Pe Constantin Leca l-am întâlnit într-o după-amiază la parterul Centrului de Afaceri, acolo unde de mai bine de doi ani a pus la punct o mică afacere cu sucuri naturale. Succesul de care se bucură mica afacere s-a văzut în cele aproape două ore în care am fost întrerupți de multe ori de clienții care îi cereau un „suc a la carte”.
Cardamon, piper roșu, curcumine, rădăcini de valeriană sunt doar câteva dintre cele peste 200 de ingrediente pe care Constantin Leca le are pentru a pregăti fresh-urile apreciate de cei care își doresc să aibă un stil de viață sănătos. Cu o diplomă de inginer în construcții navale, Constantin Leca a început în urmă cu cinci ani să se documenteze despre modul în care poate prepara băuturi naturale prin tot felul de combinații.
„Este un proiect făcut pe partea de prevenție și de sănătate. Avem foarte multe rețete, programe-tratament care funcționează bine și dau rezultate. E adevărat că fresh-uri se găsesc peste tot, dar ce avem noi e un alt concept. La orice restaurant sau cafenea atunci când ceri un fresh, în jumătate de pahar este doar gheață, după care se pune niște portocală și apoi niște apă minerală sau plată. Noi avem sucuri doar din fructe sau legume, în funcție de preferințe. Aveam 30 de sortimente afișate, plus alte câteva rețete, dar pe care le țin în sertar, pentru că am avut și situații neplăcute, în care alții au încercat să «împrumute» rețetele de la noi”, spune Constantin Leca.
”La rece”
Un secret al preparării sucurilor este și folosirea mașinilor de presat la rece, „slow juicer ". „Alții folosesc mașini centrifugare pentru că sunt foarte rapide, iar astea pe care le folosesc eu sunt de presat la rece, acesta e secretul, dacă pot să spun așa. La cele centrifugare, ca să ai aceleași beneficii pe care le ai atunci când bei un pahar de suc pe care îl facem noi, din punct de vedere al nutrienților, ar trebui să bei 17 pahare. Aici e problema noastră, a oamenilor, consumăm tot felul de produse, dar nu găsim în ele nutrienții de care organismul nostru are nevoie”.
De o vreme colaborează și cu un doctor care vine spre această zonă cu studii de specialitate. „Ne-am unit bine în această zonă. Doamna doctor privește lucrurile din punct de vedere medical și colaborăm foarte bine. Combinațiile pentru băuturi sunt luate din cărți de nutriție pe care le-am mai ajustat și am făcut experimente pe noi, să zic așa. Dacă nouă nu ne-a plăcut ceva, ne-am gândit că nici oamenilor nu le va plăcea și am luat-o de la capăt și cu cantitățile folosite și cu combinarea produselor. Acum, în momentul în care am pe cineva în față, simt ce își dorește omul respectiv, iar pentru mine asta e o provocare”.
Un pic mai reticenți
Doar 3% din populația Sibiului este preocupată de a avea un stil de viață mai sănătos, iar restul preferă produsele și băuturile din comerț. „Sibienii sunt puțin mai suspicioși, mai reticenți, nu au o așa mare deschidere. Cu toate acestea vindem cam 100 de fresh-uri pe zi, din care 30-40 sunt pentru cei din Centrul de Afaceri, iar restul sunt comenzi ale oamenilor care vin de afară”. Băuturile au valabilitate 48 de ore și trebuie ținute în frigider, pentru că neavând aditivi, procesul de fermentație începe instant. Cei care ajung la Constantin Leca fie au încredere că acesta le ghicește gusturile, fie își pot crea propria lor combinație. „De multă vreme cumpăr de aici, pot să spun că sunt un client fidel. Și mie și copiilor ne plac foarte mult sucurile de aici și, de obicei, am propriile mele combinații, dar mai merg și pe mâna domnului Leca”, spune unul dintre clienții pentru care Constantin Leca a trebuit să prepare sucurile speciale, după cum scrie pe etichetă.
Cum se vede afacerea pe viitor?
Ca orice afacere de familie în care ai încredere și investești timp, și soții Leca își doresc să ducă afacerea la un alt nivel. „Cu timpul ar putea să devină un fel de franciză. Acum am ajuns și în Cluj, pentru că acolo e și băiatul meu, iar acolo e o deschidere mai mare. Cât reușesc să vând eu aici într-o zi, în Cluj se vinde într-o oră-două. De localul din Cluj se ocupă băiatul meu cu un coleg din facultate și recent au mai angajat pe cineva. Dacă sunt tineri pasionați de partea acesta, poate pe viitor ar fi interesați să ia în franciză, iar noi le-am asigura toată logistica și aparatura necesară. Asta ar fi și pentru noi la bătrânețe un venit pasiv, dar ca să faci asta trebui să îți placă foarte mult, pentru a o putea face cu pasiune”, este de părere Constantin Leca.
De câteva zile soții Leca au deschis un local și în centrul Sibiului, pe strada Brukenthal. Momentan nu se ocupă de livrări, dar pe viitor se gândesc să rezolve și acest aspect. Prețul unui suc variază este de nouă și 12 lei, în funcție de combinații, iar cei vor să comande o pot face telefonic la numărul 0740.008.122 sau pe e-mail la adresa [email protected].
Facebook: https://www.facebook.com/sucaria.lecca / Site sucaria.ro
Foto credit: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: mici afaceri , Constantin Leca , Sucăria Leca , Silvana Armat , Pe Constantin Leca , suc fructe , suc legume , fructe de padure , Pentru Sibiu , suc presare la rece , mici afacer sibiu
Vizualizari: 22475
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
Dragoș Ratiu
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 2 ore
Cetatean
Acum 2 ore
Hermann Stadt