X
pescuit

Pescuitul sportiv devine sport de lux. Statul scumpește taxa de cinci ori

Un proiect de Hotărâre de Guvern, postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, anunță scumpirea taxei de pescuit sportiv de la 30 la 150 de lei și renunțarea la mai multe facilități pentru pescarii pensionari. Decizia a înfuriat pescarii sibieni, iar reprezentanții Filialei locale spun că nu va face decât să încurajeze braconajul.

Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licențiere și autorizare în pescuit și acvacultură, publicat pe site-ul ANPA, prevede creșterea taxei pentru pescuit sportiv sau recreativ de la 30 la 150 de lei.

”Este o decizie nepopulară prin care nu vor reuși să facă altceva decât să încurajeze pescuitul ilegal. Cel mai grav lucru este că prin scumpirea permiselor o să reducă numărul pescarilor care cotizează la asociații, drept pentru care cea mai afectată va fi resursa acvatică, asociațiile nemaiavând fonduri nu vor mai putea să facă controale împotriva braconajului”, a declarat Alexandru Mareș, reprezentantul Filialei Pescarilor Sibiu.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, cea care solicită această taxă, are un birou deschis și la Sibiu, în cadrul căruia lucrează un singur angajat, care are în subordine mai multe județe din sudul Transilvaniei. Pe lângă partea de pescuit sportiv acestuia îi revine datoria de a controla și verifica inclusiv comercializarea peștelui în marile magazine. Inutil de explicat că este depășit de situație.

”Mai mult că s-ar putea scumpi nu știu nici eu nimic. E un proiect, se vorbește despre scumpire, dar poate nu se va scumpi că s-a mai vorbit și altădată”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ionică Ionel, reprezentantul ANPA pe din Sibiu. L-am întrebat și dacă știe de reacțiile pescarilor sibieni referitoare la scumpire sau dacă le-a transmis mai departe, la București, întrucât proiectul este supus dezbaterii. ”Dar de ce să anunț la București, nu de la București a venit?”, a răspuns Ionică Ionel.

Pescarii sibieni sunt foarte nemulțumiți de proiectul de lege și spun din cauza acestei scumpiri vor fi tot mai puțini cei care vor pescui legal.

SIL_6101

”Efectiv e bătaie de joc. De unde să plătesc din pensie 150 de lei ca să mă duc la pescuit și să nu prind nimic. Cred că au stat ei într-un birou la Capitală și s-au căutat prin buzunare și dacă au găsit rest 150 de lei atât au stabilit taxa. Ei habar n-au care sunt realitățile din teren, din țară, nici un n-a pus vreodată piciorul pe malul Oltului să vadă ce pește se mai prinde”, spune nea Vasile, pescar de peste 30 de ani.

Sibienii care nu și-au achitat încă permisul de pescuit pentru anul în curs o pot încă face la prețul practicat în prezent.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat aici.

Citește și:

FOTO – VIDEO Peste o jumătate de km de plase scoase de Filiala Sibiu azi-noapte din Olt

Braconier din Sibiu prins 12 kg de pește capturat la curent continuu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ozzy

  eu nu sunt pescar … dar nu cred ca e nimerit sa cresti chiar asa de mult pretul unui permis …in schimb as fi crescut de zece ori pedeapsa ptr pescuit ilegal si de cinci ori pedeapsa celor care (chiar cu permis in regula ) recolteaza peste sub dimensiunile legale de recoltare…am vazut”pescari ” care practic adunau tot ! si pestisori de 5cm …

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adam aman

  Ce ați făcut ptr acest rîu (OLT ) ? Ați eliberat autorizați cu preț de 150 Ron ptr braconieri , care folosesc monofilament si prind tone de peste bagînd setcile si la 3 m de mal Iar cînd vine control ne dă amenzi tot celor care pescuim în setcile lor spunîndune ca ei au autorizați de pescuit cu setcile.domnul Panaitescu avea cumnatul care pescuia mai nou cu,curent si mai sunt si alți , îmi puteți spune cum se numește această pescuiala? Eu cred ca la genocidul comis de acest cumnat al acestui om care avea în mînă legea se pedepsește cu închisoare dar ei avînd legea în mînă profitau ptru a face si ei un ban grămadă dar nu se gîndeau ca pestele nu mai depune ani buni ca rămîne gestant. Faceți un lucru bun ptru a mai plăti pescari permise si stabiliți un preț pe măsură nu jermăniți pescarii ei nu fac comerț cu peste prind de placere si nu mai dați autorizați ptr braconaj . faceți o lege și stîrpiți braconajul cu ( curent si plase monofilament) bagațiii în pușcărie pe acești braconieri care distrug .

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Stanica Ilie

  LEGE Nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017
  privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
  ART. X
  Alineatul (1) al articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
  “ART. 23
  (1) Prin pescuit recreativ/sportiv se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţă, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, după caz, fără perceperea de taxe şi tarife.”

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Desdezamagitul

  Puneti taxe, fratilor, eu de zece ani nu mai platesc cotizatie ! Va las pe voi sa pescuiti. Tot la fel cum s-au pus taxe in economie, oamenii s-au retras, sa faca Statul atunci activitati economice ! La fel va fi si aici. Voi veti pune taxe, voi veti pescui ! Fir intins !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact