Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

La Mielu' Alb și prezentul negru. Camere pe Booking, cu o fațadă jalnică

La Mielu' Alb și prezentul negru. Camere pe Booking, cu o fațadă jalnică

Bijuteriile Sibiului medieval tind să cadă, una câte una, în partea cealaltă a balanței. Cea a rușinii orașului de astăzi. Hanul La Mielu' Alb, unul dintre primele atestate în oraș, aflat chiar în Piața Dragonilor, un punct negustoresc de referință în Evul Mediu, a ajuns astăzi o fațadă ponosită. Unii proprietari și-ar dori să renoveze, dar birocrația și situația juridică încâlcită par să le fie potrivnice. Hanul are și acum spații de cazare, care se pot închiria chiar și pe site-uri de tradiție, ca Booking.com. Chiar dacă înăuntru spațiile se ridică la standardele europene, prima imagine de care se izbesc turiștii este dezolantă.

la mielul alb (11) (Copy)

Proprietari diferiți, procese îndelungate și instituții care dau din umeri că nu au bani să investească în fațada clădirii. Este aceeași poveste ca în multe alte cazuri din Sibiul istoric. De data aceasta, însă, am stat de vorbă cu cei care locuiesc astăzi La Mielu' Alb. O clădire care a fost, încă din secolul al XV-lea, de referință pentru sibieni. La vizita din 1967, și dictatorul Nicolae Ceaușescu a ținut să treacă pe acolo. După revoluție a devenit monument istoric de interes național.

la mielul alb

„Fototeca online a comunismului românesc” - Cota: 337/1967

Renovăm? N-avem cu cine

Pentru renovarea fațadei ar fi nevoie de un proiect comun, la care să contribuie toți proprietarii. Pe cât de simplu, pe atât de complicat. În fostul han, care odată îi aparținea unui singur proprietar, comuniștii au făcut apartamente separate, după naționalizare. Foștii chiriași de la Urbana au cumpărat locuințele, după care Biserica Evanghelică le-a revendicat. În mod paradoxal, pe aceeași speță, unii dintre proprietari au pierdut, alții au câștigat. Astfel că, astăzi, în clădire sunt atât proprietari cu acte în regulă, cât și oameni aflați încă în litigiu cu Biserica. O parte dintre apartamente le-a revenit evanghelicilor, iar trei locuințe sunt în continuare ale Primăriei Sibiu.

Pe panourile turistice montate în Piața Dragonilor chiar de Primărie apar și mențiuni cu privire la această casă, aflată la mai puțin de 300 de metri de Podul Minciunilor.

la mielul alb (8) (Copy)

Unii au pierdut, alții au câștigat

Dumitru Dură este unul dintre proprietarii care au pierdut procesul cu Biserica Evanghelică, dar nu renunță la judecată. Caută noi căi de atac, pentru că nu înțelege cum vecinii săi au câștigat. Omul arată acte care dovedesc că și-a achitat integral suma din contarctul de vânzare-cumpărare și avea apartamentul întabulat. A încercat, după pierderea procesului, să își recupereze măcar sumele cheltuite cu renovările. "Am adus executor, ca să vadă ce am făcut și noi, că am tencuit, am zugrăvit, am făcut multe în această locuință și au zis că ne despăgubesc. Nu am primit nici 5 bani", spune proprietarul.

Acesta susține că a făcut adrese, înainte să cumpere locuința, la Parohia Evanghelică, prin care a întrebat dacă imobilul face obiectul unei cereri de retrocedare. I s-a răspuns, în scris, că nu. Și totșu, acesta era revendicat, dar de Consistoriul Evanghelic, care a și câștigat apartamentul lui Dură și îi cere o chirie de 420 de lei lunar. "Acea biserică evanghelică, punct, despre care toată lumea vorește, nu este. Sunt tot felul de entități juridice, de persoane juridice care pot figura absolut independent una de alta ca și proprietarul unui imobil. Din această cauză se mai creează confuziuni", spune purtătorul de cuvânt al Consistoriului Evanghelic, Stefan Bichler.

Reprezentanții bisericii nu vor să investească în clădire, până când situația juridică nu se va clarifica.

la mielul alb (18) (Copy)

Hanul a ajuns pe Booking

La Mielu Alb are și acum spații de cazare, care se pot închiria inclusiv pe Booking.com, însă proprietarul spune că turiștii se sperie când ajung în fața porții. "Aici nici nu mai există mâner la poartă. Poarta zice că ar fi de vreo 200 de ani. Felinarele sunt foarte frumoase, au și acum stema pe ele, dar uite, sunt prinse cu sârmă. Păcat de clădire...", spune Marius Enache. Sibianul, plecat timp de 15 ani în Italia, s-a întors acasă și a investit în turism. "Am o pensiune, dar multă lume îmi spunea că vrea în centru. Și am căutat ceva pe centru. Mi-a plăcut foarte mult această clădire, mi-a plăcut istoria ei. Am investit 30.000 de euro ca să fac apartamentele să arate așa cum arată acum. Aș vrea să renovez și fațada, dar pur și simplu nu știu la ce uși să mai bat", mai spune investitorul.

la mielul alb (20) (Copy)

În ultimele luni, în Sibiu au avut loc două accidente în urma cărora o persoană a fost rănită și o mașină a fost avariată, după ce bucăți de tencuială de pe fațadele nerenovate s-au desprins și au căzut pe trotuar.

foto Silvana Armat

la mielul alb (23) (Copy) la mielul alb (22) (Copy) la mielul alb (21) (Copy) la mielul alb (19) (Copy) la mielul alb (17) (Copy) la mielul alb (16) (Copy) la mielul alb (14) (Copy) la mielul alb (10) (Copy) la mielul alb (6) (Copy) la mielul alb (5) (Copy) la mielul alb (2) (Copy) la mielul alb (1) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Tudor

Acum 8 ani

Aceeasi problema ca in 99% din cazurile din Sibiu: exista cel putin un coproprietar care e dezinteresat si, mai mult, se si impotriveste renovarii cladirii iar fara acordul notarial al tuturor vecinilor primaria Sibiu nu elibereaza autorizatie de constructie... chiar daca ar trebui sa stie ca asta inseamna efectiv prabusirea cladirilor in cativa ani. Macar in cazul cladirilor monument Primaria ar trebui sa fie interesata sa ii ajute pe cei ce vor sa investeasca, nu sa le puna zeci de piedici.
Raspunde

D

Acum 8 ani

Peste cateva luni parlamentarii o sa iasa pe strazi la cersit de voturi si o sa isi puna chipul cu zambet fals pe panouri publicitare. Dar nu sunt in stare sa se adune toti la un loc si sa faca o legislatie clara pentru cladirile monument din tara asta, pentru salvarea lor. Cad monumentele unul dupa altul, parca suntem o tara parasita.
Raspunde

moon

Acum 8 ani

La fel ca toate casele revendicate si castigate de FDGR ( sub directa indrumare a d-lui Johannis). Se vor renova dupa ce vor castiga INTEGRAL toate apartamentele din orice stabiliment pe care au pus gheara.. Simplu.
Raspunde

Mimi

Acum 8 ani

Pentru MOON : cum le știi tu pe toate !!!
Raspunde

dancp

Acum 8 ani

smenari de case de la bisi evanghelica,mafie curata daca le da cineva 3 sibiuri nu li destul
Raspunde

Inesa

Acum 8 ani

Stati asa; acele case au fost pur si simplu confiscate, deci furate de statul socialist, care le-a vandut ulterior unor oameni de buna credinta, desi se stia ca de fapt sunt furate. Acum dupa ce au fost retrocedate, statul trebuie sa le dea oamenilor banii inapoi!!! Statul a luat casa de la unul, statul a luat banii de la celalalt si acum priveste cum se cearta cei doi. In plus statul a mai luat si cativa zeci de ani chirie pe ele. Este diversiune curata!
Raspunde

#######

Acum 8 ani

O mizerie absoluta statul actual, si de vreo 20 + ani incoace..... Astfel de cladiri, cu asa vechime, nu mai vorbim de istorie, in Occident sunt adevarate bijuterii ! Ba unele tari inventeaza atractii turistice, cautati pe Google ''Ghostbusters building'' New York.... Birocratia mizera, statul criminal, lasa sa cada si cladiri de jumate de mileniu vechime, cladite sa reziste sute de ani. Cum arata orasele si sate in Elvetia, Germania, Austria, Italia, Franta, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, chiar Slovenia, Croatia, Ungaria, fara a se apropia macar de dimensiunea istorica si bogatia arhitecturala a Sibiului. Suntem la ani lumina distanta ! Te dai cu capul de pereti !
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Legea 112 spune ca imobilele cumparate de fostii chiriasi nu mai pot fi retrocedate in natura si ca statul trebuie sa dea despagubiri fostilor proprietari. De aceea cazul prezentat mai sus, in care Dumitru Dura a pierdut procesul cu Biserica Evanghelica, este suspect. Probabil ca procesul prin care sunt despagubiti fostii proprietari este anevoios si de aceea Biserica Evanghelica face tot posibilul (da spagi) sa primeasca imobilele in natura, desi legea prevede altceva
Raspunde

viorel

Acum 8 ani

Nu inteleg ce legatura are Biserica Evanghelica cu aceasta casa. Niciodata nu a fost a bisericii. De 25 de ani s-au plimbat prin parlament indivizi de la toate partidele si nu au fost in stare sa lamureasca in cel mai scurt timp doua aspecte importante: retrocedarile si salvarea patrimoniului. Exact aspectele cu care in alte tari comuniste s-a inceput. Can aud pe unii si pe altii ca 'n-au ce face cu cladirile care stau sa cada pentru ca nu sunt ale statului si primaria nu poate investi la privat' imi vine sa ma urc pe pereti. Asta in timp ce mor oameni loviti de tencuiala. O fi privata o casa din centru dar eu ca platitor de taxe cu ce sunt vinovat cand ma plimb pe strada principala si viata imi este in pericol, cand ma plimb sa vad ceva frumos si vad imagini urate care imi strica pofta de plimbat. Primaria nu trebuie sa renoveze toata cladirea dar trebuie sa ia masuri cu acele parti din cladire care sunt publice: fatada si acoperisul. Dupa care sa-i trimita proprietarului nota de plata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus