Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Fotbalistul devenit preparator fizic. S-a şcolit la Real Madrid, iar acum pregăteşte România U 17 şi “Centrul de Excelenţă” Târgu Mureş

Fotbalistul devenit preparator fizic. S-a şcolit la Real Madrid, iar acum pregăteşte România U 17 şi “Centrul de Excelenţă” Târgu Mureş

La 15 ani intra sub lupa de interes a celor de la Universitatea Craiova, după ce se făcea remarcat la turneul final alături de Interstar Sibiu. Timp de 4 ani şi-a oţelit rezistenţa şi şi-a cizelat tehnica în Liga a III-a, la echipa a doua a Universităţii Craiova, şi a simţit cum atinge cerul cu creştetul capului când prindea meciuri de Cupă la echipa mare, unde Wobay, Dorel Stoica şi fraţii Costea erau vedetele “Oltenia Eterna Terra Nova”. Și-ar fi dorit însă să-i susure pe buze şi versurile lui Adrian Păunescu, acolo, pe prima scenă a fotbalului românesc, unde “Ion Oblemenco” răsuna, meci de meci, într-o mare de steaguri alb-albastre. N-a fost să fie. Iar elanul feciorelnic l-a lansat într-o experienţă în fotbalul de afară, în Cipru, la formaţia de Liga a II-a ENAD Polis Chrysochous. După doar nouă luni, puştiul care avea mintea încărcată cu tot soiul de visuri şi-a dat seama că acolo nu se doreşte performanţă şi a mărit pasul înapoi spre casă. A semnat cu Juventus Bucureşti, în liga secundă, dar echipa a retrogradat şi nu şi-a primit nici măcar un leu. Dezamăgit de cuvintele perimate care i-au fost vârâte cu forţa pe gât şi de neprofesionalismul echipelor din Liga a II-a din România, a decis să renunţe la a mai juca fotbal.

N-a putut însă să stea departe de sportul visurilor lui. Fascinat de pregătirea fizică a jucătorilor, încă de când era o mână de om şi nu înţelegea scopul fiecărui exerciţiu în parte, a hotărât să-şi dea mâna cu meseria de preparator fizic. Imediat după ce a terminat Facultatea de Educaţie fizică şi Sport de la Craiova şi Masterul în Alimentaţie şi Nutriţie în Spania, acolo unde a făcut practică la unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume, Real Madrid. La 10 ani distanţă, Vlad Ţăranu (25 de ani) e împlinit şi fericit. Sibianul de suflet e preparator fizic la naţionala U 17 a României şi la Centrul de Excelenţă “Tricolori 11” din Târgu Mureş.

12345477_953600618052424_20286084031502468_n

Noi suntem în joc de glezne şi aşteptăm ca Vlad să înceapă exerciţiile fizice. Și, start!

Rep.: Ce te-a atras cel mai mult la meseria asta? Ce ţi-a plăcut cel mai mult?

V.Ţ.: Mi-am dorit mult după ce nu am mai jucat fotbal să rămân în domeniu. Am mers puţin la Interstar, ca antrenor la copii. Întotdeauna cât am jucat am fost fascinat de pregătirea fizică. Iar la Interstar făceam cu copiii aceleaşi lucruri pe care le făceam eu ca jucător, fără să ştiu de ce sau exact la ce ajută. Sau care e scopul final. Atunci am decis să merg pe specializarea pregătirii fizice. Să aprofundez. Să ştiu de ce lucrez un exerciţiu şi la ce mă ajută.

Rep.: Ai făcut practică la Real Madrid. La ce grupe?

V. Ţ.: Am făcut practică la grupele de copii şi juniori de la Real Madrid, am asistat la antrenamentele echipei a 2-a, pe atunci antrenată de Zinedine Zidane , am fost şi la antrenamentele echipei mari, când Carlo Ancelotti era antrenor. Ancelotti ne-a ţinut şi câteva ore despre cum să stăpâneşti un vestiar. Am lucrat puţin şi cu o echipa de Liga a 4-a, CD Navalcarnero. Ca sistem, nu cred că vom ajunge noi curând la nivelul celor de acolo, la baza de pregătire de la Real. A fost o perioadă frumoasă, şi vreau să-i mulţumesc prietenului meu Cătălin Ojiga, cu care am fost peste tot, de la Craiova, Cipru şi până în Spania. Fotbalul ne-a făcut cunoştinţă, iar noi am rămas nedespărţiti de când eram la juniori.

Rep.: Şi ce te-a surprins din punct de vedere al pregătirii fizice? Ce fac ei diferit faţă de ce ai văzut la noi în ţară?

V.Ţ.: Erau absolut toate condiţiile ca un copil să crească din punct de vedere fotbalistic. Am învăţat lucruri multe despre felul în care se lucrează şi multe metode noi de pregătire, dar să ştii că şi la noi sunt oameni capabili care pot să lucreze la nivelul acela, doar că nouă, ca şi ţară, ne place să aducem nemţi, italieni, care nu sunt cu nimic mai buni decât oamenii noştri. La noi, momentan, nu se poate lucra la condiţiile de acolo, din cauza părţii financiare.

Rep.: Pe ce fel de metode de pregătire fizică se bazează Real Madrid?

V.Ţ.: Îţi dau un exemplu. Cel simplu. La noi, când se vorbeşte despre pregătirea fizică, antrenorii înţeleg alergare. Gata alergăm. În Spania, alergarea simplă e un fenomen izolat, nespecific fotbalului. Ei fac pregătire fizică din jocuri de fotbal pe teren redus, din jocuri de posesie, totul se lucrează cu mingea, nu îi vezi să alerge în jurul terenului ca la atletism, iar în final rezultatele le dau dreptate. Dar, aici, şi antrenorul trebuie să fie deschis acestui fel de pregătire. Iar la noi generaţiile vechi nu prea vor să audă de aşa ceva. Noi, la Târgu Mureş, exact ca în Spania, tot ceea ce facem este cu mingea. De la încălzire, până la partea fizică.

Rep.: Sunt diferite metodele de pregătire fizică între juniori şi seniori?

V.Ţ.: Putem vorbi de asta foarte mult. Sunt diferenţe. La copii se caută dezvotarea lor ca fotbalişti. Atât din punct de vedere fizic cât şi tehnico-tactic. Nu ar trebui să aibă presiunea rezultatului. Iar la seniori, când meciul de la sfârşitul săptămânii e cel mai important şi locul în clasament, atunci e clar că şi pregătirea fizică o abordezi diferit.

12647554_764134483717812_454190886211750157_n

Rep.: Mulţi antrenori din România spun că pregătirea de iarnă sau vară e foarte importantă? Tu ce crezi?

V.Ţ.: Amândouă sunt importante, dar pregătirea pe care o faci trebuie să o menţii în timpul campionatului. Dincolo nu au pregătire de iarnă, deoarece campionatul nu se opreşte, aşa că ei încarcă jucătorii din punct de vedere fizic în perioada campionatului şi au rezultate extraordinare. Deci, în final, cred că pregătirea e un proces continuu, nu doar vara sau iarna.

Rep.: Lumea ştie că preparatorul fizic e acel individ care îi „stoarce“ pe jucători în cantonamente. Ce faceţi însă, atunci când sezonul e în desfăşurare? Pe ce va bazaţi mai mult?

V. Ţ.: Lumea ştie greşit. Jucătorii de la Târgu Mureş lucrează cu mine de plăcere. Gândeşte-te că ei fac pregătire fizică din jocuri, totul e cu mingea, nu există alergări de kilometri. În timpul sezonului se lucrează la menţinerea formei fizice, dar la fel, mă repet, din diferite jocuri. Mingea trebuie inclusă întodeauna în orice tip de antrenament.

Rep.: În România, când echipa nu merge, imediat se spune că jucătorii nu sunt pregătiţi fizic...

V. Ţ.: Metodele de prEgătire diferă foarte mult, putem vorbi zile întregi. Probabil trebuie să se dea vină pe cineva când echipa nu merge. În România se aduc preparatori din toată Europa, numai români nu. E greu de înţeles de ce. Pentru că, cu siguranţă, îţi spun că nu suntem cu nimic mai prejos decât cei din afară.

Rep.: Ce părere ai despre TRX, s-a făcut o adevărată epopee la Steaua cu Thomas Neubert? Sunt eficiente?

V. Ţ.: Folosite corespunzător sunt foarte eficiente, e un "aparat care nu ar trebui să lipsească de la nici o echipă".

Rep.: Dar de ce se zice că sunt atât de bune?

V. Ţ.: Exerciţiile cu TRX activează mai multe grupe muscularE. E puţin mai complexă întrebarea asta. Riscurile accidentărilor sunt mai scăzute. Iar rezultatele sunt aceleaşi cu cele întâlnite la aparatele care presupun încărcare cu diferite greutăţi.

12644699_805799439526668_5405792195046280010_n

Rep.: Le folosiţi şi voi?

V. Ţ.: Da.

Rep.: În România, lumea a fost fascinată în momentul în care, în timpul meciului, jucătorii Stelei au primit o băutură pe care au consumat-o pe marginea terenului. Ce efecte au astfel de băuturi? Acele punguliţe “magice”.

V. Ţ.: Era o băutură ce conţinea carbohidraţi. Fiind lichid, corpul o asimilează mai repede şi poţi beneficia de "mai multă energie" pe toată durata meciului. E ceva normal în străinătate, şi ar trebui să fie normal şi la noi.

Rep.: Citeşti cărţi despre pregătirea fizică sau ai preparatori, modele, care să te inspire?

V. Ţ. În meseria asta, tot timpul apare ceva nou, aşa că sunt obligat să mă documentez în continuu. Nu am modele de preparatori, însă îmi place să iau de la fiecare câte puţin sau ce cred eu că e mai bun.

Rep.: Crezi că sunt depăşite metodele tradiţionale pe care le folosesc unele echipe din România?

V. Ţ.: Da, cu siguranţă. Antrenorii tineri dispuşi să adere la metodel "noi", care nu sunt chiar aşa de noi pentru că la bază tot vechea şcoală e doar că a fost perfecţionată, vor avea succes pe plan european. Nu doar la noi ţelul final e să ne batem cu "ăia mari" de afară.

Rep.: Din ce ştiu, majoritatea echipelor de juniori nu au un preparator fizic şi totul se face după "ureche". Se poate spune că bagajul fizic va ajuta copilul şi când va face pasul la seniori? Dacă ne uităm în Occident vedem jucători care la 16-17 ani joacă la echipe mari şi stau foarte bine fizic. La noi nu prea vedem astfel de jucători…

V. Ţ.: Ai spus tu problema mai sus, se lucrează după ureche. Unii antrenori nici nu vor preparator, au impresia că le ia din merit. Unele cluburi sau antrenori vor preparator fizic, dar din păcate nu îşi permit să angajeze unul, şi aici nu mai e vină lor. Un junior cu care s-a lucrat corespunzător la fiecare etapă a vârstei, atât fizic cât şi tehnico-tactic, cumulat cu talentul pe care îl are, pasul la o echipa de seniori e foarte uşor. De aceea dicolo sunt promovaţi aşa de tineri. Pe lângă asta trebuie să şi vrei să îţi promovezi copiii, lucru la care noi, ca ţară, suferim teribil

Rep.: Cât de importantă e pregătirea fizică în fotbalul modern? Întreb pentru că s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, degeaba eşti tehnic, dacă n-ai fizic…

V. Ţ.: Într-adevăr, e o componentă a jocului care nu e de neglijat, de multe ori se câştigă meciuri din pregătirea fizică, dar un jucător care are talent, o tehnică, eu pot să îl pregătesc fizic să îl aduc acolo unde vreau, pe când un jucător mai puţin talentat sau cu o tehnică slabă mi-e foarte greu să îi îmbunătăţesc calităţile, chiar dacă are un fizic bun. Deci, din cele două exemple, aş alege să lucrez de fiecare dată cu cel înzestrat tehnic. De exemplu: Iniesta, Messi, Xavi nu au fizic, dar au o tehnică ieşită din comun, iar din punct de vedere fizic sunt la cel mai înalt nivel, datorită oamenilot din staff-ul echipei.

Rep.: Se tot vorbeşte despre "vârful de formă"? Voi cum îl aveţi programat? În funcţie de programul pe care îl aplicaţi?

V. Ţ.: Normal, vârful de formă e folosit la echipele de seniori pentru un punct important al sezonului, un derby, un meci de Champions League sau chiar mai multe. Din pregătirea fizică poţi să atingi mai multe varfuri de formă în timpul unui sezon, în funcţie de ce îţi propui. La noi, normal că pregătim să avem un vârf în momentul în care începe campionatul, dar obiectivul nostru e dezvlotarea din punct de vedere fizic, tehnico-tactic a acestor copii, aşa că nu ne interesează rezultatele sau rezultatul unui meci anume. Deci nu ne propunem să atingem un vârf de formă la anumite meciuri. Desigur că nu neglijăm competiţia, în final meciul e cel care ne dă datele exacte ale progresului copiilor, însă obiectivul final la copii trebuie să fie pe termen lung. Nu meciul de sâmbătă e important, ci ceea ce o să facă peste 2-3 ani, se lasă de fotbal sau face pasul la o echipă de seniori cu pretenţii. Dincolo aşa se gandeşte , la noi de mic copilul e forţat de părinţi şi de antrenori că trebuie să câştige cu orice preţ, se neglijează antrenamente tehnice doar ca echipa să câştige vreun turneu sau un campionat, iar când copilul ajunge la 17-18 ani ne întrebăm de ce are probleme…

386015_212226292189864_995563568_n

Pe vremea când juca la naţioanalele de juniori ale României

Rep.: Cam câte kilograme slăbeşte un fotbalist după 90 de minute de meci? Mai ales dacă e cald?

V. Ţ.: Aici depinde dacă jucătorul are o hidratare bună în zile premergatoate meciului. Iar la pauză primeşte hidratare, nu doar apă, ci şi alte suplimente susţinătoare de efort. Atunci pierderea nu e mare, maxim 1 kg. Dar şi aceasta, după meci, e pusă la loc. Toate echipele mari au 2-3 nutriţionişti în staff.

Rep.: Şi dacă nu, se poate slabi 3-4 kilograme?

V. Ţ.: În timpul verii, pe căldură. Cam pe acolo, 3-4 kg. Cazuri mai speciale.

Rep.: Ţi se pare benefică pregătirea în condiţii vitrege, zăpadă, ninsoare, ger. Organismul nu e afectat?

V. Ţ.: Organismul se acomodează, nu e asta o problemă. Dacă pregătirea se face corespunzător, aici mă refer la antrenamente specific, cu riscul de a mă repetă, să se folosească mingea în tot. Cred că condiţiile vitrege nu sunt aşa o problemă mare. Ci lipsa unui teren de antrenament, din cauza condiţiilor vitrege. Da, asta poate fi o mare problemă.

Rep.: Cam care e pulsul maxim pe care poate să-l atingă un jucător?

V. Ţ.: Nu e un punct maxim. Diferă de la persoană la vârstă. Sunt mai mulţi factori…

Rep.: Eu am auzit că ar fi de 220…

V. Ţ: Poate fi,  nu zic că e greşit. Depinde dacă vreau ca sportivul să ajungă acolo. Ce antrenez dacă ajunge acolo. Ajunge în timpul unui meci de fotbal acolo? Un fotbalist vorbind. Putem vorbi mult despre asta...

Rep.: Ştiu că la Centrul de Excelenţă Târgu Mureş sunt şi vreo 3-4 sibieni. Cum s-au acomodat?

V. Ţ.: Deocamdată bine. E bătaie mare pe posturi. Sunt copii buni în centru, nu le va fi uşor. Dar se pregătesc foarte bine. Sper să o ţină tot aşa.

Rep.: Cât de mult te ajută faptul că ai jucat şi fotbal?

V. Ţ.: Cu siguranţă îmi e mai uşor să fac exerciţii specifice fotbalului. Sunt preparatori care vin din atletism. Cred că le este puţin mai greu lor să adapteze ceea ce doresc ei să lucreze, în exerciţiile specifice fotbalului.

1597069_793372604010376_1835252872_o

Rep.: Acum, la final. Ai doar 25 de ani, ce-ţi doreşti în viitor? Unde ţi-ar plăcea să ajungi preparator?

V. Ţ.: Primera Division, la orice echipă. Ar fi visul meu. Dar şi la o echipă din campionatele puternice ale Europei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus