X
primari

Tu știi ce fac impozitele tale? Merg pe salariile din primărie și pe înconjurul pământului

”Dragi sibieni, banii pe care i-ați plătit voi într-o lună pentru impozitele pe clădiri, i-am consumat noi într-o zi pentru a plăti salariile și sporurile din primărie. Am plătit pentru salarii de două ori mai mult decât am plătit pentru străzi în aceeași lună. Au mai rămas niște bani pentru combustibili, așa că am decontat benzină și motorină încât fiecare dintre noi ar fi putut face, luna asta, înconjurul pământului cu mașina. Bine, unii dintre noi am mai «ciupit» câteva ceva și pentru protocol”. Cam așa ar trebui să sune o scrisoare sinceră, semnată în comun de toți cei 64 de primari din județul Sibiu, referitor la banii pe care i-au încasat, respectiv cheltuit, în cursul lunii trecute.

Din cele 6,85 de milioane de lei pe care sibienii persoane fizice i-au plătit în cursul lunii februarie 2016 la ghișeele celor 64 de primării drept impozit pentru clădirile deținute, 5,23 de milioane de lei au mers în aceeași lună către salariile angajaților din aceleași 64 de primării. Asta în condițiile în care pentru reparațiile la drumuri, poduri și străzi – deh, a fost lună de iarnă, chiar dacă temperaturile au fost în majoritate pozitive – aceiași 64 de primari ai acestui județ au cheltuit laolaltă 2,6 milioane de lei (iar jumătate din sumă a fost cheltuită în municipiul reședință de județ).

Mai bine de un sfert de milion de lei a mers către sporurile funcționarilor din primării, în timp ce primarii au decontat benzină și motorină în valoare totală de 100.000 de lei (la un preț mediu ”umflat” la 4,8 lei litrul de combustibil, cei 100.000 de lei ajung pentru ca 66 de mașini să aibă suficient combustibil pentru a înconjura Pământul pe la Ecuator). Și dacă tot a fost lună ”de iarnă” și nu au putut lucra pe afară, primarii sibieni au mai cheltuit laolaltă pentru mobilier cât pentru aproape 400 de birouri ”de șef”.

”Primărioșii” din Avrig, cei mai tari la salarii. Dar mai mici ca Șelimbărul la încasări

 Pentru prima dată în istorie, cheltuielile pe care le fac lună de lună primarii aleși de sibieni au ajuns ”la vedere”. Actualul Guvern a cerut Ministerului Finanțelor să publice pe site-ul propriu rapoartele de execuție bugetară lunară pentru toate instituțiile publice ale acestei țări. Prin urmare, am luat toate cele 64 de rapoarte depuse de primarii din județul Sibiu referitor la încasările și cheltuielile făcute luna trecută, am adunat, împărțit și ordonat. Și am ajuns și la ceva date interesante.

primarie avrig

Cum ar fi că, dintre toate cele nouă orașe ale acestui județ, Primăria Avrig are cel mai mare fond de salarii (192.000 de lei), deși încasările o poziționează doar pe locul patru în clasamentul orașelor (2,7 milioane de lei, în total, sumă depășită și de comuna Șelimbăr, cu încasări totale de 3,99 milioane de lei). Sau că în Primăria Tălmaciu s-au dat în luna februarie a acestui an sporuri totale de peste 26.000 de lei, adică de 21 de ori mai mari decât cele plătite de Primăria Sibiu în cursul aceleiași luni.

Pentru a fi cât mai clar, vorbim de salariile și sporurile celor angajați efectiv în birourile primăriilor, nu și de polițiști locali, asistenți maternali, angajați ai bibliotecilor, muzeelor, caselor de cultură sau alte astfel de servicii aflate în subordinea primăriilor din județ. Și tot pentru clarificare, vorbim de salariile de bază, alături de care din bugetele locale mai merg către bugetul de stat și sumele aferente contribuțiilor pentru asigurările sociale.

talmaciu

Aceeași Primărie Tălmaciu deține și locul întâi în clasamentul decontărilor de combustibili: mai bine de 14.000 de lei au plătit prin benzinării funcționarii administrației locale din Tălmaciu. Culmea, suma este de fix zece ori mai mare decât cea plătită pentru reparațiile curente la străzi, capitol la care sunt evidențiate cheltuieli totale de 1.440 de lei. Iar pentru a fi efectuate aceste reparații în sumă totală de 1.440 de lei, din Primăria Tălmaciu au mai fost plătiți alți 2.800 de lei pentru combustibilul necesar acestor lucrări curente.

 Medieșenii au plătit sporuri mai mari decât au reparat la străzi

La capitolul ”sporuri pentru condiții de muncă”, recordul la nivelul județului Sibiu îl dețin angajații din Primăria Mediaș, care luna trecută au încasat la acest capitol aproape 31.000 de lei în total. Suma este consistent mai mare decât ceea ce a plătit aceeași primărie pentru reparațiile curente la străzi în cursul lunii februarie 2016: 23.291 de lei.

Oricum, fondul de salarii al Primăriei Mediaș este unul extrem de generos comparativ cu cel al Primăriei Sibiu, de exemplu. Astfel, dacă în Primăria condusă acum de Astrid Fodor, luna trecută s-au plătit salarii totale de 791.300 de lei, în cea condusă de Teodor Neamțu, valoarea cumulată a salariilor funcționarilor a fost de 525.000 de lei.

Iar Primăria Sibiu a cheltuit pentru străzi de 54 de ori mai mult decât Primăria Mediaș (peste un milion de lei pentru reparații și lucrări de modernizare ale străzilor și mai bine de 220.000 de lei pentru poduri).

În ceea ce privește veniturile, în conturile Primăriei Sibiu au intrat luna trecută mai bine de 60,7 milioane de lei. Din această sumă (care include și cote defalcate din TVA, impozit pe venit, transferuri, amenzi etc.), mai bine de 4,6 milioane de lei o reprezintă impozitele pe clădiri și pe terenuri achitate luna trecută de sibienii persoane fizice.

La Mediaș, încasările totale ale lunii februarie au fost de 25,3 milioane de lei, din care 1,5 milioane au fost aduse la ghișee de locuitorii municipiului de pe Târnava Mare pentru a-și achita impozitele datorate pentru clădirile și terenurile lor.

Prea ca la țară

ludos

Probabil că cea mai ”tristă” situație a cheltuirii banilor publici în întreg județul Sibiu se înregistrează în comuna Ludoș. Comuna poate fi caracterizată drept una săracă, dacă avem în vedere că încasările totale ale lunii februarie au fost de 335.000 de lei (locul 50 din cele 53 de comune ale județului). Tristețea situației vine din faptul că în această comună săracă, mai bine de jumătate din plățile făcute din bugetul local în luna februarie 2016 (în sumă totală de 86.700 de lei) au fost reprezentate de salariile și sporurile angajaților din primărie: 41.510 lei salarii și 6.772 de lei, sporuri. Alte 12.000 de lei au fost plătite pentru contribuțiile sociale aferente acestor salarii. 1.800 de lei din bugetul aceleiași localități au mai mers pentru deplasările celor din primărie, iar 7.632 de lei au fost achitate în numerar drept ajutoare sociale. Iluminatul public a consumat 340 de lei, iar pentru abonamentele de radio, tv, telefoane și internet din aceeași Primărie au mai fost plătite 2.950 de lei.

În situații apropiate de cea a Ludoșului (adică unde principala cheltuială din bugetul comunei a fost cea cu salariile angajaților din Primărie) se mai află și Bruiu (47% din cheltuieli o reprezintă salariile), Hoghilag (41%), Mihăileni (38%) și Râul Sadului (37%).

Și ceva ”pișcoturi”

Potrivit rapoartelor de execuție bugetară depuse de primăriile din județ luna trecută, în cazul a patru dintre acestea au fost înregistrate și ”cheltuieli de protocol”: Primăria Cisnădie a cheltuit 4.266 de lei, Primăria Arpașu de Jos – 4.130 de lei, Primăria municipiului Sibiu – 717 lei, iar din bugetul comunei Cîrța au fost decontate din bugetul de protocol cheltuieli totale de 231 de lei.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Anchete
  • Contact