Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
10°C

Orașul nepăsării

Sibiul de astăzi n-ar însemna absolut nimic fără întreaga lui istorie. Ar fi doar un alt biet orășel banal ca Brad, Teiuș sau Codlea. Din fericire, moștenirea istorică a Sibiului l-a transformat în timp într-unul dintre cele mai importante centre turistice din România. Niciun fel de program, agendă culturală, festivaluri de teatru n-ar fi însemnat nimic fără acest Sibiu istoric.

Reabilitarea orașului vechi ar trebui să fie prioritatea numărul 1 pentru toți factorii implicați, de la Primărie până la Direcția de Cultură. Toți ar trebui să aibă un țel comun, să salveze de la distrugere aceste valori inestimabile. Știu, primul argument va fi ca deobicei legea. Care nu îți permite, nu te lasă, toată lumea e legată de mâini și de picioare. Schimbați legea! Chemați parlamentarii de Sibiu la o masă rotundă și cereți schimbarea legilor care vă împiedică să interveniți și să salvați centrul vechi al orașului. Pe strada Movilei, pe strada Nouă, sunt case abandonate, jefuite, care în curând vor cădea. Mielul Alb e o ruină. Și câte și mai câte. Și degeaba ne ascundem după deget pentru că toată lumea știe că nu s-au încercat toate variantele posibile.

Ar trebui înființată o comisie care să nu se ocupe de altceva decât de verificat casă cu casă și situație cu situație. Care să pună toți proprietarii de acord și care să ofere soluții. Și finanțare. Toți ne bucurăm de roadele apărute pe seama acestei bijuterii istorice, toți ar trebui să plătim pentru conservarea ei. Ne poticnim din nou în lege. Dar tare aș vrea să văd că de la Sibiu pleacă o modificare legislativă care să permită tuturor administrațiilor să investească în clădiri de patrimoniu istoric chiar dacă nu sunt proprietari. Se poate face. Trebuie doar voință. Pentru că dacă stăm după creierele luminate de la București, fațade vor cădea în continuare, oameni vor fi răniți sau mai rău, vor dispărea valori inestimabile ca la Roadeș și Rotbav și atunci va fi prea târziu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

Si ne lovim de mentalitatea romaneasca...Mai ales ca orasul Sibiu nu a fost intemeiat de romani! Ce conteaza in aceasta zona a tarii sunt oile. Oamenii sunt conservatori si cu o mentalitate de "poiana", sa spun asa. Stiu doar sa isi exprime "ura" fata de "intrusi" si sa barfeasca pe la colt. Raspunsul imi este clar de pe acum, si anume "nu este al meu, sa faca primaria".
Raspunde

Agentul 009

Acum 8 ani

Al dracu' mielu:pina in noiembrie 2014 era mai alb decit Fram,acum,brusc, se innegreste vazind cu ochii(jurnalistilor sibieni)!Ma mielule,tu nu sti ca vin Pastile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus