X
dezbatere cladiri patrimoniu

Proprietarii de clădiri istorice vor bani publici pentru reabilitare

Bani publici pentru reabilitarea proprietăților – asta își doresc cei mai mulți dintre proprietarii de clădiri de patrimoniu, alături de simplificarea birocrației, în ceea ce privește imobilele monument.

Dezbaterea publică pe tema clădirilor de patrimoniu, care a avut loc astăzi la Muzeul Astra, a adunat laolaltă doar cetățenii care locuiesc în imobilele respective, aceștia fiind deranjați că nimeni din partea autoritățiilor nu a fost prezent.

Aproximativ 60 de persoane au fost prezente în Sala Studio a Muzeului Franz Binder pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la măsurile de consolidare și de renovare a clădirilor istorice în care locuiesc, în fața unei comisii de experți. Cuvântul a fost luat de o doamnă care e nemulțumită de faptul că nu li se spune care sunt casele considerate monument istoric. „Faptul că locuim toți într-un cartier istoric e una, dar nu toate casele sunt monumente, de aceea trebuie să vină să ne spună cineva clar care e monument și care nu. Eu, personal locuiesc pe strada 9 Mai și am reparat casa în 2006, nu mai spun că am umblat luni de zile pe la toate autoritățile, iar pentru asta am fost condamnată la cinci ani cu suspendare, pentru că am încercat să o repar, să o fac frumoasă și am făcut o pensiune”.

Microfonul a fost luat repede de un domn care locuiește în clădirea care a fost pe vremuri hanul „La Mielul Alb”. „Sunt singurul proprietar, restul sunt chiriași, iar eu nu știu unde să mă duc și ce trebuie să fac pentru a putea reface clădirea. M-ar avantaja foarte mult și pe mine co-finanțarea din bugetul local, pentru că altfel e foarte costisitor”. Costurile de reabilitare pentru clădirile monument istoric sunt mult mai mari decât la imobilele comune, tocmai de aceea majoritatea celor prezenți au optat pentru co-finanțare din bugetul local costurile de avizare a lucrărilor.

Prea multă birocrație
Pe strada Mitropoliei, o doamnă spune că de câțiva ani reușește să doarmă doar cu somnifere, pentru că altfel nu poate, de teamă că se vor desprinde bucăți de tencuială și vor lovi pe cineva. „De 57 de ani stau acolo, e cea mai urâtă casă de pe stradă. În fiecare seară desprind eu bucăți de tencuială ca să nu lovească pe cineva. Eu am fost la arhitect pentru că am vrut să-mi facă proiect pe numele meu, dar mi-au spus că există deja și niciun arhitect nu a vrut să mă ajute. Am vrut aprobare pentru renovare ca să-mi fac doar etajul meu, dar domnul Răzvan Pop a zis că nu se poate doar un etaj, pentru că e centru istoric. Eu ce să mai fac? Pe mine m-ar ajuta foarte mult co-finanțarea de la bugetul local pentru reparații, dar și simplificarea birocrației să nu mai umblu atâta”, încheie doamna.
Au fost și voci care au spus că sunt proprietari care își lasă în mod voit casa în paragină pentru a putea construi altceva și să schimbe destinația imobilului. Printre cei care au luat cuvântul a fost și managerul muzeului Astra, Ciprian Ștefan care locuiește în Orașul de Jos. „E dificil să restaurezi un monument istoric, iar problema cea mai mare e că nu găsești oameni calificați să facă asta. Trebuie să fim foarte atenți la consolidarea clădirilor, pentru că tocmai asta e frumusețea orașului”, spune acesta.

Comisia de experți a fost formată din Adelina Cristea, expert comunicare, Eugen Iordănescu, șeful Camerei de Comerț, Andreea Tănase, arhitect Heritas și Ciprian Ștefan, managerul muzeului Astra. Aceștia vor întocmi un raport cu propuneri legislative în urma întâlnirii cu proprietarii, menite să vină în sprijinul proprietarilor clădirilor de patrimoniu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bogdan

  Da cine spune ca daca nu va puteti permite intretinerea unei case monument istoric trebuie sa ramaneti propietari in continuare?

  Nu va permiteti o restaurare ca la carte, scoateti voi frumusel casele la vanzare (la un pret corect pentru stare in care se afla dar si zona, sa nu uitam ca vb de Sibiu nu de Praga sau Viena) si sa le cumpere cineva care isi permite sa le intretina ca atare! Asa o sa vina oricine si o sa ceara cofinantare pentru reabilitarea cladirilor, ca deh, numai aia din centru vechi sa beneficieze? E discriminare.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  in mod normal ar trebui procedat asa cum este in Germania sau alte tari civilizate. Acolo iti faci reabilitarea caldirii pe banii tai dar respectand prevederiile de design arhitectural si culorile stabilite de primaria orasului iar la final de an, o parte din impozit este scutit pentru ca s-a facut reabilitarea caldirii. Dar asta este valabil pentru toate cladirile nu numai pentru cele istorice. Altfel ar fi o discriminare pentru ceilalti locuitori ai orasului. De asemenea sustin o simplificare a birocratiei si hartogariei din primarie…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gufi

  “pentru că am încercat să o repar, să o fac frumoasă și am făcut o pensiune”
  Zero cultură. A face frumos înseamnă la români: termopanizare, polistiren, lavabilă, pavaj biscuite. Foarte bine că v-a dat cinci luni cu suspendare. Trebuia să vă dea mai mult. Necunoașterea legii nu scuză pe nimeni de boacăne.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mimi

  Sa cumpere si la noi, la Sibiu, tot neamul care a cumparat si centrul Timisoarei !!!!
  Gânditi bine, înainte să întreprindeți ceva !!!!!
  Nu vă uitați doar la ban !!!!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  PRO URBE ARAD

  Statul a furat și exploatat (defectuos, fără întreținere, supraaglomerându-le, etc.) niște clădiri.
  Hoțul a adunat și un profit anual din chiriile lunare fără a investi nimic, timp de vreo 50 de ani.
  După care hoțul -ca toți hoții- a vândut bunurile furate la un preț mic. Uneori le-a returnat păgubitului.

  După care -imediat- s-a erijat în critic de arhitectură! Și se scandalizează din pricina stării în care se află patrimoniul spoliat chiar de acesta. Atentie, chiriașii din aceste clădiri nu au avut dreptul sa facă lucrari de întreținere, au depus cereri pentru efecuarea acestora, la instituțiile administratoare, dar cu cererile nerezolvate au rămas, mai întotdeauna!
  Corect ar fi ca hoțul să aducă la starea din momentul furtului clădirile respective!
  După care va putea emite pretenții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact