Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Prima. La coadă la ciorbă de burtă să nu mergi cu salopeta. Dar nici cu fracul

Prima. La coadă la ciorbă de burtă să nu mergi cu salopeta. Dar nici cu fracul

Pentru cei care au răbdare să traverseze exasperant de dezastruoasa stradă Lupeni, undeva pe o străduță numită Petrila din spatele gării sibiene, va fi de descoperit într-un demisol un restaurant pe nume Prima. Iubitorii de ciorbă de burtă nu au cum să rateze acest loc, care își dispută supremația acestui fel de mâncare cu celălalt popas obligatoriu, Kon Tiki. Nu sunt locuri de parcare. Prin urmare, dacă veți merge cu mașina, fie o lăsați pe altă stradă, fie o urcați pe trotuar. Înăuntru e mic. Patru mese în prima cameră unde se află și barul, un pic mai multe în cealaltă sală. Dar traficul e ridicat: ușa se deschide cel mult o dată la cinci minute, fie cu oameni care își comandă la pachet, fie cu mușterii care mai mult de 30 – 45 de minute nu stau. Pentru că totul – de la comandă, adus mâncarea și până la debarasat – funcționează ca uns.

rest 1 (Copy)

E mic și miroase a mâncare destul de tare. Pe fundal rulează o muzică ușor stridentă, veche de cel puțin zece ani. Dar sunetele boxei cățărate pe bar sunt acoperite de murmurul continuu al micului restaurant. Unde vin și tineri în trening, dar și corporatiști, familii cu punga de plastic în mână, dar și cu el – la cămașă și cu ea – în rochie. ”Nu servim celor în salopete de serviciu”, își delimitează reprezentanții restaurantului clientela, printr-un anunț pus la intrare.

rest 2 (Copy)

Meniul adus de ospătarii îmbrăcați în alb și negru este cât se poate de clasic pentru acest gen de restaurante: cele patru feluri de ciorbă (de burtă, de văcuță, de porc țărănească și de legume), trei specialități (mușchi sibian, gordon – sic! – bleu și mușchi de vită ciobănesc) și alte două pagini cu ficăței, șnițele, ciolan, cefe și mititei. Cunoașteți genul. Prețurile sunt în partea de jos, dar nu foarte jos. Evident, am comandat ciorbă de burtă. În 20 de secunde după comandă, un alt ospătar mi-a adus farfuria, iar peste un minut, cel care îmi luase comanda îmi turna în farfurie. Bolul cu ciorbă mi-a fost lăsat alături, să mai iau de am poftă. Și am mai luat. Căci nu ai – de ești adept – cum să te bucuri o singură dată de minunăția aia de ciorbă, alături de care îți vine o smântână țapână și un mujdei păstos de să le întinzi pe pâine. De aceea, mi-am mai umplut farfuria din bolul în care a mai rămas ciorbă de o porție (apropo de asta, am văzut oameni care cereau la pachet ceea ce le rămânea în bol). Sătul, am zis să încerc totuși și ceea ce ar fi trebuit să fie felul principal, un mușchi de vită ciobănesc. Venit în fața-mi sub forma unui vulcan de sos cu ciuperci, prelins pe un munte format din două felii de vită pane, sub care se mai adăposteau niște crochete de cașcaval și ceva pâine muiată într-un sos. Bună, dar n-are a face cu deliciul ciorbei de burtă. Am încercat să dărăbesc ceva doar de pofta murăturilor geniale, din care a ieșit la înaintare varza acră, prăfuită din plin cu boia dulce.

rest 3 (Copy)

În nici 40 de minute, eram din nou afară, sătul și cu vreo 45 de lei mai ușor: 9,5 lei - ciorba, 1,5 lei – smântâna, 0,5 lei – ardeiul (nu prea ”pișca”), trei lei – pâinea, 21 de lei – mușchiul de vită, patru lei – salata și șase lei – o răcoritoare. A doua zi, haina îmi mai mirosea a ciorbă. De aceea, data viitoare nu îmi iau fracul. Ori iau la pachet. Și primesc și bon fiscal.

Prima Tiki

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14767

Comentarii

15 comentarii

Tudor

Acum 8 ani

iti place tigania....
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Bun, bun, da' pentru ţărani.
Raspunde

dancp

Acum 8 ani

in orice local unde se face CB miroase,nu merge altfel,mai ales ca localul e mic, oricum CB e excelenta.
Raspunde

me

Acum 8 ani

Kon Tiki nu este inchis ?
Raspunde

grup de turisti

Acum 8 ani

suntem un grup de turisti din Bucuresti,am venit in salopeta la prima si nu am fost lasati sa intram.pacat,ptr ca eram vreo 20 si am fii mancat ca spartii...
Raspunde

Hitler

Acum 8 ani

e ceva firesc ''Turistule'' in salopeta !! S a nu fi lasat in Restaurant in Salopeta .... de obicei Turistul este imbracat in costrum sport ! 80% cu rucsace in spate !! NU IN SALOPETA SI MURDAR DE SUPERIGIPS SAU DE VASELINA !! SCRIE LA INTRARE AVEM DREPTUL SA NE SELECTAM CLIENTELA !!! NU ESTE RASISRM ESTE VORBA DE BUN SIMT !!! IAR VOI ASTIA TURISTII DIN BUCURESTI CRED CA ILIESCU V-A INCHIS IN PUSCARII CEI 7 ANI DE ACASA !! Tu ai impresia ca , in sibiu e ca la bucuresti ? Prietene !! Noi nu suntem imfometati de bani !! daca sunteti 20 gata te pupam si in fund , daca ne faci vanzare!! Nope !!! si un sfat !! cand mai treci pe la sibiu , treci inainte pe la o librarie si cumbara-ti codul bunelor maniere !!! Salutari din Sibiu !!! Una din Gazda
Raspunde

grup de

Acum 8 ani

prietene hai sa fim originali. eu sunt adevaratul grup de turisti. te-ai nascut original...de ce sa mori o copie?
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 8 ani

Tot a' lui Ardelean se ocupă de ăsta?
Raspunde

grupul

Acum 8 ani

asa e,scuze,tu esti grupul de turisti
Raspunde

o banda de turisti

Acum 8 ani

Suntem niste turisiti care umblam in banda, pentru ca grupul e revendicat. Am cautat un multiplex cinema, dar cum nu se exista ne-am furajat la Prima. Bonurile fiscale sunt amanetate deja pe 3 luni, toate pentru corifeii Turnului, asa ca ne-am lins pe bot de diurna.
Raspunde

VIRGIL

Acum 8 ani

DA SI ???? NU AM INTELES UNDE E PROBLEMA. AI FOST SERVIT CU PROMPTITUDUNE SI AI MANCAT CEA MAI BUNA MANCARE DIN SIBIU. SA FI IUBIT !!!!!!!
Raspunde

Daniel Jeler

Acum 8 ani

Eu si sotia mea am fost in acest loc acum doua saptamani si am mancat cea mai buna ciorba de burta ,dar nu ca era si foarte buna ,dar era foarte multa . Am ramas surprins si incantat de calitatea meniului si de ospitalitate!!! Sa nu mai spun ca pretul consumatiei mi s-a parut foarte mic ,comparativ cu alte locatii .
Raspunde

ghita

Acum 8 ani

De prima nu se ocupa ardelean de prima se ocupa chirila si nu are legstura cu kontiki acolo este cuntan
Raspunde

CDS

Acum 8 ani

Ba ce bine vorbiti romana! Sunteti toti in salopete?Sau sunteti lihoditi dupa o ciorba ? Ar fi mai bine sa scrieti dupa ce va faceti ,, matu gros''
Raspunde

ligia dragoi

Acum 7 ani

da,se maninca f bine la prima si adevarat calitate pret f bine. sunt destule rest. in strainatate unde se plateste destul si te trezesti ca maninci preparate de ieri ¡ m am jurat ca nu mai maninc la nici un wok 999 sau pui la rotisor in logroño,spania¡asa ca in rom .la sibiu am avut experiente bune pina acum,mai probez luna viitoare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus