Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

În județul Sibiu există prima fermă de cerbi din țară. ”Duminica, aici e ca la mănăstire”

În județul Sibiu există prima fermă de cerbi din țară. ”Duminica, aici e ca la mănăstire”

Nu l-am cunoscut pe Ilie Stoica pe vremea când era senator în Parlamentul României, acum câțiva ani buni, ci săptămâna trecută, în biroul lui de director al Gospodăririi Orășenești Avrig. Ilie Stoica a înființat acum mai bine de șase ani prima fermă de cerbi din România.

”În 2007 am fost într-o vacanță cu soția în Germania și am văzut la cineva că avea cerbi și îi creștea într-un țarc special. Întotdeauna am avut drag de animale și când e vorba de cerbi am zis că trebuie să încerc și eu. Am vorbit cu proprietarul și am adus la Avrig cinci ciute și un cerb”, spune Ilie Stoica. Fostul senator crește cerbi și ciute pe Valea Avrigului, chiar la sfârșitul zonei turistice și la începutul zonei sălbatice, casa lui fiind ultima. A amenajat un spațiu de aproximativ trei hectare și astăzi a ajuns să aibă 17 cerbi și ciute. De la an la an numărul lor crește pentru că s-au adaptat foarte bine și se înmulțesc, și în fiecare an Ilie Stoica vinde din ele. Prețul este destul de piperat și oferte sunt multe, mai ales de la proprietarii de pensiuni din țară care vor să aibă în preajmă o căprioară pentru turiști. ”Anul trecut cred că 13 bucăți am vândut, prin toată țara, din Suceava până în Argeș. Cumpără oamenii cu drag de natură, care vor să aibă grijă de un animal foarte frumos”, spune Ilie Stoica.

ferma cerbi caprioare (5) (Copy)

”Nu ai voie în România să iei cerbi din natură și să îi crești. Legislația interzice complet. Animalele au o anumită proveniență, au pașaport individual și sunt crotaliate, exact cum cer regulile”, Ilie Stoica
În cei aproape opt ani de când conduce o fermă de cerbi Ilie Stoica spune că s-a îndrăgostit de ei și le-a învățat toate obiceiurile și tabieturile. ”Toamna încep să bocăne, atunci e perioada de înmulțire. Cerbii fac un spectacol… de nu te lasă să dormi noapte. Apoi, când se nasc, puii se ascund din instinct în iarbă și în primele două-trei săptămâni nu emit niciun miros. Se ascund atât de bine încât riști să calci pe ei că nu-i vezi. Îți dai seama că te apropii când devine agitată ciuta. Noi în prima săptămână îi căutăm pentru a-i crotalia. Am pașaport pentru fiecare dintre ele. Asta e tot ce le facem, în rest, nu intervenim cu nici un fel de medicamente, doar le monitorizăm periodic starea de sănătate”, spune Ilie Stoica. Deși nu a vrut să ne spună prețul de vânzare, în anunțurile de pe internet căprioarele în România se vând cu câteva sute de euro iar cerbii la un preț dublu. ”Eu nu aș recomanda-o ca pe o afacere, cerbii și ciutele sunt totuși animale cu nevoi mai deosebite. Au nevoie de spațiu generos, le trebuie o suprafață mare unde să alerge, trebuie să stea la munte. Din câte știu eu mai există o singură fermă în România, în județul Covasna, dar acolo cresc multe animale, de toate felurile, nu doar cerbi”, spune Ilie Stoica. Între timp, cerbii de pe Valea Avrigului atrag sute de turiști în fiecare săptămână. Îi găsiți după ce treceți de drumurile proaste din Avrig, apoi mergeți încă vreo 14 kilometri înspre munte, pe Valea Avrigului, pe un drum și mai prost, parțial neasfaltat. Zona este foarte frumoasă, chiar la poalele muntelui. ”Sâmbăta și duminica aici e ca la mănăstire, ca la Prislop, vin câte două, trei mașini odată să le vadă”, spune Ilie Stoica, râzând. ”Să nu scrii asta, că nu dă bine”, continuă el, tot amuzându-se. ”Mai vin și autocare cu copii, în tabără. Toate pensiunile din vale organizează un fel de excursii la cerbi și aduc turiști aici. Toți sunt încântați să vadă animalele”, mai spune amuzat Ilie Stoica.

ferma cerbi caprioare (3) (Copy) ferma cerbi caprioare (1) (Copy) ferma cerbi caprioare (4) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Forest Gump

Acum 8 ani

E interesant ca langa ferma cu caprioare mai exista una unde se cresc mistreti in captivitate, apartine familiei primarului din Avrig. Nimeni nu vorbeste despre asta, oare de ce?
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Sa nu-mi spuneti ca asta a incrucisat cerbi cu caprioare!? Ori este ferma de cerbi, iar femelele sunt ciute? Caprioara este alta, aia de se imperecheaza cu capriorul, sau tapul.
Raspunde

FLORIN TOSA

Acum 3 ani

SALUTARE MA INTERESEAZAO PERECHE DE PUI MICI , SE POATE FACE REZERVARE?
Raspunde

Viorel sfitlic

Acum 2 ani

Mar interesa doi pui de cerbi..mascul și femela si doi căpriori tot mascul și femele ..as vrea sa știu condițiile de cumpărare și prețul pe pereche ..va mulțumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus