Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

ÎPS Laurențiu conduce comisia de canonizare a lui Arsenie Boca

ÎPS Laurențiu conduce comisia de canonizare a lui Arsenie Boca

O comisie formată din înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), condusă de Mitropolitul Ardealului, va cerceta viața, activitatea și scrierile Părintelui Arsenie Boca, cel pe care credincioșii îl numesc deja "Sfântul Ardealului".

Rostul comisiei, al cărei președinte este Laurențiu Streza, este acela a cerceta din punct de vedere științific și teologic activitatea Părintelui Arsenie Boca, fără să aibă atribuții în ceea ce privește o canonizare a acestuia, aspect ce poate fi decis doar de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

"Această comisie mitropolitană specială are atribuții exclusiv științifice de centralizare și analizare a datelor legate de Părintele Arsenie Boca și trebuie menționat faptul că nu are competențe în ceea ce privește canonizarea acestuia", a spus părintele Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, comisia a avut o primă întâlnire sâmbătă, 16 aprilie, la sediul Episcopiei Devei, prilej cu care a fost prezentată o listă cu 80 de lucrări despre viața și activitatea Părintelui Arsenie Boca.
"Aceste publicații au fost repartizate spre studiu membrilor comisiei, potrivit specializării științifice și teologice a fiecăruia. Ele vor fi studiate cu acribie științifică, apoi vor fi întocmite referate științifice, teologice, de specialitate și toate acestea vor fi analizate într-o ședință ulterioară a comisiei", a explicat părintele Miricescu.
În paralel, va fi efectuată o cercetare minuțioasă de arhive, dar și a manuscriselor Părintelui Arsenie Boca. Tocmai de aceea, între membrii comisiei se remarcă prezența episcopului Devei și Hunedoarei, Gurie, episcopul Daciei Felix, de la Vârșeț, Daniil Stoienescu, preoți academicieni, preoți profesori universitari sau conferențiari universitari la facultățile de teologie din Sibiu, Arad și Alba Iulia, istorici.

Dat fiind volumul foarte mare de lucru, pentru moment nu poate fi apreciată o dată certă în ceea ce privește o viitoare întâlnire a comisiei mitropolitane, pentru că membrii își desfășoară activitatea în mod științific, ceea ce impune un consum mai mare de timp.

La finalul cercetărilor efectuate de comisia specială, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului va întocmi o listă cu lucrările care sunt conforme cu realitatea învățăturilor Părintelui Arsenie, respingându-le pe cele cu un conținut nepotrivit sau pur comercial. Chiar dacă această comisie nu are rolul de a propune canonizarea Părintelui Arsenie Boca, ea va putea întocmi un studiu-document ce va fi înaintat Sfântului Sinod, singurul care poate lua o decizie referitoare la acest demers.

"Competența în privința canonizării aparține exclusiv aparține Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Comisia specială de lucru trebuie să analizeze, cu foarte multă atenție, tot ceea ce înseamnă viața, activitatea, scrierile, faptele minunate atribuite Părintelui Arsenie Boca, pentru ca mai apoi să se întocmească un studiu document ce va fi înaintat spre analiză Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Este un demers, dar care va mai dura", a precizat părintele Miricescu.
De altfel, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au afirmat, în mai multe rânduri, că nu se opun canonizării Părintelui Arsenie Boca. Ei au precizat că acest lucru trebuie privit prin prisma unor etape ce trebuie parcurse obligatoriu, inclusiv înființarea unei comisii care să studieze viața și activitatea Părintelui Arsenie Boca.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

fost Victorian

Acum 7 ani

O adunatura de smecheri care exploateaza naivitatea oamenilor. Se sfintesc unul pe altu' desi, chiar si-n Biblie, cu toate greselile si inexactitatiile ei, se mentioneaza de nenumarate ori, ca niciun om nu e sfant. Religia, indiferent de nume, este spre apus, spre "terminare"...
Raspunde

Agentul 009

Acum 7 ani

Asta-i buna:pochii fac cercetari stiintifice!
Raspunde

Popa

Acum 7 ani

Diavolul in sutana este numit manager de proiect pentru marele plan financiar al corporatiei BOR de a-l canoniza pe bietul parinte Arsenie si a-i imparti oscioarele in scopul obtinerii de profit pe intreg teritoriul tarii inclusiv in viitoarea casa a poporului. Sper ca parintele Arsenie sa impiedice acest plan diabolic si cu puterea lui sa deschida ochii oamenilor creduli.
Raspunde

Greuceanu

Acum 7 ani

No, cum s-a terminat comsia de la ulb referitor la ips ca si coordonator al marelui om de stiinta Gigi Becali?! "s-a uitat?!"
Raspunde

Soso

Acum 7 ani

Toata lumea civilizata renunta la orice forma de religie. In Romania statul da bani pentru constructia de biserici. Cu asta am spus tot despre nivelul de cultura al poporului nostru. Ne mai miram de ce Europa nu ne primeste deplin...Hotii dovediti, agramati, inculti, sunt alesi an de an in Primarii sau Parlament. Tiganii fac legea si afiseaza lux fabulos fara ca cineva sa-i intrebe ceva. ASTA E ROMANIA.
Raspunde

gogu din rampa

Acum 7 ani

Astia a inceput sa faca la sfinti ca si ce-i din armata, generali.Ar fi bine sa se verifice si la Arhivele Securitatii, daca nu lucra inainte ca sfant.
Raspunde

nelu

Acum 7 ani

Te ingrozesti ce comentari spun alti nici macar nu sunt in tema cu viata pr Arsenie ca fac bani cu sfintele moaste eu ma bucur ca a inceput sal cerceteze dosarul sf parinte doamne ajuta sa fie mai repede sf parinte Arsenie roagate pentru poporul acesta ca ne ducem in jos de tot cite aberati!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus