X
white si costache

Unul din profesorii-chirurgi ai Universității California a venit la Sibiu să învețe cum se operează

Dr. Rodney White, director al departamentului de Chirurgie Vasculară din cadrul Universității California (UCLA) din Statele Unite, a fost prezent vineri în România pentru a asista și afla detaliile unei intervenții chirurgicale care folosește o tehnologie nouă, minim invazivă. Intervenția care a folosit această tehnică nouă și la care a asistat profesorul american a avut loc la Sibiu, în cadrul Spitalului European Polisano.

Profesor al universității clasată pe locul zece la nivel mondial, dr. Rodney White spune că tehnica aplicată la Sibiu urmează a fi introdusă și în SUA de anul viitor, iar cei de la UCLA vor să fie printre primii care predau și aplică această nouă tehnologie în Statele Unite. ”Am venit în România special pentru a asista la această operație, pentru a observa această tehnologie absolut nouă. Una care este așa cum își dorește toată lumea, adică minim invazivă. Poate fi folosită pentru a trata problemele aortei fără a apela la intervenții ample”, a declarat profesorul american, după intervenția care a durat aproximativ o oră și jumătate.

rodney white

Cel care a realizat intervenția este dr. Victor Costache, șeful secției Chirurgie Cardiovasculară și toracică din cadrul Spitalului European Polisano. ”Ne cunoaștem de câțiva ani buni. Ne-am intersectat la mai multe congrese internaționale. Amândoi suntem pasionați de leziunile complexe aortice, de tratamentul endovascular al anevrismelor și al disecțiilor de aortă. În momentul de față, autoritățile din SUA au un mecanism de acreditare destul de lung și astfel, în Europa, reușim să fim înaintea Statelor Unite. Domnul profesor White apreciază foarte mult o tehnică pe care o aplicăm noi în tratamentul disecțiilor de aortă și al anevrismelor toraco-abdominale și a venit să vadă cum operăm un astfel de pacient”, spune dr. Victor Costache.

Mai pe românește, disecția de aortă înseamnă o ”rupere a vasului de sânge”. Astfel de afecțiuni pot apărea și la persoanele tinere: cel mai tânăr pacient tratat la Polisano are 27 de ani. ”Este o boală dramatică, în care vasul principal de sânge al organismului se sfâșie pe întreaga lungime. Acest tratament minim-invaziv endovascular constă în reparația pe interior și remodelarea ulterioară a acestui vas de sânge”, explică dr. Costache.

În prezența doctorului din SUA, medicul sibian – care a lucrat mai bine de zece ani în Franța – a operat un pacient de 60 de ani care suferea de disecție de aortă, cu mai multe boli asociate (astm bronșic, dar și cu o recentă intervenție pe cord deschis). ”Intervenția a durat cam o oră și jumătate și domnul profesor White a fost din nou convins de eficiența acestei tehnici”, mai spune dr. Costache.

rodey white

 

Profesorul-chirurg american s-a arătat încântat de ceea ce a văzut. ”Am găsit aici o echipă cu multă experiență, care poate face ca lucrurile complexe să pară simple. Se mișcă foarte repede. Am găsit aici și un spital bine dotat, cu cele mai noi tehnologii puse la dispoziție”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact