Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Dosarul Carpatica – ASF: Carabulea, condamnat la 6,5 ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă

Dosarul Carpatica – ASF: Carabulea, condamnat la 6,5 ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă

Aflat în arestul poliției sibiene într-un nou dosar referitor la Carpatica Asig, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a aflat astăzi sentința dată pe fond în Dosarul Carpatica – ASF, în care a fost trimis în judecată de DNA. Curtea de Apel București, unde s-a judecat dosarul pe fond, l-a condamnat pe Ilie Carabulea la șase ani și jumătate de închisoare cu executare. Sentința poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Aceasta este cea de-a doua condamnare la închisoare cu executare primită de Ilie Carabulea, după cea din Dosarul Apostu. Atunci, Înalta Curte l-a condamnat pe Carabulea la 18 luni de închisoare cu executare, pedeapsă din care a efectuat aproximativ cinci luni, după care a fost liberat condiționat.

Carpatica Asig trebuie să plătească 600.000 de euro

Potrivit Digi24, Curtea de Apel a condamnat penal și societatea Carpatica Asig, pentru dare de mită în formă continuă. Instanța a dispus o amendă de 600.000 de euro pe care societatea sibiană să o plătească. În același dosar, potrivit sursei citate, Dan Radu Rușanu (fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară) a fost achitat, iar Laura Chițoiu - soția fostului ministru al Finanțelor, a primit un an de închisoare cu suspendare.

Mită, cumpărare de influență, instigare la fals

Dosarul Carpatica ASF a devenit cunoscut public la finele lui ianuarie 2014, când procurorii DNA l-au reținut pe Ilie Carabulea, fiind acuzat că prin intermediului unui fost angajat (Marian Mârzac, fost director general al Carpatica Asig, firmă din holdingul controlat de Carabulea) a influențat acțiunile Autorității de Supraveghere Financiară. Condusă de Dan Radu Rușanu, ASF a ”ignorat” mai multe nereguli ale societății de asigurări controlată de Ilie Carabulea. Acesta este acuzat prin rechizitoriu de două infracțiuni de cumpărare de influență, două infracțiuni de dare de mită sau instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, printre altele. Pe 30 ianuarie 2014, Carabulea a și fost arestat în acest dosar. Printre numele judecate în același dosar se mai află și Radu Mustățea, fost membru al consiliului de administrație al Carpatica Asig, dar și Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) și Ina-Ana Crudu (cea care i-a urmat lui Mârzac în fruntea Carpatica Asig). Procurorii anticorupție au trimis în judecată și persoana juridică SC Carpatica Asig SA, ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni)”. Printre VIP-urile trimise în judecată în acest dosar se numără și Laura Elena Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, fost director în cadrul ASF acuzată de ” constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

cititor

Acum 8 ani

Ce repede se poate ajunge de foarte sus, foarte jos ! Parca e un blestem, prea multe s-au strans dintr-o data pe capul lui Ilie Carabulea. Sper din tot sufletul sa reziste si sa le poata duce. O mare problema va fi, cred, continuarea activitatii firmelor sale. Nu e vorba numai de munca si banii bagati in ele, dar ele reprezinta sursa de venit pentru foarte multi oameni. Personal mi-as dori foarte mult ca Atlassibul sa nu piara. Dincolo de orice, este un brand care poarta zi de zi numele Romaniei pe drumurile Europei.
Raspunde

Ionuț

Acum 8 ani

Daaa ...mare blestem...te urmareste cand esti hoț si om de nimic
Raspunde

lili

Acum 8 ani

bine zis
Raspunde

Radu

Acum 8 ani

Chitoaica de ce numai atita?
Raspunde

Geo

Acum 8 ani

Da, este f. greu sa mearga in continuare "firmele" pt ca ele "au mers" in principal prin mita. santaj, trafic de influenta, coruptie... iar daca acum corupatorul este indisponibilizat nu cred ca vor mai merge.
Raspunde

stefan

Acum 8 ani

"Da puiu lu' tata, ii mai bine asa" La puscarie cu falnicul reprezentant al antreprenorilor sibieni!
Raspunde

Cornelia

Acum 8 ani

Daca se inchide Atlassib-ul vom murii de foame, nu vom mai avea de lucru"...mare prostie sa spui asta. N-ai auzit de concurenta? Ne vom plimba prin Europa cu celelalte firme de transport din Sibiu, sunt destule...
Raspunde

Simona

Acum 8 ani

Nu ve ți muri de foame căci Sibiul are locuri de munca disponibile la nesfârșit. Multe firme serioase printre care si a Nostra caută de ani de zile oameni serioși cu dedicare de munca si parcul industrial vest este plin de locuri de munca. Noi ne rugam sa vina cei din nord ca nu găsim angajați. I a mai citiți ziarele cu anunțuri .
Raspunde

ben

Acum 8 ani

clar... s-au inchis atatea firme in Sibiu si oamenii si-au vazut de drumul lor...Exista viata si dupa Carabulea. Cine i-a plans pe oamenii din alte firme?? Nimeni... cine i-a ajutat? Ei insisi! lasati emotiile ...clar daca nu mai e Atlassib va exista alta firma concurenta...What's the point? Greu acum ...dar o sa vedeti...o sa traga dupa el pe multi acum cu povestea asta din urma cu evaziunea. povestea e abia la inceput...
Raspunde

Ionut

Acum 8 ani

prietene, sunt 600.000 de lei. E o mica mare diferenta. Jurnalistii lu' peste prajit ???
Raspunde

Dani

Acum 8 ani

Cine a fost lovit de unu cu RCA de la Carpatica si-a dat seama ca Carabulea este un interlop sprijinit de autoritati si bineinteles de PSD
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus