X
Tragicomedie sau drama

Tragicomedie sau dramă? Directori CNADNR, pe scena FITS 2016

CNADNR este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. FITS este Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Păi și ce legătură are una cu cealaltă? Ei, uite că are.

Dacă vreți să mergeți la teatru, dar sunteți genul implicat social, “Oameni obișnuiți” a fost croită pentru dumneavoastră. Este cea mai recentă producție a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și aduce pe scenă personaje niciodată întâlnite până acum în dramaturgie: trei angajați ai Companiei de Drumuri din România. Dacă aveți curiozități în legătură cu autostrada surpată, tronsonul Orăștie-Sibiu, puteți să-i întrebați personal, după piesă. Alin Goga, Claudiu Țuțulan și Liviu Costache vor fi prezenți la FITS 2016.

“Mi-ați dat idei, cu această dezbatere. Vom încerca să facem lucrul acesta și în viitor și chiar la Festivalul Internațional de Teatru”, a spus Constantin Chiriac, președinte FITS, imediat după avanpremiera spectacolului care i-a adus în prim-plan pe cei trei “drumari”.

“De unde ai tu, Neaga, 3 miliarde pe card?”

Spectacolul “Oameni obișnuiți” reunește 8 cazuri de “avertizori de integritate” din Italia, Anglia și România. Sunt acei angajați în anumite societăți, de stat sau care au contracte cu statul, care aleg, la un moment dat, să vorbească despre neregulile pe care le văd, despre corupția din sistem, despre abuzuri. Poveștile din Italia se centrează pe cheltuielile neacoperite ale politicienilor, iar cele din Marea Britanie, pe problemele din sistemul sanitar și pe relația delicată a Guvernului britanic cu țări din Orientul Mijlociu. Cazurile din România prezintă situația concretă a celor trei directori CNADNR care au vorbit public despre corupția din Companie.

„N-o să plătească cei care au greșit. Compania o să plătească! Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Adică… statul!”, este una dintre replicile amare din timpul spectacolului.

Pe scenă urcă actori profesioniști, însă piesa conține și inserții video cu mărturiile reale ale protagoniștilor. “Nu pot să accept ca, în pofida acestor evidențe, să tac. Nu mai pot să tac!”, spune Alin Goga, pe ecran.

Imediat după avanpremiera de la TNRS, pe scenă au urcat și cei care au inspirat dramatizarea, inclusiv directorii CNADNR. Spectatorii le-au putut adresa întrebări, lucru pe care teatrul sibian promite că îl va pune în practică și în cadrul FITS. Mărturiilor angajaților Companiei sunt cel puțin la fel de spumoase ca piesa.

“Directorul general a plătit 3 miliarde cauțiune pe loc, în 5 minute. Deci 300.000 de lei. De unde a avut banii ăia? I-a avut pe card. A plătit în 5 minute. De unde i-a avut? De la noi. De la dumneavoastră, deci din taxele noastre. Și atunci, despre ce vorbim? Ăsta e CNADNR-ul, la ora actuală”, a mărturisit Claudiu Țuțulan, în fața spectatorilor.

“Am făcut dat-în-gâtită cronică”

Alin Goga recunoaște că demascatul neregulilor, odată ce te apuci de el, dă dependență.

“Întotdeauna îi spun nevesti-mii că e ultima oară când mai fac așa ceva. Îmi încalc întotdeauna promisiunea, dar mă iartă. De când am problema asta cu dat-în-gâtitul sau în-gâtita asta cronică, a început chiar să-mi placă. Când intri peste hoți și fac ochii mari, se uită la tine ca la un șarpe veninos… Cred că a-nceput să-mi placă”, spune directorul Alin Goga.

Este o declarație optimistă, dar mult mai dur sună următoarea mărturie, din gura cuiva care știe CNADNR-ul pe de rost: “Problema e că mă doare, fiindcă zi de zi, vă dați seama, se fură. Asta e. Banii nu ajung unde vrem toți să ajungă – în drumuri și ceilalți zic dom’ne, dacă nu se întâmplă nimic, hai înainte, să furăm! Asta este”, spune Liviu Costache.

Toți cei trei sunt în continuare directori în cadrul CNADNR. Alin Goga, Liviu Costache și Claudiu Țuțulan au afirmat public, cu luni înainte, despre problemele de pe tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie, dar și despre lipsa de siguranță prezentată de drumul Transalpina. Angajații au vorbit și despre corupția din Compania de Drumuri, iar ulterior acestor declarații, Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal. Acțiunile de acest gen sunt protejate de legislația românească, printr-un act normativ adoptat în anul 2004, care face referire la “avertizorii de integritate”.

Piesa “Oameni obișnuiți” se va juca în stagiunea regulată a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul va avea reprezentații, în următoarele luni, și în Austria, Italia și Marea Britanie. În luna iunie, “Oameni obișnuiți” va fi inclusă și pe agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

foto  Veioza Arte

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact