X
de post

Fără carne și lactate. De azi, am intrat în Postul Paştilor

Postul Paștilor este cel mai  important post din calendarul creștin-ortodox și durează șapte săptămâni, fiind unul dintre cele mai restrictive. Postul se ține anul acesta începând de astăzi până pe data de 30 aprilie, inclusiv. Pentru a putea trece de perioada Postului cât mai ușor și fără să ne îngrașăm, specialiștii recomandă ca alimentele să fie combinate, să se țină cont de valoarea nutritivă și să nu se facă exces.  Semințele de chia sau quinoa sunt printre cele mai lăudate și cerute în magazinele naturiste. La piață găsim verdețuri de sezon: urzici, spanac, leurdă, ceapă, ridichi.

Nu exagerați cu pâinea, pastele făinoase și cartofii

Deorece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste), ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axăm pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor. Mihaela Martin, tehnician nutriționist, recomandă ce să se mânănce într-o zi de post.

“Eu aș recomanda să se înceapă dimineața întodeauna cu cereale integrale și cu o  gamă largă de lapte vegetal, începând de la soia, cocos, quinoa sau orez. Între mese este bine să se mănânce fructe, în prima parte a zilei. La amiază trebui să încercăm să gătim leguminoase. Năut, soia, linte, fasole boabe. Dar să nu ne axăm pe un singur tip. Putem face o variație, să schimbăm în fiecare zi câte ceva. Iar seara, cum au apărut acum pe piață verdețurile, să încercăm cu salată de spanac, leurdă. Este foarte indicată atât pentru detoxifierea organismului cât și pentru vitalitate”, recomandă nutriționistul

Pofta de dulce poate fi stăpânită cu fructe confiate, cum ar fi curmalele, smochinele, prunele uscate, merișoarele, care se pot consuma în diferite combinații. Produsele apicole sunt și ele o variantă. Mierea ajută mult sistemul imunitar și are o valoare mare alimentară, nutritivă, dar și terapeutică.

legume piata

 

Cumpărăturile la piață

În piață au apărut verdețurile. De cum vrei să intri ești întâmpinat de femei cu pungi de urzici și leurdă care încearcă să te convingă că marfa lor este cea mai bună.  Oferta este de două pungi la 3 lei.  Precupețele ajută clienții și cu rețete:

“Le tocați mărunt, sau dacă aveți, le băgați la blender. Sunt foarte bune cu usturoi, cu lapte sau cu smântână”, recomandă o vânzătoare.

Cei care vor să țină post găsesc urzică, leurdă, salată verde, ceapă, spanac sau ridichii. Spre deosebire de supermarket oamenii negociază pentru un preț mai bun și se plimbă de câteva ori printre mese până să se decidă. Două salate verzi costă  5 lei, o legătură de ceapă verde 2 lei,  iar legătura de ridichii tot 2 lei. Se mai găsește spanac proaspăt care costă 8 lei kg și dovleacul la 6 lei kg.

Părerea sibienilor este împărțită când vine vorba să țină post. Unii sunt prea pofticioși, iar unii recunosc că le este greu să țină, dar vor și se străduiesc.

“Nu țin post. Nu am ținut și nici nu o să țin pentru că sunt prea pofticioasă. Sunt o gurmandă, să țină cine poate”, ne-a spus Maria.

“Eu țin post, încerc. Este o detoxifiere a organismului și vreau să respect rânduiala bisericii. O dată cu trupul și mintea se mai eliberează. Mănânc mâncare gătită, fasole, mancare de cartofi, pilaf de orez, năut sau zacuscă. Trebuie să ținem post și de la răutate și gânduri rele”, spune Carmen.

Părintele Necula, despre post: “Este o operație pe conștiință deschisă”

Așa cum bine se știe, postul reprezintă  reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Părintele Constantin Necula compară Postul Paștilor  cu o “operație pe conștiință deschisă”.

“E foarte greu, cine a zis că e ușor? Nu există lucru bun făcut fără greutate. Este o operație pe conștiință deschisă. Dincolo de aceasta, postul înseamnă spovedanie, postul înseamnă așezarea conștiinței tale dinaintea conștiinței lui Dumnezeu, nu că în alte timpuri, nu doar în post, nu ar trebui să fie așa. Dar, o dată în plus, o reactivare a celulei duhovnicești a fiecărui organism uman contează de fiecare data, a spus, părintele Necula, pentru Agerpres.

În toată perioada postului sunt două dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 24 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii). În Postul Paștilor sunt interzise cununiile religioase.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  Postul PASTILOR ca este mai multe sarbatori.
  In fiecare an TREBUIE sa-i “trag de atentie” pe toti cei ce scriu DE OCAZIE pe aici ca PASTILE sunt SARBATORI si nu sarbatoare.
  Si ca in toate limbile europene este la plural.
  Les Paques
  Die Ostern
  Pasti

  “[…]Părintele Constantin Necula compară Postul Paștelui cu o „operație pe conștiință deschisă”.[…]”

  citeste si scrie:

  “[…]Părintele Constantin Necula compară Postul Paștilor cu o „operație pe conștiință deschisă[..]”.[…]”

  Pentru EDUCATIA NUTRITIONISTA aici asiduu dumicata

  PASTE Murgul pe IMASURILE IGNORANTEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact