Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Grupul Nostru, artiștii care promovează arta contemporană

Grupul Nostru, artiștii care promovează arta contemporană

Un grup de tineri artiști din Sibiu au pus bazele unei platforme menită să promoveze arta contemporană. Am vrut să aflăm mai multe despre această inițiativă, iar curatorul Dan Raul Pintea ne-a răspuns la câteva întrebări legate de grup, de expozitie, dar și care sunt perspectivele grupului. Dan Raul Pintea a alcatuit un text în care a încercat să atingă mai multe aspecte ale problematicii artei românești contemporane.

„Vom începe acest text cu un pasaj din răspunsul dat de Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii, la scrisoarea Grupului de artiști independenți:

„Încă din primele zile ale mandatului meu, am subliniat în repetate rânduri, atât în spațiul public cât și în Guvern, cât este de importantă o reflecție de substanță cu privire la statutul artistului în general. Am spus, în context, că artiștii în România sunt o categorie defavorizată, și chiar una ce nu este recunoscută în această calitate”. Restul îl găsiți pe wall-ul lui de Facebook.

Și noi suntem nişte artişti independenţi, dar care defavorizaţi la rândul nostru, ne-am constituit într-un grup pentru a avea mai multă putere de exprimare. Ca nişte pixeli, înainte răsfiraţi prin tot oraşul, grupaţi acum într-o nouă rezoluţie pentru a reda imaginea de ansamblu a artei sibiene. Astfel, am construit o platformă care să funcționeze ca un grup informal cu proiecte comune, expoziţii și discuţii. Legat de numele grupului, Nostru a fost varianta asupra căreia am căzut de acord 6 artiști (Casandra Vidrighin, Dan Raul Pintea, Lavinia Creţu, Ștefan Radu Creţu, Kristina Rațiu Demuth, Raisa Hagiu).

Reiau două rânduri despre semnificaţia numelui din statementul grupului: Logoul Nos|Tru e împărţit în două, în trecut şi viitor. Ca o cale de mijloc întru devenire prin noscere (a cunoaşte) şi tru care face trimitere la trough, true, truth. Prin noi aşadar. Primele încercari ale noastre, au început din 2010 însa nu au avut rezultatul aşteptat, din cauza lipsei de colaborare cu autorităţile locale, acum am revenit asupra ideii de grup, sub o formă care urmăreşte o dezvoltare pe termen lung. Intenționăm să aplicăm o cerere la primărie pentru un spaţiu şi fonduri, pentru proiecte punctuale. Dar pentru început avem ca punct de întâlnire atelierul Casandrei Vidrighin care este plasat pe Str. Xenopol nr 12 (vis-a-vis de fosta cafenea Mojo) în fiecare duminică de la ora 18. Pentru că în momentul acesta, era singura zi disponibilă pentru majoritatea artiştilor. Această platformă a început să prindă contur în urma întâlnirii din decembrie cu Dan Perjovschi care ne încurajează şi sprijină iniţiativele. El scria în lista precedentă de discuţii:

„Activitatea în grup e mai simplă măcar şi pentru că nu trebuie să ai aşa multe lucrări să umpli singur un spaţiu. Ar fi binevenită şi un soi de coerenţă dacă nu de concept măcar de energie şi intenţie care să vă lase asa cum sunteţi diverşi şi în medii şi în gândire”.

Întâlnirile oficiale cu artiştii interesaţi au început din data de 7 februarie 2016, şi de atunci s-au menţinut în fiecare duminică. Duminica, 13 martie 2016 am avut prima expoziţie, iar rezultatul a fost peste aşteptări. Suntem bucuroşi că primul eveniment organizat a avut un feedback foarte bun. În cele câteva ore spaţiul a devenit neîncăpător. A fost interesant să urmărim fluxul de oameni care veneau şi plecau, reacţiile lor atât de diverse de la entuziasm, interes vădit pentru fiecare exponat, până la intrigare. (De ce doar o seară, de ce nu modul clasic de expunere, de ce un atelier, de ce nu aţi organizat expoziţia la primărie. Răspunsul? A fost un pop up show, cumva menit şi să atragă atenţia că în lipsa implicării reale a primăriei în a ne susţine cu un spaţiu adecvat, sau măcar nefolosit pe care să îl transformăm noi, nu se poate expune “clasic”).

Pe de altă parte ne asumăm o direcţie experimentală, şi căutăm să expunem în diferite contexte şi spaţii. Subsoluri, ateliere, vitrine, apartamente, locuri goale, spaţiul public sunt variante alternative care ne pot găzdui temporar proiectele. Ţinta este însă de a atrage atenţia asupra faptului că există un deficit de spaţii destinate culturii şi, în special, artelor vizuale contemporane. Galeria Uap și Galeria de artă contemporană a muzeului Brukenthal nu pot susţine singure un mediu sănătos, emergent. Este nevoie de alte spaţii bine organizate, dedicate acestui segment şi, care să poată susţine financiar evenimente şi care să crească prin constanţă şi consistenţă şi bună calitate a proiectelor. Astfel, la îndemână ne este să acceptăm o dimensiune underground, inexistentă în oraş. Căutăm să ne promovăm artiştii independent de structuri deja formate și să formăm un public şi pentru acest tip de artă, în afară apreciat. Să îl obişnuim cu noi contexte artistice, să îl facem să caute lucruri noi, să deschidem interesul. Căci fără artă, artişti, spaţii şi un public neinteresat totul ar deveni o mare gaură, într-un oraş deja plafonat și mai degraba culturist decât cultural.

Noi credem că putem contribui la această dimensiune multiculturală, care a început să crească odată cu lansarea platformei realizând într-o zi, cât altele în 9 ani. Că atât a trecut de când Sibiul a fost capitală culturală. Cel puţin în segmentul de arte vizuale care e cel mai puţin/deloc susţinut de către autoritaţile locale.

Chiar şi aşa avem în plan noi proiecte pentru următoarea perioadă. Ne-am întalnit cu directorii de la Teatrul Mic şi Teatrul Gong care ne oferă la rândul lor nişte spaţii sau un context în care să expunem (Subsolul, ceainăria sau parcarea de la Teatrul Mic sau Festivalul Tânărului organizat de Teatrul Gong). Şi mai îmbucurator e faptul că evenimentul de duminică a produs unde în spectrul expoziţional, lărgind întreg anul cu noi tratative, dar şi oferte de colaborare. Astfel: În aprilie artista Raisa Hagiu, proaspată absolventă a secţiei Foto-Video de la Cluj va avea prima ei expoziţie. I-am zis, Raisa dacă ai dorit să faci vreodată ceva şi nu ai avut şansa sau susţinerea necesară, acum e timpul. Iar în toamnă graficianul Dan Raul Pintea va colabora cu cei de la Noaptea Albă a Galeriilor, pentru a implimenta proiectul şi la Sibiu. Numai că, din păcate, nu avem spaţii alternative de artă contemporană. Ori e imperios necesar ca Sibiul să dispună de un astfel de spaţiu. Sper că nu suntem prea pretențioși. Noi doar vrem să fim la locul Nostru".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

z

Acum 8 ani

Intre cate ghilimele trebuie sa pui cuvantul artisti astfel incat sa ii descrie pe cei din acest grup?
Raspunde

ba

Acum 7 ani

:))))) un grup de drogati prapaditi
Raspunde

Th3Mirr0r

Acum 5 ani

Buna ziua!.. Daca sunteti interesati de colaborari (si exceptand comentariile unora care se poticnesc ba de-o virgula, ba de propria primitivitate prin spurcarea limbii, vorbind vulgar sau aluzii/lozinci golanesti), va stau la dispozitie Th3Mirr0r
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus