Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Se lansează “Medieşenii rock and roll”

Se lansează “Medieşenii rock and roll”

Asociaţia culturală “Mediaşul Nostru“ şi Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş anunață lansarea cărţii “Medieşenii rock and roll”, semnată de Mircea Hodarnau.

Lansarea va avea loc sâmbătă, 27 februarie, de la orele 19:00, la Sala Traube, iar evenimentul va fi însoţit de un concert susţinut de câţiva dintre eroii cărţii.

Cele două volume “Medieşenii rock and roll”, semnate de Mircea Hodarnau, conţin informaţii preţioase despre activitatea culturală medieşeană din perioada anilor 1950 – 2015.

”Primul volum prezintă cele mai importante formaţii şi interpreţi de muzică pop–rock din Mediaş, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestra de stradă şi un quartet cu o activitate foarte bogată şi apreciată, atât în oraş, cât şi la nivel naţional, până la câştigarea concursului X-Factor de către medieşeanul Tudor Turcu şi debutul Ioanei Vîntu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde şi-au început cariera şi megastarurile James Brown şi Michael Jackson”, spun organizatorii.

Prefaţa primului volum al cărţii a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoş, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. „Este infinit mai greu să scrii despre oricare artist român, decât despre cei din lumea largă. Mircea a avut şansa şi ambiţia să vadă, să asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat să fie mai atent la ce se petrece în jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales şi a făcut-o bine (AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Această experienţă, a concertelor, întâlnirilor cu mari vedete, dar şi cu publicul potrivit, îţi oferă o altă perspectiva asupra fenomenului, chiar şi cel local. „Medieşenii Rock`n`roll” mi se pare o abordare necesară şi esenţială a vieţii pop-rock a unui oraş. Dacă fiecare localitate medie sau mare ar avea câte un Mircea Hodarnau, istoria pop-rock a României s-ar scrie singură”, scrie Andrei Partoş.

Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalităţi medieşene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaş, alţii s-au stabilit în alte oraşe din ţară sau în străinătate, în Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda. Interviurile au fost realizate în perioada 2013–2015. Cel de-al doilea volum este prefaţat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1968), a Biroului Secţiei de muzică uşoară (1975-1990), a Secţiei de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, Membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor şi Realizatorilor de Radio şi Televiziune.

Cartea este lansată sub egida Asociaţiei Culturale “Mediaşul nostru”, cu sprijinul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus