Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Problema romilor din Turnișor riscă să scape de sub control. ”Nu suntem departe de măsuri extreme!” FOTO/VIDEO

Problema romilor din Turnișor riscă să scape de sub control. ”Nu suntem departe de măsuri extreme!” FOTO/VIDEO

Din declarațiile lor publice, în fața autorităților, mulți sibieni din Turnișor sunt aproape să treacă la fapte și să încerce să elibereze cartierul de romi. Aceasta este una din concluziile întâlnirii conducerii primăriei Sibiu locuitorii cartierului Turnișor, de marți seara, în cadrul seriei de discuții privind marile direcții de dezvoltare a orașului în următorii ani.

Sibienii de dincolo de Cibin sunt foarte supărați că n-au străzi asfaltate, că cele care s-au reabilitat recent sunt prost lucrate, dar și că la ei în cartier este multă mizerie și poluare. Nemulțumiri sunt legate și de câinii care umblă liberi alături de cai și scroafe, de haosul imobiliar și lipsa totală de activitate a Poliției Locale. Însă cea mai gravă problemă o reprezintă romii.

La întâlnire au participat în jur de 200 de oameni, atât de mulți încât au apărut câțiva nervi la început. Oamenii pur și simplu nu încăpeau în sala de clasă a Școlii nr. 10. Marea majoritate a celor prezenți s-a plâns de comportamentul necivilizat al romilor și de urmările tot mai greu de suportat al acțiunilor acestora. Din două în două minute cineva îi aducea în discuție. Și nu cu o dojană, ci cu supărări adâncite de timp și măcinate în fiecare zi de fapte concrete. Cu argumente.

Și mai interesant este că în sală s-au aflat în jur de 20 de romi, conduși de Luminița Cioabă, care a insistat să ia cuvântul printre primii.

consultare publica Turnisor luminit cioaba (17) (Copy)

”Reprezint comunitatea de romi”, și-a început doamna Cioabă discursul. S-a plâns mai întâi că romii locuiesc pe străzi neasfaltate și a lăsat să se înțeleagă că primăria are ceva cu ei. ”Când plouă nu sunt asfaltate. Primăria, acolo unde locuiesc romii nu se asfaltează. Așa-i?”, sunt exact cuvintele doamnei Cioabă. La obiect, primarul interimar Astrid Fodor a explicat imediat că străzile de pământ vor fi asfaltate în tot orașul dintr-un împrumut extern, până la sfârșitul anului 2018.

”Comunitatea europeană alocă fonduri foarte mari pentru a se vedea un progres pentru romi. Am vorbit cu mai mulți oameni din ONG-uri și am ajuns la concluzia că Primăria Sibiu ar putea face un proiect sau s-ar putea implica într-un proiect pentru a oferi romilor pământuri să-și construiască și ei case. Banii sunt și sunt mulți. Am dori să ne dați un cartier unde oamenii să-și facă propria casă”, a mai spus Luminița Cioabă.
”Împreună cu un ONG putem avea în vedere acest proiect”, a răspuns primarul Astrid Fodor.

consultare publica Turnisor (18) (Copy)

Întâmplător a urmat să ia cuvântul doamna Simona David, care de 35 de ani locuiește pe strada Zăvoiului.

”Copiii de etnie romă învață la această școală și eu vreau să vorbesc despre comportamentul lor. Nu pot să vă reproduc limbajul acestor copii în autobuz, față de părinții lor. Și eu doresc să-i ajutăm, nu vreau să facem discriminare, dar unde trăiesc ei este focar de infecție!”. Un ropot de aplauze a început în sală. Gurile au devenit slobode.
”Nu sunt sibieni!”, s-a auzit din mulțime.

Vă respect și n-am nimic cu voi”, spune doamna David în microfon, întorcându-se către grupul de romi, ”dar copiii voștri înjură în ultimul hal!”.

”Vin ONG-uri și le aduc pachete cu mâncare și ei le vând la cineva pentru băutură și țigări”, s-a auzit de la altcineva din mulțime.

consultare publica Turnisor luminita Cioaba (19) (Copy)

Spiritele s-au încins și romii deja vorbesc toți o dată, peste persoana care are microfonul, deși pe doamna Cioabă n-a întrerupt-o nimeni cât a vorbit. ”Suntem discriminați!”, ”Am fost marginalizați!” ”Copiii au nevoie de educație”, au spus romii, la grămadă.

”Doamna Cioabă, toată lumea v-a ascultat și nu a intervenit. Ascultați și dumneavoastră!”, a luat cuvântul, pentru a-i liniști, primarul Fodor.
Romii încep să iasă din sală, dar rămân pe holuri și vorbesc tare între ei. Se trece treptat la alte subiecte, însă problema lor revine tot mai des.

https://youtu.be/EA4CXQEBfgY

Doamna Elena Zoia Muntean a ridicat problema gunoaielor din vecinătatea străzii Trandafirilor, unde pe Cibin era cunoscută înainte zona ”La Cascadă”. ”Aceasta a fost printre cele mai frumoase zone din Sibiu. Sute de oameni veneau aici la sfârșit de săptămână să se relaxeze. Acum este sediul Schuster Ecologic și e plin de gunoaie. Doamna Cioabă, dacă tot spune că vorbește în numele comunității de romi, să-și asume și faptele lor. Toată Valea Cibinului e plină de gunoaie. Din câte am văzut Schuster permite romilor să locuiască acolo pentru că lucrează la gunoaie. E o mizerie de nedescris, umblă scroafe cu porci, sapă prin pământ…”.

De fiecare dată când cineva amintește de romi, răsar voci din sală. ”Ei au venit de undeva. Aici li-i bine, se fură din greu! Ți-e frică să pleci de acasă!”.

Altcineva amintește că primăria a construit un loc de joacă lângă biserica ortodoxă. Dar copiii nu l-au putut folosi pentru că romii amenințau și băteau pe cine se apropia, iar în timp au distrus tot ce s-a amenajat. ”Să-i ajutăm să ce? Să ne dea în cap?”, spune persoana respectivă.

Un sibian care locuiește pe strada Trifoiului s-a plâns că noaptea romii ard cabluri pentru a ajunge la metalele oarecum prețioase din interior. Însă în tot cartierul se degajă un fum toxic, foarte greu de suportat.

”Au fost flăcări de 4-5 metri, de o lună văd foc în fiecare seară. Copșa Mică s-a mutat în Sibiu”, a spus persoana respectivă. Imediat au început vocile din sală.
consultare publica Turnisor fodor (6) (Copy)

Se va ajunge la măsuri extreme! Nu suntem departe de ele! Doamna primar, aici este un butoi de pulbere, mai devreme sau mai târziu vom lua problema în propriile mâini!”, a spus un bărbat din sală.

 

De fiecare dată primarul Astrid Fodor a spus că va lua măsuri și că înțelege pe deplin problema romilor din Turnișor.

DSC_5900

”Împreună cu Poliția Locală vom demara un plan de acțiuni. Problema însă n-o văd rezolvată în sensul că nu vom mai avea… probleme”, a spus primarul interimar al Sibiului.
foto Silvana Armat

consultare publica Turnisor fodor, felicia baba, bokor (4) (Copy)

consultare publica Turnisor (29) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (5) (Copy) consultare publica Turnisor directia tehnica si (14) (Copy) consultare publica Turnisor (25) (Copy) consultare publica Turnisor (9) (Copy) consultare publica Turnisor (8) (Copy) consultare publica Turnisor (24) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (7) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (21) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (31) (Copy) consultare publica Turnisor (23) (Copy) consultare publica Turnisor (30) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (1) (Copy) consultare publica Turnisor fodor (3) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Ana

Acum 8 ani

Si pentru ca nu mai au loc acolo au venit si la noi in cartier Hip 4 o familie formata dintr-o femeie si n barbat care locuiesc pe camp. In anul 2014 a nascut un baiat, in anul 2015 un alt baiat. Banuiesc ca in 2016 o sa mai nasca un copil ca de banii de la alocatie sunt buni. Cersesc o bananuta sau un iaurt prtr copii si ei fumeaza si cumpara zilnic alcool. si cei daca alapteaza abea poate adorm copii mai repede?! A sa nu uit. stiu personal persoane pagubite de ei cu sume frumoase care nu au mers la Politie de frica lor.
Raspunde

:))

Acum 8 ani

Pe teritoriul comunei Selimbar (alta localitate, deh, dar tot cu Sb au treaba), pe campul dintre Troita si Sevis mai sunt ceva tigani (NU romi !) ce ''campeaza''. Cam toti care au case de vacanta sau rulote in zona aceea au avut proprietatile sparte ! Nu au furat alimente, ci neferoase ! Politia Selimbar nu face absolut NIMIC !
Raspunde

DANI

Acum 8 ani

De ce nu se face un Proiect cu fnduri europene de catre primarie si sa se construiasca Locuinte pentru Tigani!! si sa ii stranga pe toti la periferia orasului.
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Dar de ce sa le construiasca pe gratis? Eu am primit cumva casa gratuit? Sunt niste jegosi ordinari si hoti. Sa se inaspreasca legislatia si sa ii trimita "la canal" ...
Raspunde

ionela

Acum 8 ani

IN CATI VA ANI VA FI TARA TIGANILOR ROMANIA, NU A ROMINILOR:)
Raspunde

Mircia

Acum 8 ani

sigur nu a celor care stiu sa scrie ;)
Raspunde

Free_ag

Acum 8 ani

Pt #Dani De ce sa le faca locuinte , mie sau tie iti da cineva pe gratis ceva NU , trebuie sa muncesti sa tragi din greu cu multe sacrificii , iar jegosilor de tigani care nu fac nimic sa le dsm sa le facem ca vai doamne sunt saraci si discriminati . Unde discriminarea la ei ? SAU LA NOI ?
Raspunde

Free_ag

Acum 8 ani

PS. In legatura cu tigani , decit sa le dam toata ziua peste gratis ,prins cu greu de noi , nu mai bine le cumparam o undita si ii invstam sa pescuiasca ?
Raspunde

Toto

Acum 8 ani

Rromanie , tiganiee. Parca nu se stiau aceste lucruri, sa fim seriosi, a fost campanie electorala a doamnei sens uniq.
Raspunde

Free_ag

Acum 8 ani

Toto , un lucru benefic e , ca nu ne mai ascundem in dosul usii si incet incet cu campanie sau nu , sibienii incep sa isi spuna cu voce tare ce gandesc . Poate sa si actioneze intr- un fel sau altul . Ex. O garda civila de vecinatate . sau alte forme .
Raspunde

DD

Acum 8 ani

Macar pe vremea comunistilor aveau tiganii frica. Acum e invers, ei inspira frica! Toate problemele expuse sunt absolut reale si destul de grave. Din pacate Sibiul nu este un oras european decat in zona centrala. E incredibil cate gunoaie se arunca in zona campsor si malul cibinului! Apa=Viata si apa noastra este plina de gunoaie! Cred ca fara niste solutii radicale si amenzi imense nu se va rezolva mai nimic.
Raspunde

Cetateanul Neturmentat

Acum 8 ani

Dupa acest adevarat tur de forta,doamna Fodor are cu siguranta finalizata Strategia de Dezvoltare Durabila.Ar fi chiar pacat sa nu fie aleasa,nu de alta da' asemenea experienta n-are oricine.In rest,ramine cum am stabilit:A fost o campanie electorala prost mascata sub forma unor audiente colective numite pompos consultari.Cu popa,ca sa fie treaba binecuvintata!
Raspunde

RAdu

Acum 8 ani

Sa mearga si in zona compa lazaret broscarie face si ea turul de forta unde se castiga voturi in campania electorala Zona Compa ii la pamant: strazile dintre blocuri nu au mai fost reabilitate de cand sau ridiccat blcurile, loc de joaca pentru copiii nu exista.Dar impozite exista, sa ii fie rusine daca nu se duce in toate cartierele.
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Din intrevederile cu cetatenii de pana acum, se distinge clar o stare de tensiune mocnita determinata tocmai de nerespectarea unor norme de convietuire civilizata. Aceasta stare de fapt se datoreaza fie autoritatilor care nu iau masuri in sprijinul cetatenilor- vezi situatia locurilor de parcare, situatia depozitarii gunoaielor etc. dar si unei diminuari crase a spiritului civic deci si a comportamentului civilizat. Cred ca sibienii ar trebui sa fie mai reactivi tot timpul ptr. a impune normele de civilizatie. Sa sune la autoritati de cate ori vad o neregula, un abuz, sa faca plangeri ptr. orice disfunctionalitati pe care multi se fac ca nu le vad desi ii nemultumeste; sa aiba o atitudine care sa oblige primaria sa ia masuri adecvate.
Raspunde

SALSA

Acum 8 ani

POLITIA LOCALA DESFINTATA...E FORMATA DIN NESIMTITI, E CONDUSA DE NESIMTITI SI NIMENI SI NIMIC NU POATE SA II SCHIMBE. MAI BINE DESFINTATI SI ATRIBUTIILE LOR PRELUATE IN TOTALITATE DE JANDARMERIE ASA CUM E IN TOATE STATELE CIVILIZATE. POLITIA LOCALA SA SE TRANSFORME IN ORGAN DE CONTROL AL PARCARILOR IN SIBIU - CEI CE RAMAN IN SISTEM SA IASA PE STRAZI ZILNIC SI SA AMENDEZE MASINILE PARCATE ILEGAL ASA CUM SE INTAMPLA LA PARIS, ROMA, VIENA, MUNCHEN, LONDRA SI IN ALTE ORASE CIVILIZATE.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Mi-aduc aminte, prin 1990-´91, cand tiganii se plangeau sasilor care plecau cu miile: "plecati si pe noi ne lasati aici cu romanii?!" Sasii or trait laolalta cu tiganii cateva secole, alaturi de romani, insa, doar vreo 80 de ani....
Raspunde

gica

Acum 8 ani

Cica "Primăria Sibiu ar putea face un proiect sau s-ar putea implica într-un proiect pentru a oferi romilor pământuri să-și construiască și ei case. ... Am dori să ne dați un cartier unde oamenii să-și facă propria casă". Bai jegosilor mie imi da cineva pamant gratis in Sibiu sa-mi fac casa?
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Bine ca a avut grija doamna primarita de baiatul dansei si a primit casa in Turnisor pe de-a moaca, ca doar de.. daca se poate de ce nu?
Raspunde

lili

Acum 8 ani

mamaaaa ce limbaj de poeta are madam cioaba!
Raspunde

D

Acum 8 ani

1) Ar trebui verificate autorizatiile de constructie pentru imobilele construite in perimetrul delimitat de str Bielz, Alba Iulia si Graului + perimetrul Alba Iulia, Verzariei, calea ferata, Trifoiului. Tot ce este construit ilegal trebuie demolat. Nu suntem oras fara arhitect sa construiasca fiecare dupa bunul plac. 2) Ce fac conducatorii romilor din Sibiu pentru cei saraci din comunitatea lor ? Ei circula cu Mercedes, traiesc intr-un "palat" in care investesc bani in ultima vreme si la cateva sute de metri, cei pe care ii conduc traiesc in saracie printre gunoaie. Conducatorii romilor si cei bogati din comunitatea lor au puterea financiara sa le cumpere pamant celor saraci, sa le faca case, sa ii ajute sa se integreze in comunitate, sa investeasca in educatia parintilor romi pentru ca de la ei invata copiii sa injure, sa fure.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Ai ide cate imobile sunt construite ilegal pe teritoriul municipiului? Circa 10 % ! Primeaza zonele Gusterita (CEMA), Rampa Stefan cel Mare, Tiglari (Lacul lui Bider), Turnisor. La ilegale trebuie incluse si garaje si alte acareturi, nu doar vile de tigani cu turn per milionul de euro.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Ai idee cate imobile sunt construite ilegal pe teritoriul municipiului? Circa 10 % ! Primeaza zonele Gusterita (CEMA), Rampa Stefan cel Mare, Tiglari (Lacul lui Bider), Turnisor. La ilegale trebuie incluse si garaje si alte acareturi, nu doar vile de tigani cu turn per milionul de euro.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus