X
spital pediatrie (4)

Decanul Facultății de Medicină despre situația de la Pediatrie: Mama are nevoie de încredere! Medicii poate n-au știut să comunice

Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu este medic specialist în chirurgie cranio-maxilo-facială și în implantologie plastică şi reconstructivă, iar de mai bine de o lună este și decan al Facultății de Medicină din cadrul ULBS.

În afara funcției și a statutului, Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu este mamă și a fost nevoită să apeleze la serviciile Spitalului de Pediatrie de mai multe ori, cu ambii copii. În urma acestor experiențe ea este de părere că principala cauză a problemelor semnalate de mămici este aceea că reprezentanții spitalului nu au știut să comunice destul de bine problemele cu care se confruntă și mamele care au ajuns cu copiii la spital și-au pierdut încrederea.

”La Spitalul de Pediatrie sunt foarte mulți medici foarte buni, v-o spun sincer, dar nu dau nici un nume, care chiar își fac meseria cu pasiune și vocație. Problema este una de comunicare. La noi în țară, de foarte multe ori, medicii nu permit mamei să fie prezentă cu copilul. Să îți ia copilul din brațe cineva, la 11 luni, aflat într-o stare precomatoasă ca să dau un exemplu, și să ți se spună din când în când la ușă ”E bine!”, este un șoc pentru mamă! Dar puneți-vă și invers, în locul medicului. Să stea cu copilul și să-l salveze sau să tot iasă afară ca să liniștească mama? Da, ar trebui mai mulți asistenți, deși au asistente foarte bune acolo, v-o spun cu mâna pe inimă! Clar, ar trebui mai multe asistente la mai puțini copii. Pe de altă parte, există riscul ca dacă lasă părintele la orice afecțiune, părintele să vină cu boli. V-o spun românește, poate îmbolnăvi alți copii. Asta nu înseamnă că nu se pot găsi soluții. Sau că nu sunt soluții, nu trebuie să inventăm noi, trebuie să ne uităm în țară și în afară. Trebuie doar să-ți deschizi ochii, să-ți pui ochelarii și să vezi ce fac alții”, a declarat Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu.

Decanul Facultății de Medicină mai crede că mamele din Sibiu au ajuns la aceste forme de protest pentru că și-au pierdut încrederea în reprezentanții spitalului și se temeau pentru copiii lor.

”Echipele de specialiști ar trebui să crească. Cel mai important aspect, ca mamă, este comunicarea, încrederea în doctor. Mama își lasă copilul în mâinile a ceva peste ea. Dacă nu a avut încredere în persoana căruia l-a lăsat, iar medicul respectiv poate nu știe să comunice, întotdeauna vor apărea discuții. Aici mai este de lucrat. În clipa în care și medicul știe să comunice mamei situația, nu doar să se arate două secunde și să spună ”Stai liniștită, copilul tău nu pățește nimic!”. Trebuie să-i spui adevărul, să știe riscurile, dar nu cu foarte multe detalii că o sperii. Trebuie să-i arăți mai departe că faci tot ce este posibil pe lumea asta, nu să te arăți atotștiutor, ci să-l tratezi ca și cum ar fi copilul tău. Dacă nu știi să faci asta poți să aduci oameni în jurul tău care știu s-o facă. Sau îl pui în ambulanță și pleacă altundeva. Nu putem arăta că în Sibiu putem chiar tot, putem foarte multe, în unele zone putem maximum, iar în altele nu. Acesta-i adevărul! Dacă reușești să acoperi acest gol, această problemă, deja multe se rezolvă. Mama are nevoie de încredere!”, a mai spus Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

31 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cititor

  O alta realitate din Spitalul de Pediatrie Sibiu: din pacate, pe parcursul timpului, am avut nevoie de cateva internari cu copiii, de fierare data “am reusit” sa fie internata si mama. Dupa cateva zile de spitalizare, sotia se intorcea acasa traumatizate de modul brutat si aproape violent cu care vorbeau si se purtau unele asistente / infirmiere cu copiii singuri. Cine a fost in acel spital, stie despre ce vorbesc …

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  J.C.

  @Un cititor
  Esti un papalapte. Incearca tu sa ai grija de 15-20 de copii deodata. Tu esti genul de vegan rasfatat de un salariu prea mare.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   unknown

   sa te F.I.G de mediocru.
   Nu esti capabil nici macar sa empatizezi, daramite sa gandesti ce scoti pe gura.
   Si daca suntem vegani rasfatati inseamna ca va e permis sa ne traumatiati copiii ?
   Am fost internat in spitalul ala cu gratii la geamuri !!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    J.C.

    @Sibian 100%
    Ai fi surprins cat de capabile sunt asistentele in general chiar daca inainte de lucru (la ora 5) poate ca trebuie sa mulga vaca spre deosebire de tine care doar o molestezi, sau ii ceri bani de tigari.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  De vis

  Doamna decan cu siguranta s-a internat cu copii la pediatrie, iar modul in care vorbeste despre spital, ori nu cunoaste situatia si nu vrea sa creada, ori este partasa la mizeria de acolo si ascunde. In alte orase se poate interna cu copii, parintii stau pe un scaun langa copii, la noi nu, trebuia sa iesim si sa strigam ca sa se poata. Dece a fost nevoie de revolta mamelor ca sa putem beneficia de DREPTUL nostru. Din fericire pentru voi, astia din sistemul medical ( astia care nu cunoasteti cuvantul omenie ) nu s-a gasit nimeni pana acum sa stearga cu voi pe jos pe la CEDO.
  Stimata doamna, nu mai laudati cadrele medicale care isi fac meseria asa cum ar trebui, ca isi fac meseria in felul acesta nu este anormal, nu e nimic iesit din comun, asta este NORMALUL. In schimb, trebuie sa aplecati urechea si sa credeti ce spun mamele, nu se poate ca toate sa minta si sa exagereze. Eu ma intreb, la cat timp se face un consult psihologic personalului din sistemul medical??? Cumva, doar la angajare??

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  J.C.

  @de vis
  Faptul ca 20 de mame se uita peste umarul tau in timpul manevrelor reprezinta un factor de stres enorm pentru personalul si asa insuficient. Dar mamele facebuchiste stiu ma bine ca decana facultatii de medicina care sunt problemele din sistem.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   unknown

   Mamele facebuchiste o sa de ain gat toate porcariile ce le faceti voi prin spitale.
   Tot malele alea au avut grija si de Fraticiu 😉
   Tot mamele alea … si facebuchu lor o sa va dea si pe voi in gat mai departe 😉

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    J.C.

    Stergete la tastatura ca ai facut spume. Eu nu fac parte din “voi” dar empatizez cu ei. Chiar daca sunt platiti ca o femoie de serviciu din corporatia unde lucrezi tu, sun doar oameni chiar daca au mai multa scoala decat ai tu bun simt.
    Si sa sti ca am aflat ce inseamna F.I.G. eu nu ma cobor la nivelul tau si te respect ca si om.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Medici Fara Frontiere

     Stimabila/e J.C , sunt un cadru medical plecat din Romania,intr-o tara oarecare din Europa, imi prestez serviciile intr-un Spital Universitar oarecare ( chiar nu are importanta tara ) ,intr-un sistem sanitar destul de subred ( chiar daca majoritatea cred ca peste hotare sunt cainii cu , covrigi in coada ) , nu mi-am primit salariul de o luna si jumatate, dar asta nu ma impiedica sa imi fac meseria cu placere si iubire si in conditii de stres extrem plus familia pacientului privindu-ma peste umar ( la familie ma refer, mama,tata,bunica,unchiul, prieteni de familie si o vecina curioasa ) ,suntem pregatiti pentru asa ceva, iar in cazul in care nu sunteti informat/a exista ceva care se numeste ” Medicina de Legatura ” pentru o comunicare mai buna intre facultativ ( cadrul medical, indiferent ca este ,medic,asistenta,infirmiera ) si familia sau reprezentatul legal al pacientului . Este foarte normal ca Doamna Doctor Decan sa nu arunce cu noroi in colegi de breasla, este o lupa continua intre respectul fata de colegi si etica profesionala, eu prefer etica profesionala . Indemn toate mamele sa se faca auzite, medici ,enfirmierele,sa isi continue formarea lor in domeniu,doar asa schimbarea poate aparea .

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unknown

  imi pare rau, eu nu te respect ca si om pentru ca nu pot sa fiu pe aceeasi pagina cu un iubitor de “veterinari”
  Daca empatizai, ai fi tresarit cand auzeai de conditiile in care sunt internati copiii in psitalul ala.

  Stau inclusiv legati acolo !
  Geamurile au gratii !

  Treburile asta le spun pentru ca am fost acolo si am trait pe pielea mea.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   J.C.

   Gratiile sunt pentru personalul caruia ii vine da se arunce din cauza stresului. Si nu are de ce sa iti para rau, nu e vina ta ca nu ai invatat sa respecti oameni sau ca nu poti purta o discutie fara sa recurgi la injuraturi, e vina sistemului care nu a avut destula empatie fata de educatia ta.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     J.C.

     Multumesc de compliment, Sunt convins ca tu esti o persoana extrem de agreabila, Nu stiu ce inseamna “emptie” si nici nu am gasit cuvantul in dictionar.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Paul

    Sunt curios cand a venit ISU ultima oara in control? In caz de incendiu pe unde sunt scoase victimele de la etaj daca incendiul este la parter si se extinde si la etaj? Daca copii sunt legati de pat si personalul medical este insuficient, cum vor fi salvati acei copii? Sau va fi ca la Giulesti? Mamele pot ajuta personalul f. mult daca sunt langa copii lor! Deci va rog sa va mai ganditi (intrebati inainte) si la consecinte inainte sa luati masuri, altele decat cele medicale! Cat despre raspandirea de boli de catre parinti, daca se folosesc dezinfectanti nediluati si cat este nevoie, plus sa se mai faca si curatenie din cand in cand (bai, saltele pat, bari metalice, podea etc, dar nu cu aceeasi carpa sau mop in tot spitalul!) va fi ok pt toata lumea. Sper sa se mai emancipeze personalul medical prin schimburi de experienta prin strainatate si sa se implice activ in dotarea spitalului cum se intampla si la maternitate datorita unei dne dr superba! De asemenea ganditiva cum poate SMURD-ul sa intervina intr-o mare de oameni si sa salveze bolnavul fara sa se mai planga de atata stres, indiferent de locatie (pe munte, pe sosea, la +30 C sau -30 C)!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unknown

  si ca sa intelegi mai bine, cumenta un alt feisbuchist la celalalt articol:


  Cand intri in acest Spital , parca ești un evreu care își duce copilul într-un lagăr hitlerist . Nimeni nu Zâmbește !!!

  Nici ca se putea o comparatie mai buna.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cititor

  pentru JC – cred ca esti cam frustrata (t) din cauza ca nu esti capabila (l) sa iti gasesti un serviciu mai bine platit. Faptul ca sistemul in ansamblu este o porcarie, ca salarile sunt mici, etc … NU justifica comportamentul mizerabil al UNOR angajate (i) fata de niste copii bolnavi, a caror parinti probabil nu au posibilitatea de a reactiona !!!
  “papalapte” – iti demonstrez contrariul oricand vrei …

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  J.C.

  Bine ca esti tu in masura sa judeci prestatia asistentelor dupa spusele nevestei care a observat cum erau tratati copiii care nu ii apartineau. Daca esti atat de capabil sa ai un seviciu bine platit de ce nu mergi la o clinica privata care are si contract cu casa de sanatate?

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @J.C.

  Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar exista anumite metode mai ortodoxe de a ingrijii niste copii. Eu am fost acum 25 de ani internat cu fratele meu de 2 ani si iti spun ca doar in bratele mele a stat, in conditiile in care acasa nu ne sufeream unu pe altu. Ce am vazut in 4 zile cat am stat internat a fost suficient cat sa ma marcheze incat dupa 25 de ani inca sa am imaginile cu acel salon cu copii mici legati de patut. Ar trebuii sa-mi aduc aminte de prima zi de scoala sau alte evenimente fericite dar in schimb eu imi amintesc cum imi tineam fratele in brate, cum imi dadeam eu cu lingurita sa manace si cum il linisteam cand vedea cate o asistenta.
  Eu nu contest faptul ca e greu sa tii in frau niste copii bolnavi sau ca sunt asistente insuficiente sau prost platite dar SUNTEM O TARA LIBERA. Nu iti convine PLEACA si fa altceva. Dar aici e problema ca ori asistenta pe langa salariu primeste suficienta spaga (inclusiv din bucataria spitalelor se pleaca cu plasa plina) ori e incapabila sa gaseasca altceva de lucru. Si aici ar trebuii reforma: Conducerea spitalului ar trebuii sa demita la a 2-a abate orice medic/asistenata/infirmiera apoi sa vezi ce frumos o sa se poarta cu copiii.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   J.C.

   Eu imi amintesc un episod in care o mama internata cu copilul care avea regim alimentar strict, a trebuit sa stea inca doua zile internat din cauza ignorantei mamei respective care nu a inteles partea de “strict” din regimul alimentar. Am vazut si copiii legati dupa ce se dadeau cu capul de patut. Treburile astea le am observat acum 6 ani, nu stiu cum era vremea acum 25 de ani.
   Din cauza ca “SUNTEM O TARA LIBERA” au plecat toate asisentele competente din sistemul public in cel privat, lucru pe care il pot face si pacientii care sunt dispusi sa dea spaga in sistemul pubic. Spaga care din punctul meu de vedere trebuie sa fi chiar batut in cap sa o mai dai in 2016 in Sibiu fara sa o denunti, de banii aia te tratezi in sistemul privat in conditii mai bune decat ai tu acasa si mai primesti si chitanta.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionescu ciprian

  Merita executati in piata mare!!
  Cum naiba poti sa ti partea unor astfel de gunoaie daca nu esti si tu un gunoi?

  Spitalul ala e renumit de prin anii 90 ca fiind puscarie.
  Eu am fost internat de hepatita acolo si ne aruncau parintii mancare prin gratiile geamurilor. Daca indrazneam sa plangem ne legau de paturi.

  Ca la leprosi
  STFIG JC..ca tot ai inteles cum se traduce

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   J.C.

   Parintii tai ar trebui excutati pentru ca nu inteleg cum functioneaza prezervativul. Tu erai bolnav de hepatita si primeai mancare de afara, poate ca aii tai nu intelegeau limba pe care a vorbit doctorul cu ei, in hepatita aveai un regim alimentar care era parte din tratament.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Puteti sa dati cu toate dezinfectantele bune din lume, dar daca lasi sa intre toate “finlandezele” care fac coada in fiecare zi pe acolo in spital, tot o sa iasa copii de acolo cu infectii intra-spitalicesti. Si-atunci pe cine-o sa dea vina? Pe hexi pharma sau pe Mercedesa, care a pipat toata ziua un Carpati si nu a auzit de apa si sapun. Management de calitate, ce sa mai. O s-o tina asa pana la alegeri, cand campaniile de pe retele n-o sa mai aibe miza politica.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pentru JC

  J.C. daca ai copii,sa stii ca empatizez la suferinta lor de a te avea ca parinte.
  Mai mult nu am ce sa-ti transmit, oricum nu pricepi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact