Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Să învățăm din greșelile altora

HRISTOS A ÎNVIAT! Iată-ne, din nou, într-un prag de primăvară – SPIRITUALIZAT prin credință, adică mai aproape de ființa noastră adevărată ! Cel mai mare eveniment al Istoriei umanității – adus firesc în inima fiecăruia, indiferent cât de trezit spiritual...

După o letargie aproape comodă, prelungită de ruso-comunism în Est și de stângism marxist în Vest, ne-am trezit cu toții în fața unei arene internaționale cu scene de neconceput altă dată, și, foarte grav, fără conștiința colectivă a CAUZEI MORALE a acestei incredibile involuții: este vorba despre eliminarea treptată, dar perseverentă, a religiei din viața socială, și, mai ales în lumea europeană, a Creștinismului !! Un cor multicentenar de „liber-cugetători” a tot susurat la urechile Europei, mai ales după fatidicul 1789, că „eliberarea din chingile religiei” va asigura o și mai mare prosperitate și eficiență socială tuturor statelor... Cu părere de rău, și mai ales cu groaza constatării unei tot mai profunde destructurări a societății, vedem acum din plin urmările acestor dezertări etice și morale ! Încă mai există voci, foarte sigure pe convingerile lor, care ne asigură că degringolada comunităților post-capitaliste și super-informatizate nu are nimic de-a face cu eliminarea treptată, dar perseverentă, a educării copiilor prin religie și discipline umaniste (istorie, logică, muzică, limbi străine, altele decât engleza etc.). Ori viața ne arată că educația tradițională, regulile asumate din preceptele creștine au fost cele care au ridicat din sălbăticie civilizația europeană ! Și ori de câte ori ele au fost încălcate și disprețuite, ne-am ales cu fenomene tragice și urmări ce au grevat numeroase generații... Doar mereu se plâng unii, pe la televiziuni și întâlniri „academice”, despre generațiile sacrificate – uitând de fiecare dată să menționeze și cauza care a dus la aceasta!

Ca să înveți din greșelile altora este elementar să ai exercițiul învățării din istorie – cea a familiei tale, a neamului, a vecinătății în care a viețuit neamul... Pentru români, istoria milenară a regatelor/principatelor de pe o parte și alta a Carpaților este prea-plină de asemenea învățături. Iar istoria Europei oferă din abundență și alte perspective ale acelorași sisteme de greșeli, specifice unei dinamici continentale, reluate cu o perseverență de-a dreptul criminală - prin amestecul uitării cu nepăsarea, cinismul, egolatria și lipsa de credință!

Pentru că am fost de multe ori mai aproape de „sora mai mare ” Franța, cu a sa aură culturală, putem vedea, din evoluția/involuția ei după 1789, acest proces de secularizare, economic dar și spiritual – iată o națiune europeană care, după primul război mondial (unul dintre numeroasele războaie civile din Europa) nu a mai construit nici o biserică !! Dar a început să se umple treptat de moschei și temple budiste! Implicațiile acestei de-creștinări se înscriu atât în viața socială (prin abandonarea comunității coagulate spiritual) cât și în peisajul cultural, care își pierde componenta edificiului religios coerent (satul sau cartierul adunat în jurul bisericii), risipindu-se în pateuri urbane urzite printr-un factor financiar/comercial/magic/derizoriu... Pe aceste coordonate se poate analiza și schimbul de experiență turistic-culturală care a avut loc de curând, între o echipă franceză din Bretagne (Franța) și specialiștii sibieni de la Consiliul județean și ong-urile partenere, mai ales pe problemele valorificării patrimoniului uman-geografic-construit. A fost încă un prilej ca să se constate valorile specifice ale județului nostru, chiar în raport cu bogata Franța: (a)diversitatea peisajului cultural, ca rezultat al multiplelor interferențe istorice și etnice, (b) prezența încă în zona rurală a unui divers patrimoniu imaterial genuin și (c) bio-diversitatea purtând amprentele unei vechimi genetice nealterate.

Ce valorificăm din experiența occidentală: Realizarea unor itinerarii culturale tematice (brânza, munții, sarea, bisericile fortificate)/ Efortul de a consacra Sibiul ca „regiune gastronomică europeană” în 2019/ Investiția în „industria turismului” trebuie să înceapă cu prezervarea patrimoniului istoric și cu modernizarea infrastructurii (drumuri, rețele edilitare și IT.) / Efortul de a realiza un sistem integrat de informare, interpretare și pază – legat de acest patrimoniu ! Ce a avut cel mai mare succes în acest domeniu în Franța: - Transformarea vânătorii clasice de animale în vânătoare foto. - Includerea protecției patrimoniului natural și construit în planurile de gestiune (1% din impozit ptr. protecție și pedagogie) și de amenajare teritorială. - Conștientizarea problemei în rândurile marelui public și ideea că dezvoltarea necontrolată a investițiilor poate greva negativ mediul tuturor ! - Modificarea studiilor de fezabilitate ptr. a include faza de informare și integrare în comunitatea responsabilă a mentenanței monumentelor reabilitate (naturale sau construite), altfel ele se vor degrada din nou în ritm accelerat. - Primarii cei mai dedicați comunității lor lansează subscripții publice pentru repararea monumentelor din localitate.

Și exact în acest punct reapare spinoasa problemă a despiritualizării populației care posedă în orașul/satul său un monument religios – vorbim despre bisericile catolice sau protestante franceze, rămase fără enoriași și, în cele din urmă, fără păstor ! Specialiștii francezi au și găsit formula „salvatoare”: să trecem de la CULT la CULTURĂ ...Adică să transformăm bisericile în cluburi, cinema, restaurante, săli de concerte, ateliere pt. artiști, etc. Și nimeni nu realizează că toate astea nu pot suplini forța Credinței și a Comuniunii, pentru viitorul nici unei comunități...

ADEVĂRAT A ÎNVIAT!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1035

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus