Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

În sfârșit: Tribunalul Sibiu, scos la licitație pentru finalizare

În sfârșit: Tribunalul Sibiu, scos la licitație pentru finalizare

După patru ani de la descoperirea ”viciilor ascunse” pe care le are Palatul Justiției din Sibiu, Ministerul Justiției a lansat, în sfârșit, procedura de achiziție a lucrărilor de finalizare a clădirii în care ar fi trebuit să funcționeze din nou, încă din mai 2014, Tribunalul și Judecătoria Sibiu. Procedura lansată de Minister are termen de depunere a ofertelor ziua de 7 aprilie 2016, ceea ce face puțin probabil faptul ca lucrările de finalizare a clădirii care tocmai a împlinit 111 ani să înceapă mai devreme de jumătatea verii acestui an. Potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Justiției ziarului Turnul Sfatului, lucrările rămase de executat sunt evaluate la aproximativ 36 de milioane de lei, dintr-un total de 60,9 milioane de lei la cât a fost actualizată valoarea investițiilor în această clădire. Cei aproximativ 23 de milioane de lei cheltuiți până acum au fost folosiți pentru consolidarea clădirii. Au mai rămas de executat lucrări de arhitectură, compartimentări interioare, finisaje, instalaţii și dotări, precum și noua clădire prevăzută a fi construit în spatele actualului sediu. Potrivit anunțului

Abrambureală fără vinovați

Lucrările de reabilitare și extindere a Palatului Justiției din Sibiu au fost licitate în 2011. Atunci a fost declarată câștigătoare asocierea Inspet SA și Coral Construcții SRL (ambele din județul Prahova), care a ofertat suma de 15,9 milioane de lei. La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea are nevoie de consolidări mai ample, care nu au fost evidențiate în expertiza tehnică, întocmită inițial în 2002. Pe baza aceleiași vechi expertize a fost întocmit și studiul de fezabilitate în 2007, pentru ca patru ani mai târziu abia să fie scoase la licitație lucrările. Între timp, Palatul Justiției a fost clasat pe lista monumentelor istorice de importanță națională, astfel că lucrările au fost oprite aproape total din 2013. A fost nevoie de încă aproape doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu.

Fondurile necesare pentru reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu sunt asigurate dintr-un împrumut accesat de autoritățile centrale de la Banca Mondială în 2004. Până la finalizarea lucrărilor, Tribunalul și Judecătoria vor funcționa în clădirea cedată temporar de Ministerul Apărării și situată pe Calea Dumbrăvii, numărul 30.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

:))

Acum 8 ani

Finalizat ce? Ciordeala?! Au facut NIMIC la structura !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus