Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Johannis vs criza: Nu e cazul sa fim foarte deprimati. Dar criza se va aprofunda

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a prezentat primul bilanţ economic pentru 2009 al municipalităţii sibiene. Acesta indică o creştere a veniturilor la bugetul local cu 3,4% mai mare decât perioada similară a anului trecut. în acelaşi timp, cuprinde şi o creştere a datoriilor persoanelor fizice la bugetul local (cu 21%) şi a celor juridice (aproape 40%). Creşterea veniturilor în cifre concrete la bugetul local sunt creşteri reziduale, rezultate în special din creşterea economică a anilor trecuţi, când boomul imobiliar a adus în Sibiu multe construcţii noi, clădiri comerciale şi puncte de lucru ale unor firme venite la Sibiu, pentru care acum se plătesc taxe şi impozite la bugetul local. Mai mult, un semnal negativ vine din partea firmelor mari. Cazurile de executare silită iniţiate de administraţia locală au crescut cu 200 faţă de 2008, ajungând la un număr de 3.802. Iar sumele pentru care sunt iniţiate aceste proceduri au ajuns de la 22,6 milioane de lei în 2008, la peste 31,4 milioane de lei, în 2009. "Ne îngrijorează mărimea acestor firme care acum au datorii. Dacă anul trecut erau firme mai mici, anul acesta vorbim de unele care, în mod normal, ar fi adus contribuţii importante la bugetul local", a spus primarul Klaus Johannis. Tot el, însă, susţine că evoluţia economică a Sibiului din trecut şi politicile fiscale adoptate (taxele şi impozitele nu au mai fost majorate din 2006) oferă perspective mai puţin dificile oraşului. "Nu e cazul să fim foarte deprimaţi. Sibiul are toate şansele să treacă destul de bine prin actuala criză. Creşterea veniturilor totale cu 3,4 la sută poate nu sună mult, dar să ai o creştere a încasărilor în acest moment e un lucru notabil. Nu avem mai puţine încasări, dar ne obişnuisem din anii trecuţi cu creşteri semnificative. Din 2000, până în 2008, bugetul Sibiului a crescut de peste 17 ori". Primarul Sibiului consideră, însă, că situaţia economică nu se va îmbunătăţi în perioada imediat următoare. "Criza se va aprofunda. Deocamdată economia Sibiului face faţă şi cred că va face şi în continuare. Este posibil să crească numărul şomerilor, dar să ne amintim că în anii `90 aveam şomaj între 12 şi 15%. Iar după foarte multe investiţii, în 2008 am ajuns ca Sibiul să nu aibă, practic, şomeri. Consider că Sibiul este, în continuare, flexibil din punct de vedere economic şi şomajul nu va fi o problemă", a mai adăugat primarul.

Cifre şi date

Un semnal negativ este dat şi de numărul firmelor care au intrat anul acesta în procedură de faliment. Deşi anul trecut au fost înregistrate 39 de astfel de cazuri, iar anul acesta 41, firmele care au intrat în faliment în 2009 sunt firme mari, contribuabili importanţi la bugetul local. Cele mai mari trei restanţe la bugetul local în cazul persoanelor fizice se ridică la peste 170.000 de lei, prima dintre ele fiind de aproape 100.000 de lei. Cele mai mari trei datorii înregistrate de firme ating negativa performanţă de a însuma peste 2.500.000 lei, numai prima dintre ele înregistrând o datorie de peste 1.500.000 lei. Din datele centralizate ale primelor 8 luni ale anului rezultă că veniturile totale la bugetul local au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 3,4%, mai exact de la 190.167.374 lei la 196.626.748 lei. O creştere mai mică, dar totuşi notabilă, este înregistrată de Direcţia Fiscală în privinţa veniturilor din taxele şi impozitele plătite de persoanele fizice şi juridice. Raportat la aceeaşi perioadă, acestea au crescut de la aproximativ 49.000.000 la puţin peste 50.000.000 lei, adică o creştere de aproape 3%.



Sectorul imobiliare, cel mai afectat

Segmentul imobiliar care a avut cel mai mult de suferit a fost cel al construcţiei de locuinţe colective. Dacă anul trecut au fost solicitate în primele 7 luni autorizaţii de construire pentru 812 apartamente, în blocuri sau ansambluri rezidenţiale, anul acesta în aceeaşi perioadă au fost eliberate autorizaţii pentru doar 222 de apartamente. Autorizaţiile pentru construirea de locuinţe individuale sunt cele care se păstrează la un nivel comparabil cu cel din anul 2008: 182 faţă de 152 în anul 2009. La un nivel bun se menţin şi clădirile de la secţiunea „altele”, adică clădiri pentru comerţ şi servicii, hale, hoteluri, pensiuni, dar şi garaje etc. Numărul autorizaţiilor eliberate este de 28 în 2009 faţă de 31 în anul 2008. Clădiri cu funcţiune administrativă au fost construite câte una atât în 2008 cât şi în 2009.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

SOMERI

Acum 14 ani

Mai baieti, nu mai dati cifre si procente legate de somajul din Sibiu sau Romania. Voi prezentati doar date oficiale (numarul de someri care primesc somaj). Sunt de 3 ori mai multi care nu lucreaza si nu primesc somaj sau alte ajutoare.
Raspunde

zambilica

Acum 14 ani

Johannis, sa te duci si tu acolo unde ti-am trimis conationalul, MINCINOS ORDINAR!
Raspunde

Johannis Klaus

Acum 14 ani

zambilica. mincinoasa e mata aia care te-o fatat prostule! asa ca sati dau puIa la supt ordinarule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus