Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Analiză CBRE: În Sibiu există un pol industrial solid. Piața muncii este bogată în talente instruite și experimentate

Analiză CBRE: În Sibiu există un pol industrial solid. Piața muncii este bogată în talente instruite și experimentate

”Sibiu, un loc mic pentru vise mari”, este sloganul sub care CBRE Romania publica cel mai recent raport. CBRE România, partea a uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din lume, a făcut publică o analiză detaliată a Sibiu, cuprinzând mai multe sectoare, de la turism până la industrie. Datele prezentate de CBRE arată că orașul nostru cunoaște o dezvoltare impresionantă și, mai important, solidă.

Spre exemplu, piața forței de muncă din Sibiu înregistrează o dinamică apreciabilă, în special în sectorul IT&C. Peste 25.000 de studenți sunt înscriși la cele 5 universități din oraș, în care există și un mare număr de vorbitori de limbi străine, în special germană.

„În ultimii doi-trei ani, Sibiul a fost recunoscut că piață a muncii bogată în talente instruite și experimentate, mai ales de către companiile din sectorul producției, care găsesc aici profesioniști și meseriași calificați de diverse specializări și nivele de experiență. De aceea, orașul a devenit, și continuă să fie, un pol care atrage companiile din producție, cu atât mai mult cu cât și așezare geografică, în centrul României, este favorabilă. Acest interes intensifică însă competiția pentru talentele disponibile și accentuează nevoia de flexibilitate în a le atrage și păstra“,  consideră Emil Minciu, director de operațiuni, Manpower România, în raportul citat.
Stocul de spaţii de birouri de clasele A şi B în Sibiu va creşte în acest an cu 40% (20.000 mp), la un total de 70.000 mp prin construcţia de noi clădiri de birouri în zonele semicentrale şi înspre marginile oraşului, dezvoltate de investitori locali.

Potențialul economic al zonei Sibiului este susținut de sistemul educațional preuniversitar și profesional care oferă companiilor forță de muncă instruită conform nevoilor pieței, atât în Sibiu cât și în Săliște, Cisnădie, Agnita, Mediaș sau Dumbrăveni.

vorbitori germana grafic

În Sibiu există un pol industrial solid, mai arată studiul CBRE. Mai mult de 100 de companii manufacturiere își desfășoară activitățile în nou-createle parcuri și zone industriale. Recentele achiziții de terenuri efectuate aici de companii ca WDP și CTP confirmă interesul crescut din partea companiilor de producție pentru Sibiu, zonă cu o îndelungată tradiție industrială, se mai arată în raport.

„Zona Sibiu a reușit să coaguleze de-a lungul timpului, un important pol de producție cu grad înalt de tehnologizare și cu valoare adăugată ridicată, care nu necesită un număr mare de angajați. Aici activează un număr mare de companii multinaționale din diverse industrii – piese auto, electronice, farmaceutice -și departamente de cercetare și dezvoltare. Situat între Brașov și Sebeș, de asemenea poluri importante de producție, Sibiul poate deveni un reper logistic extrem de important în zonă“, este de părere Dana Bordei, Head of Industrial Agency, CBRE România, în același raport.
Sectorul de retail din Sibiu beneficiază de statutul de destinație turistică majoră pe care îl are Sibiul, fostă Capitală Europeană a Culturii și de moștenirea culturală saxonă a orașului. Privind spre dezvoltarea Creșterea consumului la nivel național va conduce la creșterea puterii de cumpărare atât pentru locuitorii orașului cât și pentru numărul mare de turiști care vizitează Sibiul, ceea ce deschide mari oportunități de dezvoltare de noi scheme de retail în zonă, mai arată realizatorii studiului.

birouri

Chiria pentru spațiile de birouri din Sibiu variază între 9 și 12 euro pe metru pătrat pentru spațiile de clasa A și între 6 si 8 euro pentru cele de clasa B. Rata de neocupare pe ansamblu este de 13%, în timp ce pentru spațiile de birouri de clasa A este estimată la 5%, semnificativ mai mică față de cea pentru birourile de clasa B, care se ridică la 21%. Date fiind proiectele aflate în construcție în următoarea perioadă, rata de neocupare va continua să se mențină la un nivel semnificativ.

CBRE România reprezintă filiala locală a celei mai mari companii imobiliare din lume.

Foto: ARGO Capital Partner/CBRE Romania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus