Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Pasiunea unui sibian: ceasuri din biele de Audi, mese din motoare de Opel. FOTO/VIDEO

Pasiunea unui sibian: ceasuri din biele de Audi, mese din motoare de Opel. FOTO/VIDEO

Într-un garaj de doar câțiva metri pătrați, care a fost transformat într-un atelier, Florian Agafiu creează din piese auto, țevi, șuruburi și pistoane adevărate lucruri unicat. Dacă îl întrebăm cine este, ne spune simplu, că nu e ceea ce pare. Deși ne-am aștepta să aibă studii în mecanică pentru a putea face obiectele, nici vorbă de asta. A terminat facultatea de agromontanologie, e instructor de zbor, iar atunci când vremea nu e de partea lui se refugiază în micul atelier și dă frâu liber imaginației.

Atelierul de lucru este plin de unelte, de lemn, de piese auto și șuruburi de toate dimensiunile. Într-o parte a încăperii stau obiectele finalizate până acum, ceasul făcut din două biele și veiozele realizate din țevi. Pe masa de lucru se află un motor de mașină care va deveni o masă și pentru a fi mai specială vrea să-i facă și suport pentru sticlele de vin. Spune că nu l-a învățat nimeni să facă asta, e autodidact. Primul obiect pe care l-a realizat a fost o masă din bloc motorul unei mașini pe care a făcut-o cadou.

https://youtu.be/E1wxlxzoR-U

„Trebuia să facem un cadou pentru nașa mea la aniversarea nunții de argint și atunci m-am gândit că ar trebui să fac ceva mai deosebit. Ea are un service auto, îi plac și mașinile și așa mi-a venit ideea. Cu ajutorul filmulețelor de pe Youtube am reușit să fac ceva mai special pentru ea, mai ales că am dus-o și am montat-o fără să știe ea. Așa a început totul”, spune Florian.
Dacă de imaginație nu duce lipsă, Florian are altă problemă, găsește greu piesele de care are nevoie.
„Nu găsești mereu piesele pe care le vrei la dezmembrări, iar celelalte lucruri de care mai am nevoie le identifici destul de greu în magazine. La veioza cu robinet este o piesă de altă culoare, piesa aceea din țeavă neagră la noi în România nu se găsește. Anumite lucruri care se găsesc afară, la noi nu sunt și atunci trebuie să combini alte piese, astfel încât să iasă ceea ce îți trebuie ție”.
”Lumea se uită ciudat”

Dacă prima încercare i-a reușit, Florian nu s-a oprit aici și a realizat din restul pieselor un ceas. Două biele dintr-un motor de Audi, o roată de transmisie de la un Opel și un mecanism de ceas, de atât a avut nevoie pentru a realiza un obiect unic.

„Dacă o să cauți acel model de ceas nu o să-l găsești pe nicăieri, pentru că tot ce am văzut și am găsit e mult mai simplu. Am vrut să fie un ceas, iar bielele să te ducă cu gândul la limbile ceasului. Problema a fost cu ceasul pentru că nu-l găseam ca dimensiune și mi-a luat vreo două zile să-l caut în tot Sibiul și toată lumea se uită la tine ciudat când le zici ce îți trebuie”, povestește acesta.
De la idee și până la produsul finit e cale lungă mai ales dacă te bagi în lucruri pe care nu le-ai mai făcut, spune Florian, iar daca te lovești și de chestii tehnice pe care nu știi să le rezolvi, singurul care te poate ajuta e internetul. E o sursă de inspirație pentru Florian, dar nu tot ceea ce vede acolo e pe placul lui.

florin Agafiu (8)

„Încerc să mai adaug anumite lucruri pentru a-mi plăcea mai ales mie, încerc să le personalizez. Eu am o satisfacție când termin un obiect și dacă îi mai adaug ceva personalizat și e și funcțional sunt mulțumit. Din mai multe lucruri pe care le văd, iau din fiecare partea care îmi place și fac un fel de puzzle. Tot ce am făcut până acum a fost o singură piesă din fiecare, unicat și majoritatea au fost date cadouri, un singur lucru e la mine acasă”.
„Să învârți de robinet și să vină lumină”

Întotdeauna i-a plăcut să ”șurubărească”, îi plac mașinile și de acolo a pornit totul. De la piesele de mașină a ajuns la țevi, pe care le-a folosit ca să realizeze două veioze, una cu robinet pe post de întrerupător, iar alta cu șnur.

„Ai făcut un lucru mișto, să învârți de robinet și să vină lumină, mi-a spus mătușa mea când i-am arătat ce am făcut. Eu la început nu le-am spus ce am de gând să fac, pentru că nu știam dacă îmi reușesc și la fel și acum, prefer să le arăt doar când sunt într-un stadiu avansat sau când e gata”.
Prețuri

Prețul unei veioze este de aproximativ 300 de lei și deși pare mică pentru o veioză sunt folosite cam 36 de piese, iar prețul e calculat în funcție de numărul pieselor. Din pistoane realizează scrumiere cu un preț cuprins între 50-100 de lei în funcție de dimensiunea pistonului. Acum, are în plan să facă o veioză tot din țevi, dar să pară ca doi oameni care se îmbrățișează. Speră că îi va ieși, iar dacă nu e așa o va lua de la capăt.

„Mi-e foarte ciudă când nu îmi ies, poate nu îmi reușesc pentru că, nu am eu mâna formată sau procedeul e mai complex și atunci mă documentez și o iau de la capăt. Nu am avut chestii pe care le-am lăsat deoparte că nu mi-au ieșit. După ce am ideea nu mă apuc imediat de lucru, mă gândesc la toți pașii. Dacă intru în pană de soluții îmi iau liber în ziua aceea și reiau a doua zi când am mintea mai limpede și sunt puțin mai detașat”. În ceea ce privește durata pentru realizarea unui obiect, Florian spune că depinde de complexitate, dar și de cât de repede găsește piesele de care are nevoie. „Cu tot cu căutare, șlefuire, vopsire și lăcuire, dacă nu ar fi timpii aceștia morți aș putea face într-o zi-două, dar așa poate dura până la o săptămână. Pentru masa din motor am lucrat cam două săptămâni, dar nu lucrez după un program fix”.
La insistența unui prieten și-a făcut pagina de Facebook, AFS Engine Coffee Tables & More și, deși nu s-a gândit la posibilitatea extinderii, acesta nu ar spune nu dacă s-ar ivi o asemenea șansă. Cu doar câteva zile înainte de a ne cunoaște, a primit o propunere din partea unui proprietar de bar de a face câteva obiecte pentru redecorarea barului.

florin Agafiu (5)

„Nu vreau să fac lucruri de serie, nu-mi place să fac zece veioze, de exemplu, identice, pentru că nu mă mulțumește acest lucru. Mie întotdeauna mi-a plăcut ca ceea ce am eu să nu mai aibă nimeni. Să semene, dar să aibă măcar un element de diferențiere. Dar dacă pe viitor o să primesc vreo comandă mai mare, atunci o să o fac”.

foto Anabell Rusu

florin Agafiu (6) florin Agafiu (2) florin Agafiu (1) florin Agafiu (10) florin Agafiu (7)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

K.Samuel

Acum 8 ani

Bravo! Foarte faine produsele. Veioza cu robinet e chiar de dorit. Cum se poate lua legatura cu mesterul? Ar fi util sa postati un numar de telefon sau o adresa de email.
Raspunde

Tiha

Acum 8 ani

Cauta Florian Agafiu pe FB si imediat dai de el.
Raspunde

...

Acum 8 ani

Dap, si ferastraul de langa veioza e steampunk si foarte high-tech in acelasi timp. :D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus