X
Proiect locuinte cu regim hotelier si spatii comerciale in centrul istoric al Sibiului tribunei (1)

Proiect: locuințe cu regim hotelier și spații comerciale în centrul istoric al Sibiului

În locul unor clădiri degradate situate între străzile Tribunei și Ioan Lupaș, un investitor din Sibiu propune ridicarea unei clădiri cu patru niveluri supraterane, care să găzduiască spații comerciale la parter și spații de cazare la etaje.

Proiectul vizează, de fapt, un complex de clădiri neînscrise în lista monumentelor istorice, complex care face legătura între numărul 5 al străzii Tribunei (vizavi de sediul Direcției de cultură) și numărul 6 al străzii Ioan Lupaș (parcul Astra). În prezent, la ambele adrese există clădiri părăsite, cu subsol și un nivel pe Tribunei, respectiv, subsol, parter și un etaj – pe strada Lupaș.

Proiectul celor de la Standing House SRL prevede construirea unui imobil cu subsol, parter, două etaje și mansardă înaltă. Terenul în discuție are o suprafață de 221 de mp aferentă imobilului de pe str. Tribunei, respectiv de 236 de mp, aferentă imobilul întabulat pe strada Ioan Lupaș.

Potrivit memoriului de arhitectură care însoțește proiectul, ”singurele două parcele care lasă loc de demolare și modificare a gabaritelor construcțiilor existente sunt cele de pe str. Lupaș nr. 6 și str. Tribunei, nr. 5. Din cauza diferenței mari la nivelul frontului și cornișei și datorită nivelului avansat de degradare, cele două parcele au posibilitatea dezvoltării unor noi construcții”.

Proiect locuinte cu regim hotelier si spatii comerciale in centrul istoric al Sibiului tribunei (2)

Clădirile învecinate celor în discuție au parter, două etaje și pod înalt.

Legătură nouă între Tribunei și parc

Luca Badetti, dezvoltatorul imobiliar din spatele Standing House, spune că lucrează la acest proiect de mai mulți ani.

”Noi tot timpul ne propunem astfel de proiecte, mai frumoase și îndrăznețe. Încercăm să schimbăm un pic direcția investițiilor în acest domeniu. Iar în centrul istoric lipsește o clădire de acest fel, gândită bine. Va exista și o galerie frumoasă, cu o lățime de trei metri, pentru trecerea dinspre strada Tribunei către strada Ioan Lupaș. Nu vorbim de un simplu gang, ci de o trecere pe care noi o considerăm chiar frumoasă, cu acces la spațiile comerciale”, arată Luca Badetti.

Potrivit proiectului supus consultării publice, la parterul clădirii spațiile comerciale vor fi amenajate înspre Tribunei, iar recepția și accesul înspre cazare vor fi amenajate dinspre strada I. Lupaș. La subsol, în afara unor spații tehnice, va fi amenajat și ”un spațiu de relaxare tip spa”

”Nu vorbim de foarte multe locuri de cazare. Deasupra spațiilor comerciale de la parter vor fi apartamente mai selecte, care vor fi închiriate în regim hotelier. Apartamentele vor avea suprafețe cuprinse între 70 și 100 de metri. Ne-am gândit la un proiect mai deosebit”, mai spune Luca Badetti.

Șantier de un an și jumătate

Investitorul imobiliar spune că deocamdată nu există o estimare clară a costurilor, având în vedere că proiectul este încă la stadiul de stabilire a volumetriei.

”Sper ca prin august – septembrie să avem autorizația de construire. Pentru acest proiect suntem în discuții și consultări de doi ani. Am discutat și cu reprezentanții Primăriei, cu cei ai Comisiei naționale de monumente istorice din București”.

Proiect locuinte cu regim hotelier si spatii comerciale in centrul istoric al Sibiului tribunei (3)

Deocamdată proiectul este în faza de plan urbanistic de detaliu. În ceea ce privește arhitectura clădirii, deciziile urmează a fi luate în etapele următoare.

”Avem patru-cinci propuneri de fațadă. Oricum, arhitectura clădirii va trebui să treacă de asemenea pe la Comisia națională de monumente istorice, pentru a stabili toate detaliile, inclusiv cele legate de finisaje folosite, de tencuieli, tâmplării și așa mai departe. Este un pic mai complicat, dar nouă ne plac astfel de proiecte, în care să punem accentul pe calitate. Iar calitate ar trebui să vedem în întreg centrul istoric”, spune Luca Badetti.

El estimează că șantierul pentru o astfel de construcție ar consuma aproximativ 18 luni. ”Trebuie lucrat încet, cu atenție”.

Proiect locuinte cu regim hotelier si spatii comerciale in centrul istoric al Sibiului tribunei (4)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

28 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  z

  Sa le iau *** in *** de jegosi corupti toti astia din primaria lu peste. Cand am mers sa intreb de cladirea aceea atata m-au invartit doar ca sa aflu ca “nimeni nu are informatii despre ea”, acum hop se construieste peste ea? Bravo gunoaielor, tot asa pana ajungem ca Bucurestiul.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  Le plac proiectele de calitate si lucreaza cu grija? Poate de asta au distrus usa dinspre Parc Astra, stil Art Nouveau, cu grilaj, si inlocuit cu o tabla !
  E CENTRUL ISTORIC CRETINILOR ! Nu orice cartier, deci evolutia arhitectonica e stopata ! Reabilitezi, sau in cel mai rau caz reconstruiesti, cat se poate cu materiale originale (a se vedea Frauenkirche Dresda, campanilla piata San Marco, centrul istoric Varsovia, Koln, Lubeck etc), exact cum era, unde era ”come era, dove era”.
  Atatea nivele peste actuala constructie indica clar demolare totala, actuala structura nu poate suporta +3 nivele, nici nu a fost construita vreodata pt. asa ceva. Nu e clasata ca monument, dar este in zona de protectie a altora (sub 100m) plus in centrul istoric !

  Traim in era termopanelor, mansardarilor, tiglelor de tabla, etajarilor, HIDOS ! Ultimii 25 ani de capitalism salbatic au daunat patrimoniului construit mai mult ca 49 de comunism, cel putin in Sb ! Problema mare cand populatia profund inculta, iliterata, manelista, aplica ”modernismele” vazute dincolo, la munca…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   @@@

   ..si cretinii cred ca ne scot ochii cu un pasaj pietonal ! Speram sa nu se aprobe. Dar reabilitarea actualei cladiri, cel mult etajare (cea mai buna situatie din toate cele rele) sau doar mansardare, ce ziceti?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Petre

   In centrele istorice nu se stopeaza “evolutia arhitectonica”. Daca s-ar fi stopat evolutia, nu am fi avut astazi fondul construit din centrul orasului, marturie a tuturor stilurilor din istoria arhitecturii, ci niste hrube preromanice. De ce ar fi altfel in ziua de azi? Cine suntem noi sa zicem gata, pana aici, mai mult de atat nu mai stim si nu mai putem. Daca luam exemplele oraselor mentionate de tine, vom gasi si acolo cazuri in care s-a construit cu concept contemporan in centru. Regulile si rigoriile sunt insa cu mult mai stricte. Te rog insa, hruba din inagine nu poate sta in aceiasi propozitie cu Frauenkirche din Dresden. Nu suporta comparatie. Pe de alta parte sigur, proiectul trebuie dezbatut, verificat in amanunt la indicii urbanistici, numar de locuri de parcare, compozitie, proportii plin-gol, etc. In Amsterdam spre exemplu la finalul parcursului unui proiect prin institutii se intruneste o “comisie de estetica” formata foar din practicieni, care judeca proiectul din acest punct de vedere.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    @@@

    Nu ai idee ce scrii…..evolutia se stopeaza dupa DECLARARE ! Ce avem azi e evolutia a circa 800 ani. Primele 2 exemple sunt bune, dar daca discutam de orase, mai ales ca au avut fondul construit distrus circa 60-90%, clar avem insertii ce nu respectau exact ce era inainte, exceptie monumentele f. importante (ex. catedrale, biserici, muzee, palate, fortificatii).
    Nu comparam Sibiul, ajuns la noi intact, cu orase din Germania, distruse de razboi….il avem (aproape) INTACT, si distrugem pe ici-colo, iar Germania s-a reconstruit, ca au pierdut un fond construit remarcabil.
    Cine suntem noi sa zicem, gata, pana aici? Tocmai, ca nu (mai) suntem, nu avem nici un stil arhitectural care sa se potriveasca cu vreunul istoric, ultimul stil de valoare a(u) fost Art Deco, Bauhaus si atat ! In rest sec si pur functional, cam tot ce s a construit din 1950 incoace !
    Dupa gandire cam suspectez legatura cu proiectul, si ce gandire: casa in discutie e o hruba? Are si pivnita, chiar medievala ! Plus istoria restaurantului ce a functionat in cladire ! Mare parte din cele circa 1200 cladiri din zona protejata sunt simple case, dar valoarea consta tocmai in totul unitar. Dupa capul tau, pervertit se pare de financiar si o educatie indoielnica, ai mai lasa bisericile, muzeele, presarate printre blocuri, si atunci am deveni un fel de Pitesti 2.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     @@@

     ”Te rog insa, hruba din inagine nu poate sta in aceiasi propozitie cu Frauenkirche din Dresden. Nu suporta comparatie.”
     Iarasi nu ai inteles mare lucru. Nu suporta comparatie o casa cu o catedrala dpdv al importantei ca edificiu public, arhitectura, financiar, importanta locala, exista totusi si exceptii, depinde de ce fel de resedinta privata discutam….
     Am exemplificat doar dpdv al reconstructiei ! La Frauenkirche s-a refolosit material original, pus chiar, pe cat posibil, la locul initial, e vorba de acele pietre inegrite, vizibile pe intreaga fatada.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian 100%

  Daca se permite constructia va fi doar inceputul,hotii asta vor.Asa a fost si cu Pacea si ne-am ales cu niste chinezi cu zdrente si nimicuri.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   @@@

   Posibil sa reuseasca, nu ar fi prima : moara de la Soldisch 2008, vechiul Pacea, pe Magheru casa unde acum e intrare spre parcare spate Polisano -nereconstruita, mai recent Piata Armelor 6, 9 Mai 1(Dragoner); pensiunea Hermannstadt, hotel Apollo (aici nu 100% negativ), foarte recent mansardare imobil Turnului colt cu Tg. Pestelui (poze/vedute istorice dovedesc INEXISTENTA VREODATA a mansardei), dezastrul ”reabilitarilor” pe Cojocarilor, si cate altele inca….

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zorro

  Oras condus de hoti si smecheri. Aveti grija, pe astia o sa-i alegeti.
  Nu va convine de ei, mergeti pe capul lor zilnic. Doar frica de mase, o sa-i puna cu botul pe labe.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  Luca Badetti? Da’ asta nu-i italian? In Italia doar pt. o asa propunere ar fi cercetat penal ! Cine zice ca mafia s-a mutat, nu glumeste, se pare.
  In Italia si pt. taierea unui copac oarecare iti trebuie nu stiu cate aprobari.
  Italieni (nu romani plecati acolo) s-au mirat cand le-am zis cat se construieste in afara unor orase (Buc, Cj, Tm, Bv, Sb, Is, Ar, Cta), in Italia cel putin, situatia e reglementata si limitata cat se poate de clar, in primul rand datorita posibilelor artefacte ce se gasesc, cam oriunde sapi. Si acolo daca construiesti ceva, iti trebuie aprobari extrem de serioase si stufoase, nu 3 surcele de-un leu ca aici, obtii reabilitare si razi in realitate tot. Situatia, in linii mari, se repeta si in Franta sau UK.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Yoko

  Mizerabil!
  Nu cred că cei de la Primărie sunt atât de idioți să autorizeze așa ceva.
  Dacă chiar se ajunge așa departe ieșim în stradă să protestăm.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  D

  Standing house vorbeste de calitate si frumos? Ce calitate au blocurile construite de ei in Selimbar pe Stanca, extrem de inghesuite intre 2 siruri de blocuri? Acolo trebuia sa fie spatiu verde nu noi blocuri intre cele 2 randuri. Umbla doar dupa profit, nu ii intereseaza nimic altceva.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George

  Ar fi cea mai grava eroare realizarea unui asemenea proiect, o aberatie maiu mare nici ca se putea concepe ! Sper ca niciodata sa nu fie pus in practica.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Diana

  As vrea sa cred ca e doar o propunere de proiect si nimic mai mult. Nu cred ca primaria a dat autorizatie pentru o astfel de monstruozitate.

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Asd

  Zona protejata?!? Protejata de copii si bunici…nici macar o plimbare nu poti face la ce trafic este acolo..singurul parc prin care se circula ca pe DN1 “cocalar parc”..si mai si spunem ca este protejata zona..RUSINE!!..semnele exista respectul mai putin..salvarea poate intra si pe la Neptun..trafic doar pt liverani ar fi un inceput..si pe urma poate ar interesa si pe locatarii din zona mai mult mai multa atentie nu ar strica la traficul din zona astra-prefectura-goga dar daca nu aduce bani nu intereseaza pe nimeni…RUSINE!!!!

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Raluca

  Luca Badetti, in case you do not know; you are trying to build on a property that was stolen from the Protopopescu family. This property does not rightfully belong to you! Any action you plan on taking with this property needs to stop.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Pe aceast Imobiliu care este si a fost intr-o stare de ruina si este ,asa zis furat .Fam Protopopescu a primit suma de140000€.Asta numai datorita faptului ca in 2007 exista o aprobare de demolare si constructie de 2 etaje + mansarda.Intrebarea este in 2007 nu era monument istoric? A doua intrebare este ,a-ti auzit de complementarea Modernului cu Istoricul? Vezi centrul istoric din Stuttgart.

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Aceasta cladire este ,pentru Sibieni un focar de infectie si pentru un oras ca Sibiul o nota proasta.Ar trebui complet demolata ,pentruca este un pericol de a se prabusi la un vind mai puternic .Daca D-ul Protopopescu tine la acest obiect asa zis istoric ,ar fi avut timp incepind din 2002 sa investeasca si macar fatadele sa le renoveze.Nu a facut-o, s-a multumit sa incaseze.P:S Nu ar strica sa vedem o poza a D-lui Protopopescu mai actuala.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Nicolae

   Pe acest individ,care spune minciuni l-au pus Italienii ?Presupusa vinzare
   sa facut la banca Italo-Romena catre Raimondo Gelsomino,care a ipotecat
   imobilul ( si lasat sa se distruga ) la banca Intesa Sanpaolo care vinde la “licitatie Imobilul lui Luca Badetti De ce nu comenteaza acest “grup”
   Nu stiu Romaneste ?
   P.S. Ar fi buna o fotografie a acestui grup,in special a lui Luca Badetti.

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Cind te cuprinde invidia si te simti frustrat,atunci ai impresia ca o planeta intreaga ,comploteaza inpotriva ta.MIntea ti se intuneca si incepi sa faci tot felul de scenarii care mai de care mai nastrusnice.Este cazul D-ului Nicolae ,ma scuzati ,nu a lui ci a doamnei,dar el nu are incotro trebuie sa declare ce spune dinsa.Polemica o putem duce in continuare si va promit ca amsa dau unele detalii PICANTE.Asa dar astept o confruntare.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  D-ul Protopopescu ar trebui sa se documenteze mai bine .Cea mai veche casa din Sibiu este in Piata Aurarilor linga biserica evanghelica.Dar parca vad ca Familia lui stie mai bine,si ma va contrazice Ha,HA,. Pot sa -mi imaginez ca si casele pe care le detine in SUA sint tot Monumente Istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact