X
semimaraton 2016

“Hai, tati!”, ABC-ul sau spiritul care îi va însoţi toată viaţa. Ce am învăţat la Semimaraton 2016

Ediţia a cincea a Semimaraton Sibiu s-a desfăşurat într-o sâmbătă însorită, în care s-a alergat pentru susţinerea a 21 de cazuri umanitare: de la tratarea născuţilor prematur, până la amenajarea unui cabinet veterinar din apăpostul Animal Life şi până la susţinerea tinerilor viitori baschetbalişti de la CSU Sibiu. În total s-au strâns peste 300.000 lei, mai mult cu 100.000 faţă de anul trecut, şi peste 13 proiecte şi-au atins pragul stabilit.

La startul din Piaţa Mare s-au adunat peste 2600 de alergători (aproape dublu faţă de anul trecut), care nu s-au temut de căldura dogoritoare emanată de un soare prevestitor al verii. Oameni slabi traşi ca prin inel, supraponderali cu o bună dispoziţie, atleţi până în măduva oaselor, bloggeri, jurnalişti, campioni naţionali şi atleţi olimpici, participanţi veniţi din diferite colţuri ale ţării, prichindei, doamne împrietenite cu un stil de viaţă sănatos, dar mai ales oameni la a treia vârsta cu o ambiţie ieşită din comun şi-au rupt din bucăţica sufletului câte o fârâmă de generozitate şi respect oferindu-le celor care au nevoie, cu adevărat, de aceste valori stilate ale sufletului.

gabriela cuzepan

Gabriela Cuzepan/foto

Am învăţat esenţa acestui Semimaraton: sportul te educă şi îţi cizelează personalitatea încă de la vârste fragede. De pe margine am văzut prichindei, care deşi sunt la vârsta la care încă învaţă abecedarul, au demonstrat că deja cunosc un altfel de ABC,  unul mult mai valoros: cel al implicării în comunitate şi în conştientizarea importanţei sportului pentru sănătate, valori care nu se învaţă, ci se simt.

credit foto: Raluca Vintilă

credit foto: Raluca Vintilă

Se simt când o mână de om strigă şi îşi încurajează frenetic, de pe margine, tatăl cu un profund “Hai, Tati!”. Două cuvinte care sintetizează perfect esenţa acestui Semimaraton. Copilul îşi vede tatăl care aleargă pentru mai bine, pentru oraşul din care face parte, şi undeva în adâncul sufletului ia naştere sentimentul implicării, un sentiment care îl va însoţi toată viaţa, precum un câine credincios.

foto: Alina Belașcu

foto: Alina Belașcu

Am învăţat că o mână de tineri până în 35 de ani sunt capabili să facă dintr-un simplu semimaraton cel mai mare eveniment caritabil de profil din România, în doar cinci ediţii. Dacă în 2012, la prima ediţie, au fost prezenţi sub 200 de alergători, în 2016 numărul a ajuns la 2600, un record absolut care i-a făcut pe organizatori să afirme că de la anul evenimentul se va transforma în maraton. Un maraton pe care comunitatea din Sibiu a demonstrat că  îl merită cu prisosinţă. Prin atitudine şi organizare fără cusur. Nu mai puţin de 300 de voluntari şi 30 de companii şi organizaţii au fost implicate în organizare. De asemenea, pe lângă locurile de hidratare de pe traseu, la finalul cursei fiecare alergător a putut să-şi revină consumând bucăţi de mere, portocale, banane sau să primească masaj dacă crampele l-au răpus.

credit foto: Liana Șoima

credit foto: Liana Șoima

Din echipa de organizare, trebuie să-l nominalizez în mod special pe Dani Troancă. Munca şi povestea lui sunt de-a dreptul fascinante. În 2012,  a fost alergător, câştigând prima ediţie de Semimaraton, şi voluntar, ocupându-se şi de organizarea traseului. De atunci, îşi pune şi sufletul pe tavă în amenajarea şi securitatea traseului. Pentru ca lumea să se bucure de un eveniment ca la carte, a renunţat să mai alerge, iar de la prima ediţie pâna la cea din acest an, traseul a fost unul fără cusur datorită acestui om pasionat până în vârful unghiilor de ceea ce face. Ieri l-am zărit din nou şi am rămas la fel de fascinat. Era ba la finiş, ba pe traseu, ba muta garduri, ba punea benzi delimitatoare, ba îndruma lumea. Nimic nu-i scăpa. Pentru a înţelege mai bine: la ediţia din 2014, la 6 dimineaţa omul acesta punea garduri pe o ploaie torenţială, fără să-i pese de sănătate. Pentru toate acestea: jos pălăria.

dani troanca

Am învăţat toate conotaţiile termenului de forţă. În timpul cursei am zărit oameni pe ai căror umeri oboseala apăsa ca celebra piatră a lui Sisif, măcelăriţi de zăpuşeală şi de traseul presărat cu piatră cubică şi străduţe greu de urcat, dar care n-au cedat deloc. Unii s-au mai oprit să-şi tragă sufletul, dar au strâns din dinţi şi au continuat să alerge până la capăt, pe refrenul “Haide, haide, bravo” care le susura pe buze voluntarilor de pe margine sau oamenilor simpli ieşiţi curioşi în poarta casei. Precum o făceau la Turul Ciclist al Sibiului. Am mai văzut oameni trecuţi de 60 de ani sprinteni ca o gazelă, pentru care mişcarea e elixirul tinereţii. Elixir pe care fiecare dintre noi îl caută la un moment dat.

credit foto: Raluca Vintilă

credit foto: Raluca Vintilă

Forţa am privit-o în ochi şi am simţit-o peste tot. Am văzut-o şi când colegul meu Bogdan a decis să alerge cu glezna umflată într-o faşă, după ce în urmă cu trei zile s-a crezut spectaculosul tenismen francez Monfils.  Asa înseamnă forţă şi pentru asta fiecare dintre ei merită respect.

Am învăţat că depinde doar de noi cât timp ni-l dedicăm alergării. Am auzit la finish oameni care îşi promiteau că se vor apuca serios de alergat pentru ca la anul să scoată un timp cât mai bun. Că vor lăsa deoparte filmele şi că-şi vor petrece serile alergând în parc. Am văzut tineri cu o sănătate şi vitalitate de oţel, care au scos primul kilometru de cros în doar 2:45 şi care au alergat constant cu 3:20/km. E cu adevărat o performanţă. Am văzut oameni veseli care căutau corturile unde se ofereau la cerere diplome de participare, pentru a se mândri în faţa prietenilor şi a-i convinge ca la anul să alerge alături de ei.

credit foto: Vlad Spinean

credit foto: Vlad Spinean

Am învăţat că nu doar cultura poate fi ambasador al Sibiului, ci şi sportul. Evenimentul a fost transmis prin livestream, iar cei care nu au putut să ajungă în Piaţa Mare au avut ocazia să stea cu ochii aţintiţi pe fuleul de finish al susţinătorilor lor. De asemenea, imaginile cu favoriţii lor au putut fi imprimate pe retină şi prin intermediul producţiei celor de la Digi, partener al Semimaratonului. Numărul impresionant de oameni din Piaţa Mare, din acestă ediţie, ar putea rivaliza oricând cu un eveniment cultural important din centrul Sibiului.

credit foto: Cornel Moșneag: Photographer

credit foto: Cornel Moșneag: Photographer

Am învăţat că pentru nişte suflete frumoase, care au nevoie să fie ajutate,  trebuie să mişcăm doar un deget. Nu e nevoie să cărăm în spate saci cu ciment. Cu 45 de lei cât a fost taxa de înscriere şi cu câţi lei a decis fiecare să-şi susţină favoriţii, evenimentul a pus un strop de culoare în dimineţile fiecărui suflet din cele 21 de cazuri umanitare. De asemenea, fiecare alergător din cei 2600 şi fiecare susţinător au demonstrat că pot renunţa la o sumă de bani, pe care o cheltuiau oricum pe felurite obiceiuri, pentru a da o mână de ajutor comunităţii din care fac parte.

credit foto: Diana David

credit foto: Diana David

Am învăţat ce înseamnă Sibiul pentru campioni. Atleta Daniela Cîrlan a decis să-şi petreacă ultimele 2-3 luni la Sibiu pentru a se ocupa de pregătirea alergătorilor de la Semimaraton, deşi trebuia să se afle cu lotul naţional în cantonamentul pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Olimpiadă la care este calificată. Sibianca de suflet a alergat la cros pentru susţinearea cauzei Animal Life, chiar dacă în  urmă cu doi ani fusese muşcată de un câine, în parcul Sub Arini. Astfel a dat dovadă de caracter: “Poate am fost supӑratӑ atunci, vorbind urât la adresa lor și a celor care se ocupӑ de asta, dar de fapt eu n-aveam nimic împotriva câinilor. Nu sunt ei vinovaţi cӑ sunt lӑsaţi în stradӑ, noi suntem”.

foto: www.magazinsalajean.ro

foto: www.magazinsalajean.ro

Am învăţat să trăiesc clipa şi să apreciez lecţia de generoziate, altruism şi respect predată de Ciprian Ciocan, Dani Troancă, Alina Morariu, Ioana Pasc, Ana Maria Bugneriu, Angela Lica, Alexandra Abrudean, Gabriela Cuzepan şi de toţi cei 2600 de atleţi şi celelalte sute de susţinători pentru care atitudinea e ceva sacru.

Lista câștigătorilor Semimaraton Sibiu 2016

Semimaraton Takata (21 km)

Locul 1 (M): Liviu Croitoru – 1h 17’

Locul 2 (M): Ioan Nistor Stir

Locul 3 (M): Constantin Folescu

Locul 1 (F): Maria Magdalena Veliscu – 1h 29’

Locul 2 (F): Lăcrămioara – Angela Teodorescu

Locul 3 (F): Ionela Balasei

Cros Visma (5 km)

Locul 1 (M): Daniel Petru Scrob – 16’ 33’’

Locul 2 (M): Cătălin Bertescu

Locul 3 (M): Daniel Buliga

Locul 1 (F): Tabita Teușan – 18’ 36’’

Locul 2 (F): Luminița Maria Rus

Locul 3 (F): Irina Chersan

Ștafetă (2x10km)

Locul 1: Sucevenii – 1h 20’

Locul 2: Run For Fun

Locul 3: Aft 1

Ștafetă (4x5km)

Locul 1: Luceafărul Jidvei – 1h 28’

Locul 2: Arbitrii Sibiu

Locul 3: Marquardt

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

14 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gigi

  Bravo Fundatia Comunitara Sibiu pentru organizare, bravo voluntarilor, bravo alergatorilor, felicitari tuturor asociatiilor cu proiecte inscrise la semimaraton si bravo Adrian Stoinea pentru articol.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dani Troanca

  Adi, frumos de tot ai scris, ne-ai uns la inima! Sa stii ca toti = alergatori + sustinatori + organizatori + voluntari + companii + institutii ale statului + voi, ziaristii care ne-ati promovat, TOTI sunt “vinovati” de ceea de insemna aceasta stare de bine = Semimaratonul Sibiu, de la anul Maratonul Sibiu. Asa ca, felicitari de 2 ori :)

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Adrian Stoinea

   Adrian Stoinea

   |Author

   @Dani Ma bucur ca v-a placut. Si tie Dani, pentru pasiunea de care dai dovada, ai tot respectul meu. Felicitari inca o data :)

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Săndel

  Un eveniment superb! Felicitări tuturor. Organizare impecabilă. Să o țineți tot așa!
  Ar fi fain să aflăm cât mai curând data maratonului din 2017.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eva

  Felicitari ! A fost o emulatie greu de descris si o bucurie generala a tuturor celor prezenti. lasati si semimaratonul, fiindca nu prea multi se vor incumeta pt. maraton.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sport
 • Contact