X
muzeu badea cartan

Stră-strănepotul lui Badea Cîrțan a ajuns primar după trei încercări

Stră-strănepotul lui Badea Cîrțan, Vasilică Sorin Cîrțan, membru al Partidului Social Democrat, a reușit să ajungă primar al comunei Cîrțișoara, după ce a candidat pentru această funcție de trei ori, anunță Agerpres.

Inginerul Vasilică Sorin Cîrțan, în vârstă de 37 de ani, a fost în ultimii patru ani viceprimar al comunei în care se află și astăzi o pereche din opincile cu care Badea Cîrțan a făcut pe jos drumul până la Roma, ca să vadă Columna lui Traian.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă Badea Cîrțan ar fi fost mândru să știe că un stră-strănepot de al său a ajuns primarul comunei, Vasilică Sorin Cîrțan a răspuns afirmativ. “Mi-am propus mai multe obiective, important este să vedem ce pot realiza. Nu vreau să fac promisiuni, vreau să realizez ceva, ce-i mai bun pentru Cîrțișoara și pentru cîrțișoreni”, a declarat Vasilică Sorin Cîrțan.

Stră-strănepotul Vasilică Sorin a ajuns primar la 37 de ani, în timp ce badea Cîrțan la 45 de ani a ajuns la Viena, unde a văzut lucrarea lui Gheorghe Șincai, “Hronicul românilor și a mai multor neamuri”, iar lectura acestei cărți i-a însuflețit dorința de a confirma adevărul istoric prin probe concrete. L-a cunoscut și pe profesorul V.A. Urechia, președintele “Ligii Culturale a tuturor Românilor”, care i-a recomandat să citească Titus Livius.

După aceste lecturi, Badea Cârțan a vrut să o vadă pe “mama Roma și mormântul tatălui Traian”. Și-a dus visul la îndeplinire, după o călătorie de 4.000 de kilometri, pe traseul Sebeș-Deva-Arad-Budapesta și apoi Viena-Salzburg-Udine-Veneția-Florența-Roma. A depus la baza Columnei pâine, sare, și o brazdă de pământ din Transilvania. S-a reîntors de două ori la Roma, dar nu a putut ajunge în Spania, pentru a cunoaște întreaga familie latină. Prin călătoriile sale spre Roma, dar și prin cele de peste munți, purtând în desagi cărți românești, Badea Cârțan a fost asociat deseori imaginii “pelerinului românismului”. A murit la 7 august 1911.

sursa Agerpres

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

14 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact