Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

FOTO - VIDEO S-a mutat definitiv în Muzeul din Dumbrava. ”Aici vreau să mor”

FOTO - VIDEO S-a mutat definitiv în Muzeul din Dumbrava. ”Aici vreau să mor”

La cei 65 de ani ai săi, Samoil Lunca – nea Sami pentru toată lumea, locuiește în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiu de mai bine de 15 ani. Doarme și gătește într-o casă veche de aproape 80 de ani, adusă din Maramureș, iar peste uliță are casa părintească a Andreei Esca, donată acum câțiva ani CNM Astra.

Cât e ziua de lungă nea Sami plimbă turiștii cu trăsura sau cu sania prin propria bătătură.

”De 19 ani lucrez la muzeu. Înainte am muncit ca strungar, am fost curier la Continental, controlor poartă la Uzina Electrică, până m-au dat în șomaj. Am găsit aici un post de îngrijitor animale. Nici că se putea mai bine, mie-mi plac foarte mult animalele, de la patru ani am avut cai și m-am îngrijit de ei”, povestește nea Sami. Este din comuna Roșia, unde a și avut case, pentru el și copii. Dar l-a lovit necazul. ”În muzeu m-am mutat prin 2001. Am avut niște probleme mari, a trebuit să vând casele, tot, și domnul director Bucur mi-a zis că pot să stau în muzeu, să am grijă de animale, ca un fel de locuință de serviciu. M-am mutat cu soția, dar ea a murit acum patru ani”, spune nea Sami.
nea sami muzeul satului sanie (19) (Copy)

Când plimbă turiștii cu trăsura sau cu sania nea Sami le explică tot ce văd Dumbrava, le arată casele vechi, le povestește despre obiceiuri, tradiții, mai face o glumă. Pentru el a devenit un fel de defect profesional, știe exact ce să-ți spună și cum. Vorbește rar, clar și apăsat.

”Eu le explic muzeul clienților, îi fac să râdă, am apărut și în cartea de impresii de la intrare. Trebuie să se simtă bine omul, nu? Și la 12 noaptea am avut comandă și n-am refuzat”. Zeci de ambasadori din toată lumea, cam toți politicienii pe care îi vedeți la televizor, vedetele din emisiunile TV, vedete din tabloide, și bineînțeles că personalitățile din zona Sibiului, pe toți i-a plimbat nea Sami cu trăsura. Cine dă cel mai mare bacșiș? ”Cătălin Botezatu a fost boier! Mă înțelegi ce vreau să spun? E un domn!”.
nea sami muzeul satului sanie (10) (Copy)

Nea Sami își împarte zilele între turiști și cai. Vara lucrează între 12 și 15 ore pe zi, iarna doar vreo 8-9, în funcție de vizitatori. Își iubește caii și are mare grijă de ei. Casa în care stă este din Maramureș, special făcută să fie legată de grajd pentru a avea animalele aproape. La ora 6 dimineața e nea Sami e deja în grajd și vreme de câteva ore le face curat, îi țesală, le dă grăunțe, îi adapă. După care începe să-i sune telefonul pentru comenzi. Tot mai rar iese din muzeu și doar la nevoie.

”În sezonul de nunți ce mai ies din muzeu, că am comenzi cu trăsură, altfel tot mai rar, poate până la Simpa, în Valea Aurie, să-mi mai cumpăr una, alta. Mâncare îmi mai aduce cineva, aici am sufragerie, bucătărie, toaletă, tot ce-mi trebuie”.
https://youtu.be/q_WREpkkDpk

Nea Sami are trei fete și un băiat, care i-au dăruit cinci nepoței. Cele mai frumoase plimbări acestea sunt, când vin nepoțeii pe la el în vizită.

”De fiecare dată când vorbesc cu ei la telefon mă întreabă când îi mai duc prin muzeu cu trăsura? Nici nu mă gândesc să mai plec din muzeu. Aici vreau să mor! N-aș putea să mai trăiesc fără muzeu”.
”L-am plimbat o dată pe domnul Iohannis. Era la intrare în muzeu și m-a întrebat dacă nu-l duc până jos. I-am zis: dar cum să nu, domnul primar, haideți că vă duc cu plăcere! Imediat mi-a răspuns: Știi cine sunt? I-am zis: Dar se poate, domnul Iohannis, vă știe toată lumea!”

foto Anabell Rusu/Silvana Armat

nea sami muzeul satului sanie (6) (Copy)

nea sami muzeul satului sanie (15) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (9) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (11) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (18) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (5) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (21) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (8) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (17) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (20) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (22) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (16) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (12) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (14) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (7) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (1) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (4) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (2) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (3) (Copy) nea sami muzeul satului sanie (13) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Grup de turisti

Acum 8 ani

Auzi titlu de articol: BARNEVERNET!!!! Wtf?
Raspunde

Grup de turisti

Acum 8 ani

Cum pot sa filtrez ca sa nu-mi mai apara articole scrise de madam dorina nitu? Multumesc anticipat
Raspunde

Mimi

Acum 8 ani

Să-i dea Dumnezeu sănătate si bine lui Nea Sami !!! Viață lungă și putere de muncă acestui om dăruit de Dumnezeu cu bunătate si iubire. Tot ce vă doriți Nea Sami !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus