Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Inventatorul care s-a mutat la Sibiu și-a propus să ajute nevăzătorii din toată lumea

Inventatorul care s-a mutat la Sibiu și-a propus să ajute nevăzătorii din toată lumea

La doar 22 de ani Cornel Amariei a lucrat deja pentru companii precum Airbus sau Apple și recent a fost inclus în topul Forbes al celor mai promițători tineri din Europa. Inginer, cercetător și inventator, Cornel s-a mutat de câteva luni în Sibiu, unde lucrează pentru compania Continental și continuă mai multe proiecte de cercetare. Printre ele se află și ”Lumen”, o idee care va reda vederea persoanelor cu deficiențe.

Cornel Amariei a explicat pentru Turnul Sfatului principiul de funcționare al invenției lui. ”Eram în al doilea an de facultate, dacă nu mă înșel, când discutam cu un coleg pasionat de tehnologie. În conversație am ajuns, pur și simplu, la expresia: Ochelari pentru nevăzători. Asta a fost o mică sămânță care a ajuns să fie un proiect de cercetare care a durat peste doi ani de zile. ”Lumen” este o pereche de ochelari pentru nevăzători, arată și este la fel ușor de folosit ca și o pereche de ochelari obișnuită, doar că ceea ce face este diferit. Are un senzor tridimensional ce poate să înțeleagă distanța către fiecare obiect din sală. Este ca o cameră de filmat care pe lângă culoare și formă poate să înțeleagă și distanța. Practic aceeași chestie face și văzul uman. Toată informația este transformată în impulsuri electrice ce merg la creier, prin piele. Pe frunte avem un sistem de senzori care transmite o vibrație ce corespunde ca intensitate distanței față de un anumit obiect. Deci, dacă este mai aproape vibrația este mai puternică și dacă este mai departe obiectul vibrația pierde din intensitate. Asta se întâmplă pe toată fruntea, în aproximativ 500 de locuri, ceea ce ne dă posibilitatea de a ajunge să înțelegem forma unui obiect, distanța față de el, poziția în cameră și chiar dacă se mișcă”, a explicat Cornel.

cornel amariei continental (8) (Copy)

Primele teste ale prototipului au fost un adevărat succes. ”Am pus sistemul pe mine și înțelegeam dacă am în față un perete sau o ușă deschisă. Dar odată ce am pus pe o persoană nevăzătoare exact același sistem pe care l-am pus pe noi, o persoană care are simțurile mult mai puternic dezvoltate decât noi, în 20 de minute a reușit să ne impresioneze. I-am pus o cutie pe masă și o învârteam. Și-a dat seama ce orientare are cutia din diferențele de intensitate ale vibrațiilor. Asta a fost cu un prototip de acum trei ani de zile. Între timp proiectul a evoluat, în ultimele teste de laborator reușind să înțeleg obiecte mult mai mici sau când o minge este aruncată. În proporție de 40 la sută se putea considera că am înlocuit văzul. Mai puțin culoarea, pe care încă nu o putem traduce, dar nici nu este atât de importantă momentan”, mai spune Cornel Amariei. Concret, în urma testelor și experimentelor, s-a ajuns la concluzia că un nevăzător poate poate să se descurce în viața de zi cu zi, folosind ochelarii ”Lumen”, la fel de bine ca orice văzător cu ceva deficit de vedere.

cornel amariei continental (1) (Copy)

Ochelarii urmează să apară pe piață spre sfârșitul anului 2017. Cornel Amariei a prezentat deja proiectului mai multor companii de importanță globală, care s-au arătat interesate să sprijine producția și comercializarea lor. Odată ce ea va fi viabilă. ”Tehnologia necesară va apărea probabil în următoarele șase luni, din discuțiile pe care le avem cu mai mulți producători ce sunt capabili să ofere senzori care se ridică la cerințele noastre. Atunci proiectul o să reintre în forță. Pe piață o să existe cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2017, în SUA, iar în Europa de Est încă nu pot să fac o aproximare și nici nu a fost o piață studiată”, a concluzionat tânărul inventator.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6165

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Mircia

Acum 8 ani

Ar trebui sa ii contactezi pe cei de la FLIR si care fac sisteme pentru industria de aparare (nightvision) Cred ca ei ar investi bani grei in asa ceva.
Raspunde

tatiana

Acum 8 ani

Prezinta un mare interes, pt ca sunt foarte multi oameni cu deficiente de vedere, si un ajutor cat de mic este important pentru cei cu degenerescenta maculara la care este afectata vederea centrala.Pe mama mea o intereseaza aceasta problema, chiar deunazi mi-a povestit ca a auzit la televizor despre aceasta inventie si si a manifestat curiozitatea rugandu ma sa caut pe internet. Ma bucur ca am citit acest articol si poate ca va putea vedea mai mult cu un astfel de aparat.Multumim!
Raspunde

Parvenitilor

Acum 8 ani

Reclama Conti! Looserilor! Stiu on de 1000 ori mai bun in Conti SB decat reclama asta ieftina! Marketing si atat! Nulitati morale absolute!
Raspunde

Parvenitilor

Acum 8 ani

Ce sperietoare de ciori! Ce fata de mitic! Sibieni fraieri, va FAC miticii din sprancene!
Raspunde

Parvenitilor

Acum 8 ani

Lombaj ingineresc... Chestia asta .. Halal inventator!
Raspunde

Johnyy Bravo

Acum 8 ani

Hop si hatterul ... marsh ma la gunoi !
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Copilul asta o sa ajunga obiect de muzeu, la cat defileaza Conti cu el ! Bah, eu zic sa-i faceti statuie de bronz in fata firmei si sa va inchinati dimineata la el! Asa, ca sa va inspire :) De fapt, nu Conti ca firma e de vina pt asta, ci cativa destepti doar!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus