X

Și totuși, dacă… Iohannis…

Alin Bratu

Un președinte care nu apare în fiecare zi la ora șapte, la televizor. Un președinte suspectat de mulți, pe bună dreptate, de altfel, că e mut. Un președinte care se limitează doar la a ”urmări cu atenție”, indiferent de subiect. Un președinte care nu strigă, nu acuză, nu se lamentează, nu pozează. Un președinte care parcă n-ar mai fi.

Cu toate acestea, în ultimele luni asistăm la o adevărată trezire a societății civile. Fie că vorbim de oameni care strigă pentru sănătate, pentru lege, ordine sau demnitate. Avem acum scandalul declanșat în urma dezvăluirilor Gazetei Sporturilor, privind soluțiile folosite pentru dezinfectare în sistemul medical. Pornit dintr-un sâmbure rămas din timpul ”Colectivului”, afacerea dezvăluită acum lasă încă alte căi deschise. Probabil că în viitor se va discuta și despre medicamente sau despre alte elemente care compun un sistem medical suspectat de tot mai mulți români ca fiind putred. Avem și în Sibiu schimbările produse în cadrul Spitalului de Pediatrie, produse în urma unui apel lansat de un grup de mame. Un protest ce n-a fost deviat politic nicio secundă. A rămas al oamenilor.

Avem de asemenea tot mai multe dosare care pornesc de la oameni din sistem. Un exemplu ar fi ancheta ce s-a declanșat împotriva fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Ofițeri care s-au săturat să vadă cum banii destinați Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) au pornit un tăvălug care a ajuns până la ministru. Lucruri despre care se știa de către mulți, acum fac obiectul anchetelor.

Avem un președinte mut și un premier tehnocrat. Niciunuia nu-i arde de politică, de imagine. Iar în locul lor, al celor gălăgioși, societatea pare să capete voce. Oameni care până acum stăteau în umbra politrucilor, ies acum pentru a lupta pentru drepturi adevărate, reale, concrete. Vorbim de viață, nu de idei. Vorbim de ziua de mâine, nu de platforme electorale.

Era destul de greu să ai o poziție, atunci când politicieni de prim rang acaparau de dimineața până seara ecranele televiziunilor de știri. Iar orice demers era stricat prin amestecul politicului. Iar de aici o luptă pentru influență, imagine și voturi. În lipsa lor, oamenii par a începe să se dezmorțească, iar acțiunile lor nu pot fi puse în cârca unui partid sau a unui președinte.

Poate fi sistemul lui Iohannis un adevărat ”tace și face”. Sau poate fi doar un accident. Dar un accident din care, pe termen lung, au de câștigat tot românii. După gălăgia lui Ponta și Băsescu s-a lăsat liniștea celor cu carnet de membru. Iar această liniște este prielnică oamenilor care chiar au ce vorbi.

Poate fi o strategie a președintelui? Sau mai degrabă un fenomen care și-a găsit loc de manifestare?

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Agentul 009

  Dl Bratu,daca Presedintelui nu-i arde de politica,ar fi mai bine ori sa cam inceapa sa-i arda(ma refer in principal la cea externa) ori sa elibereze locul.Sper ca v-a luat pe dvs. valul(poate caldura din Afganistan nu v-a priit) si Presedintelui,totusi, ii arde.Oricum,de accidente se ocupa Godina si ma tem ca n-are nimeni de cistigat dupa cit de ”garcist” s-a dovedit.In privinta tacerii Presedintelui,am convingerea ca strategia este mult mai simpla decit v-ati imagina:nu doreste sa fie suspendat pentru declaratii posibil neconstitutionale.Ma indoiesc sincer ca doarme cu Sun Tzu sub perna.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ce atata filozofie aiurea? Sasu’ iohannis se dovedeste a fi o marionata jalnica in mainile strainilor ,
  care ne-au colonizat (fara acceptul nostru),insa cu acceptul spagarilor nenorociti din Guvern si Parlamant…restul e CAN-CAN.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  florin

  mr president KWJ nu prea are nimic de oferit subtire de tot, romani i au dat o tara el isi doreste o casa,iar dupa prestatia,interviul, cu evacuarea antenelor numai conteaza,jalnic,”banala hotarare administrativa” serios dle presedinte,nu zau ?????? o femeie s a asezat pe scaunul electric ma refer la judecatoare sa duca un proces pana la capat cu voiculescu iar astia nici macar sa o sustina ce sa mai vorbim de recuperarea prejudiciului ! KWJ isi joaca fff bine rolul de ficus la Cotroceni !

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  D

  Romania va incepe sa mearga bine cand toti ne vom face meseria bine. Si cand se va intampla asta, nici nu va mai fi nevoie sa stim ce face presedintele, guvernul si parlamentul. Pentru ca toti isi vor face munca cinstit, pentru tara, fara coruptie. Presedintia si guvernul s-au inscris in acesta linie. A ramas parlamentul ca focar de coruptie. Daca si parlamentul va incepe sa lucreze pentru tara multe probleme se vor rezolva. Oamenii vor avea cadrul sa isi faca meseria bine si tara se va ridica. O tara dezvoltata in UE inseamna prosperitate mai mare pentru Europa si bani mai multi care pot fi folositi si pentru dezvoltarea altor state macinate astazi de razboi si terorism. Care la randul lor se vor putea dezvolta si vom avea o planeta mai linistita…

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetateanul

  Felicitari ptr. articol!
  Un bun pedagog nu este cel care, in fiecare zi, pas cu pas, spune elevilor ce sa faca ci acela care le formeaza gandirea si le creaza cadrul potrivit sa se manifeste singuri!
  Insanatosirea societatii ar fi un pas facut spre prosperitatea statului, ar fi bine ca politicienii sa inteleaga asta!
  Ar fi interesant sa stim mai multe despre schimbarea organizationala si a sistemelor, in general ca sa stim, ca societate, unde mergem si cum sa procedam sa ajungem mai repede acolo…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Asa e, un bun pedagog lasa si initiativa elevilor, insa doar dupa ce a predat materia calumea. Ce o fi predat pedagogul nostru de il laudati atata pentru ceva ce pare mai degraba o coincidenta. La cat de putrede sunt lucrurile in tara nu cred ca mira pe nimeni cand mai explodeaza cate o bomba gen Colectiv sau dezinfectanti. Ar mira pe cineva daca s-ar mai crapa o bucata de autostrada? Sau daca o padure dispare? Sau daca aflam ca inca vreo cateva “personalitati” sunt manjite? Din pacate la noi regula este fapta penala nu nevinovatia. In asa un mediu inevitabil vor iesi la lumina noi si noi magarii iar asta nu va fi meritul “pedagogului” chiar daca va incerca sa profite de situatia creata

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eugen

  Bratule, tu esti ultimul om, chiar ultimul, care trebuie sa se dea cu parerea despre politica. Esti un zero, asemeni articolelor tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact