Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Căldura și apa caldă din Hipodrom, scoase la licitație de Primărie pentru zece ani

Căldura și apa caldă din Hipodrom, scoase la licitație de Primărie pentru zece ani

Consilierii locali ai Sibiului au aprobat lansarea unei proceduri de selecție publică a serviciilor de alimentare cu energie termică și distribuire a agentului termic pentru cele ultimele aproximativ 800 de familii din municipiu, racordate încă la un sistem centralizat. Contractul ar urma să fie semnat pentru o perioadă de zece ani, iar firma declarată câștigătoare va trebui să achite o redevență anuală de minim 88.900 de lei pe an (sumă rotunjită) pentru dreptul de folosință al activelor.

Aceste active au fost moștenite de la compania cu capital majoritar olandez Nuonsib, care s-a retras cedând tot patrimoniul administrației locale. Activele au fost folosite mai apoi de Primărie, care a înființat Energosib–ul, pentru a asigura funcționarea sistemului de care depind în continuare cele câteva sute de familii din cartierele Hipodrom. În primăvara anului trecut, din cauza pierderilor repetate și a investițiilor necesare în rețeaua de distribuție, Energosib-ul a fuzionat prin absorbție cu SC Urbana SA (societate tot a Consiliului Local Sibiu, principalul obiect de activitate fiind administrarea spațiilor publice cu altî destinație decât cea de locuință). În ultimul an de activitate plin – 2014 -, Energosib-ul a înregistrat pierderi de 489.000 de lei, la o cifră de afaceri de 1,18 milioane de lei, totalul datoriilor fiind de 571.000 de lei. Numărul abonaților la momentul fuzionării Energosib cu Urbana era de 782 de apartamente și 14 sedii de societăți comerciale.

Câteva din criterii

Potrivit hotărârii adoptată de Consiliul Local Sibiu în ultima ședință – cea din luna februarie -, firmele interesate de preluarea gestiunii serviciilor de distribuire a căldurii și apei calde trebuie să facă dovada că beneficiază de o licență (minim clasa 3) din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, dar și să facă dovada că gestionează un sistem similar într-un oraș cu o populație de minim 50.000 de locuitori. Firmele participante la licitație nu trebuie să fie doar societăți românești. Anunțul organizării acestei proceduri de atribuire publică urmează a fi publicat în Monitorul oficial. Garanția de participare la licitație este de 80.000 de lei.

Zece criterii de atribuire

Contractul pe zece ani va fi atribuit companiei a cărei ofertă se va apropia cel mai mult de punctajul maxim de 360 de puncte. 40 din acestea sunt alocate criteriilor economico-financiare (capital social, cifra de afaceri din 2014, investițiile propuse din surse proprii și cele din alte surse). Alte 100 de puncte vor fi alocate pentru tarifele propuse pentru distribuția și furnizarea energiei termice, iar indicatorii de performanță asumați au alocate alte 40 de puncte. Pentru diminuarea pierderilor din rețea sunt alocate alte maxim 40 de puncte, iar pentru soluțiile tehnice propuse sunt alocate maxim 100 de puncte (includ două criterii). Valoarea despăgubirilor la care se angajează ofertantul în cazul unor daune produse utilizatorilor se punctează cu maxim 20 de puncte, iar valoarea redevenței – cel mult 20 de puncte.

Prețuri

Potrivit documentației de licitație propusă de reprezentanții Primăriei, furnizorul desemnat va trebui – printre altele – să asigure o temperatură de minim 12 grade Celsius și în acele spații cu destinația de locuință unde furnizarea căldurii a fost limitată pe motive de neplată. Această limitare poate fi aplicată după cinci zile de la depășirea termenului legal pentru achitarea facturilor. Eventuala majorare a tarifelor (operată în condițiile legii) trebuie făcută public cu cel puțin 15 zile înainte de a fi aplicată această majorare. În prezent, prețul practicat pentru o Gigacalorie în Sibiu este de 256 de lei (cu tot cu TVA), comparativ cu 252 de lei la Timișoara, 210 lei la Brașov, 165 de lei la Cluj-Napoca sau 450, respectiv 460 de lei, la Vaslui și Buzău.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

karl

Acum 8 ani

Gradinaru!!! unde e Ilie Gradinaru, hotul si mana muradara a lui Johannis? el trebuie sa preia afacerea aceasta. Doamne, cum de-a fost uitat de Politie si DNA? sau poate a fost doar amanat?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus