X
balanta

GALERIE FOTO Vizită în halele părăsite de la Balanța

Dincolo de porțile vechi din fier ale întreprinderii Balanța e o altă lume. În afară de cei doi portari angajați, rar cineva mai pune piciorul în fostele ateliere. Peste 3.000 de angajați număra Balanța, în anii de glorie. Nici măcar unul singur nu pune mașinăriile în mișcare, astăzi.

foto Silvana Armat

O vizită în fostele hale industriale este o experiență rară într-o viață de om. Atelierele au rămas aproape la fel cum erau în ultima zi în care Balanța a mai produs ceva, la finalul anului 2013. Pare un orizont de timp apropiat, dar înainte de acest an, niciodată nu a avut loc o retehnologizare completă a fabricii, după standarde moderne, cu componente electronice. Tot decorul vorbește despre o lume apusă a coloșilor industriali susținuți de stat.

DSC_9205

Șuruburi mici și mari, cuie de diferite dimensiuni, în general toate piesele care urmau să fie montate manual sunt și acum depozitate în cutii provenite de la foste ambalaje. Napolitane, biscuiți, iaurturi, recipiente golite de conținut și refolosite în cel mai pur spirit ecologist, care pe atunci se numea “economie”. Vopseluri și solvenți au rămas pe mese, în sticle de coniac și vodcă “Săniuța”. Neinscripționate în conformitate cu noile lor utilizări. Probabil regulile nescrise ale secției spuneau că singurul care poate lucra cu ele – și singurul care putea ține minte ce e în fiecare – e doar cel care le-a umplut.

DSC_8875

La intrarea în unele ateliere sunt și astăzi pantofii de lucru uitați aici de ultimii muncitori. Veste groase, din piele și lână, sunt atârnate și acum pe scaune. “În ultimul an, ne tăiaseră și căldura. Beam cafele una după alta, ca să ne încălzim. Ne înghețau mâinile pe piese”, își amintește Gheorghe Istrate, un fost lăcătuș care a lucrat la Balanța timp de 33 de ani.

DSC_9336

DSC_8929

Pereții întreprinderii sunt și ei semne vii ale istoriei. Sloganuri motivaționale folosite de aparatul de propagandă încă sunt atârnate pe pereți. În cei 23 de ani de la căderea regimului comunist și până când fabrica s-a închis, nimeni nu le-a dat jos. Lângă ele au apărut, însă, și amprentele democrației importate.

DSC_9177

Calendare cu femei goale, abțibilduri cu fotbaliști celebri în anii ’90 și o reclamă la Coca Cola, în care apare Gheorghe Hagi, cel de la Cupa Mondială din SUA, din anul 1994.

DSC_9098

DSC_9052

Muncitorii par să fi trecut ușor peste episodul care a marcat istoria lor, a Sibiului și a țării. În 21 decembrie 1989, un grup de 30 de persoane de la Balanța era primul din România care ieșea în stradă să se alăture protestatarilor din Timișoara. Au ieșit în curte și s-au izbit de porțile închise. “A venit directorul întreprinderii, a încercat să ne oprească, că a vorbit la Comitetul Județean de Partid și să rămânem pe loc. Noi aveam alte planuri, alte gânduri și am plecat de aici, din fața acestei porți, în dimineața zilei de 21 decembrie. Credeam că vom fi mult mai mulți, cu o zi înainte toată lumea spunea că ni se va alătura. Doar 30 am avut curajul să ieșim pe stradă. Era o epocă în care să ieși în stradă, în orașul controlat de Nicu Ceaușescu, să strigi împotriva sistemului, putea fi o chestiune de viață și de moarte”, își amintește Marius Iacob.

balanta (Copy) (150)

Tribunalul Sibiu a declarat oficial falimentul fabricii, la sfârșitul lunii martie. Administratorii spun că au încercat mai multe variante de repornire a producției, dar nu s-au putut achita de obligațiile la stat, care au crescut brusc de câteva ori. “Trei ani la rând, impozitul la Primărie a fost de 700.000 de lei şi în 2012 au stabilit un impozit de 3.000.000 de lei. Adică 700 şi ceva de mii de euro pe an, erau impozite imposibil de plătit. Pe fondul crizei, au scăzut comenzile, preţurile au trebuit scăzute la produse, preţurile la materie primă au crescut… Nici în activitate normală nu puteam să ne permitem aceste impozite. Cifra de afaceri era, în anii buni, de 5-6  milioane de lei”, explică administratorul Camelia Dumitra.

DSC_8845

Ca să își acopere din pierderi, deținătorii acțiunilor au scos halele și terenul de sub ele la vânzare. Sunt peste trei hectare și jumătate, într-o zonă centrală, însă nimeni nu își arată interesul. Investiția ar fi, cel mai probabil, o gaură neagră, pentru că, în PUG-ul aprobat de Primărie, în zonă nu sunt prevăzute decât spații verzi.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

20 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Brian Loman

  De ce nu mentionati numele complet al ultimului administrator, Camelia Dumitra COSTEIU? Aceasta familie a falimentat Balanta. Dupa cum spuneti chiar voi in inceputul articolului, “niciodată nu a avut loc o retehnologizare completă a fabricii, după standarde moderne, cu componente electronice. Tot decorul vorbește despre o lume apusă a coloșilor industriali susținuți de stat.”
  Eftimica a fost un bisnitar, preocupat de tunuri precum preluarea Avicola Cristian, a Agroindustrialei, construirea unei benzinarii, transformarea cladirii de birouri in hotel. N-a avut viziunea necesara pentru a restructura din temelii fabrica, de a trece de la productia de cantare mecanice, la cantare electronice. Fabrica traia de azi pe maine, tot timpul de vina fiind faptul ca are prea multi angajati. Sincer, regret ca n-a trait sa vada dezastrul pe care l-a provocat.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Iosif M.

  Probabil nici la Cernobil nu arata in halul asta. Veniti si in zona industriala est sa vedeti ce s-a ales de Independenta 2. Zona arata mai rau ca dupa o bomba atomica. Printre ferestrele sparte inca se vad urme ale unor vremuri in care mii de suflete veneau sa lucreze. Felicitari pentru articol! Pozele sunt superbe si merita o editie tiparita.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  fost balanțist

  Totul e tendențios! Colos susținut de stat! Mare a fost statul dacă a putut susține atâția coloși, iar statul de azi se plânge că nu va putea plăti niște pensii amărâte! Se bea pe atunci în fabrică, dar se și muncea…. Costeiu, fie iertat, este cel care a pornit degringolada… A făcut magazin și crâșmă în fabrică, în loc să caute comenzi pt. că muncitorii erau buni meseriași, chiar dacă mai trăgeau câte o țuiculiță! A făcut și el ce s-a priceput! Vreau să știe cei care tot latră fără rost că au fost și vremuri bune în fabrică, nu era stressul de acum… În ceea ce-l privește pe Marius Iacob, pt. faptul că a ieșit în 21 decembrie, pt. că în 22 a ieșit toată fabrica, patria i-a fost recunoscătoare: a primit certificat de revoluționar, spațiu comercial în centru și altele… Salutare, dragi foști balanțiști, iar pe Costeiu, D-zeu să-l ierte pt. greșelile lui și pt. că și-a cam bătut joc de oameni…

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  La Balanța a lucrat între 1988 și 1995 actualul tribun Dumitru Chiseliță -mai întâi ca electrician, apoi ca muncitor la At. Prese.
  În altă ordine de idei, cel care se semnează ”fost balanțist” este cumva fostul propagandist P.C.R. și actual consilier județean ALDE Constantin Sofrone?

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  fost balanțist

  Nu e dl. politician în straie noi, e chiar un fost muncitor la Balanța! Dacă ai fost și matale balanțist și l-ai cunoscut pe Chisăliță, poate îmi dai dreptate! Balanța a fost întreprindere etalon! N-a ajuns mai rău decât alte întreprinderi pe care le-au pus neocomuniștii și liberali de carton pe butuci! Așa e și Independența… În ceea ce-l privește pe dl. Sofronie,, i-a ieșit! Dintr-un biet maistru a ajuns mare politician, de învârte politica precum scroafa bostanul prin curte. Cinste lui! Norocul lui!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  fost balanțist

  Nu e dl. politician în straie noi, e chiar un fost muncitor la Balanța! Dacă ai fost și matale balanțist și l-ai cunoscut pe Chisăliță, poate îmi dai dreptate! Balanța a fost întreprindere etalon! N-a ajuns mai rău decât alte întreprinderi pe care le-au pus neocomuniștii și liberali de carton pe butuci! Așa e și Independența… În ceea ce-l privește pe dl. Sofronie,, i-a ieșit! Dintr-un biet maistru a ajuns mare politician, de învârte politica precum scroafa bostanul prin curte. Cinste lui! Norocul lui!

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tiberiu Bacila

  Intr-adevar pacat, mare pacat ! Faine fotografii, desi foarte triste, mai ales pentru cei in mintea carora trezesc amintiri. Am sperat sa gasesc cateva si de la “Tehnic”, acolo unde acum mai bine de 30 de ani ma jucam din cand in cand la planseta tatalui meu sau a mamei mele. Apoi am realizat ca acolo e de fapt o camera de “hotel” acum. Dupa dezastrul generat dupa razboi de nationalizarea cu forta a orcarei forma de competenta, dupa revolutie ne-o lovit dezastrul incompetentelor privatizari cu bucatica. Ar fi multe de spus, dar despre morti numai de bine… Cum facem totusi ca istoria sa nu se mai repete la vreun moment dat ?

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mutu de la manutanță

  Balanța n-a fost un colos industrial… Coloșii industriali de la 5-7000 de muncitori în sus cum era Steagul Roșu Brașov. Coloșii se susțineau prin munca oamenilor, așa cum se putea. Balanța a fost o întreprindere de interes republican, nu se produceau aparate de măsură și control în altă parte. Situația ei e la fel ca a altor mari întreprinderi sibiene sau din țară, falimentate din ordin de sus… la noi, la Balanța, cioclul întreprinderii a fost chiar răposatul domn Costeiu… Dar despre morți numai de bine… Mi-ar plăcea că reporterii să se documenteze mai bine, să meargă pe surse mai bune… Marius Iacob pe care îl citați a fost secretar UTC pe secție… Prin urmare… Stimați foști balanțiști, sărbători fericite

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mutu de la manutanță

  Maistre, nu-i da în gât pe bieții de ei! Nu avut cine știe ce privilegii… față de politicienii de azi… erau dulci copii…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mutu de la manutanță

  Maistre, nu-i da în gât pe bieții de ei! Nu avut cine știe ce privilegii… față de politicienii de azi… erau dulci copii…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  eu

  Foarte interesant materialul…parintii mei au muncit Multi ani pentru aceasta intreprindere si tata mi-a povestit ce s-a petrecut si inainte dar si dupa epoca Costeiu…..eu personal nu am nici un resentiment pentru persoanele de genul care au trecut in nefiinta.

  Si acum am in minte “bonurile” care le primeau ai mei la inceputul/mijlocul anilor 2000…..am mancat la pui si preparate din pui de m-am scarbit.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mutu de la manutanță

  Dragă Eu, ai dreptate într-un fel. Costeiu a fost doar un executant: a pus pe butuci o întreprindere de interes republica, așa cum să- întâmplat și cu altele… Despre morți numai de bine… A suferit și dl. Costeiu destul în urma incendiului din magazin când era s-o pățească și mai rău… Nu-mi place că unii vin cu tot felul de teorii, fără să se documenteze, fără să știe despre ce vorbesc… Au auzit ei ceva, dar habar n-au care e realitatea și nici nu încearcă să afle…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact