X
asistenta maternala (Copy)

Mamă pentru alți patru copii. Brusc, în aceeași zi

Liliana are 57 de ani și acum 15 ani a devenit mama a patru copii, într-o singură zi. Copiii sunt frați și s-au născut într-o familie în care mama nu avea grijă de ei, așa că a fost decăzută din drepturile părintești.

Liliana a auzit că urmează să fie dați în plasament și a mers să îi viziteze, apoi s-a hotărât să încerce ea să îi crească și i-a luat pe toți patru la ea acasă, într-o garsonieră micuță, dar curată și în care două paturi le erau suficiente. ”Când i-am luat, fetele erau mai mari, una de nouă ani și cealaltă de șase ani. Un băiat avea trei ani și cel mic – opt luni. Nu m-am gândit nicio clipă să îi despart, doar sunt frați, cum să nu crească împreună? Și am devenit eu mamă pentru ei din 2001. Tatăl vine să îi viziteze, el i-ar fi ținut, dar bărbat singur nu s-ar fi descurcat cu ei. Nu a fost ușor, dar ne-a ajutat Dumnezeu și am mai primul ajutor și de la copiii mei (Liliana are un băiat și o fată de 38 și 40 de ani, care locuiesc lângă București – n.r.), până au avut și ei copii. Apoi nu au mai putut să vină, dragii de ei, așa des pe la noi”, își amintește Liliana primul an cu cei patru copii.

Fotbaliștii

asistenta maternala copsa (5) (Copy)

Când a luat copiii, toți erau bolnavi de TBC și i-a spitalizat pe rând. Prin 2009, în urma unor investigații la Cluj, medicul i-a spus că băieții au probleme cu hormonii de creștere și i-a recomandat alte tratamente. ”Nu mă plâng că Dumnezeu e bun și nu ne lasă. Acum am rămas doar cu băieții. Fata cea mare s-a căsătorit anul trecut și acum așteaptă primul copil, iar cea mică a terminat liceul și s-a mutat cu ea ca să o ajute când o să se nască copilul. Am rămas cu băieții. I-am dat pe amândoi la fotbal, că le place mult să joace. Cel mare e la Gaz Metan Mediaș, iar cel mic joacă la Amicii Copșa”. Cel mare visează să devină antrenor la o echipă de fotbal ”ca să fie mereu alături de sportul pe care îl iubește atât de mult”.

Vioara fără arcuș

În garsoniera micuță, lucrurile stau frumos aliniate și toate strălucesc de curățenie. Pe un perete atârnă un aranjament floral ”făcut de fata cea mică, anul trecut de Paști, să arate mai frumos peretele că anul trecut nu am avut bani să zugrăvim în bucătărie”.

asistenta maternala copsa (2) (Copy)

În camera de lângă bucătărie tronează o chitară și Liliana explică mândră cum ”băieții au învățat singuri să cânte și cântă foarte frumos amândoi”. Apoi privește încruntată spre vioara de lângă și spune cu voce moale ”că ei ar vrea să cânte și la vioară, dar deocamdată au doar vioară, nu și arcuș…”.

asistenta maternala copsa (3) (Copy)

423 de lei pe lună

Anul trecut Lilianei i-au fost puse două ”stenturi” la inimă, iar anul acesta va fi operată la rinichi. ”Dumnezeu nu ne lasă, mergem înainte”, schimbă repede subiectul mama adoptivă.

”Încep semestrul II și nu mai au papuci că s-au stricat. Acum trebuie să le iau niște adidași, dar na, așa mai ieftini, că nu am să le cumpăr de calitate. Și băiatul cel mai nu o mai duce mult nici cu ghetele de fotbal”.

Liliana are o pensie de boală de doar 423 lei. Bani ca asistent care ține copiii în plasament nu primește din cauză că nu îndeplinește condițiile de spațiu. I-ar fi trebuit patru camere să crească patru copii.

”Nu se pune probleme să plece băieții când fac 18 ani, vor sta aici până își vor face un rost al lor, familia lor, doar aici e casa lor. Nu vreau nimic altceva pe lume decât să îi văd sănătoși și fericiți, atât, că de restul are grijă Dumnezeu”, mai spune Liliana.

Pentru că e greu să ai grijă de o familie cu un venit mai mic de o sută de euro pe lună, Liliana ar avea nevoie de o mână de ajutor. Ea și băieții locuiesc în Copșa Mică și cei care vor și pot să ajute cu ceva, o pot contacta pe Liliana la numărul de telefon 0746 494 199.

foto Silvana Armat

asistenta maternala copsa (6) (Copy) asistenta maternala copsa (4) (Copy)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact