X
ghise

Mafia benzinarilor: Ghișe, șapte ani de închisoare. Comăniță – cinci ani. Sentința nu e definitivă

Proprietarul benzinăriilor Ana Oil și al hotelurilor ridicate sub același nume, Pavel Ghișe, a fost condamnat astăzi la șapte ani de închisoare în dosarul ”Motorina”, dosar instrumentat de DNA și unde figura principală a fost Sorin Blejnar (fost șef al ANAF).

Dacă Blejnar a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, la fel ca și sibianul Viorel Comăniță (fost șef al vămilor), Pavel Ghișe a primit printre cele mai mari pedepse pronunțate în acest dosar de Curtea de Apel București (cea mai mare este de nouă ani pentru soții Nemeș). Și tot șapte ani de închisoare a primit și Ioan Ovidiu Moldovan, proprietarul benzinăriilor Benz Oil din Mediaș. Hotărârea Curții nu este definitivă.

”Despăgubiri” record

Ghișe, Moldovan, Blejnar și toți ceilalți inculpați din dosar au fost obligați și la plata a peste 242 de milioane de lei, calculate de Fisc drept obligații către bugetul de stat și dobânzi. Mai mult, firmele prin care sibienii Ghișe și Moldovan au fost implicați în grupul infracțional (Ana Oil SRL și, respectiv, Benzoil SRL) au fost obligate la plata unor amenzi penale de 700.000 de lei și urmează a fi dizolvate.

Contactat de Turnul Sfatului, Pavel Ghișe a refuzat să facă orice comentariu, închizând telefonul după ce a aflat motivul convorbirii.

Dosarul Motorina

Dosarul Motorina a fost deschis în iulie 2010 de către procurorii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, care urmăreau ”operațiunile ilicite economice”, efectuate de un grup de oameni de afaceri din Brașov. Rețeta acestora era ”simplă”: cumpărau combustibil fără plata accizei, combustibil destinat exportului sau unor antrepozite fiscale care, de asemenea, funcționau în regim suspensiv de plată a accizei și TVA-ului (antrepozitul fiscal este locul în care produsele accizabile sunt produse, transformate, deţinute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat în cadrul activităţii sale). Doar că acești combustibili nu părăseau niciodată țara și nici nu ajungeau în invocatele antrepozite, ci erau livrați direct benzinarilor, printre care și cei din Sibiu. Carexima SRL, din Brașov, este firma care cumpăra motorina pentru export sau pentru antrepozite și pentru care, astfel, nu se plăteau nici accize și nici TVA. Colaboratorii sibieni ai celor de la Carexima au fost – după cum au stabilit procurorii BBCO – benzinarii de la Ana Oil și Aral, Dumitru Ghișe și, respectiv, Dumitru Bratu. Aceștia preluau motorina fără accize și TVA și o vindeau cu toate taxele respective incluse.

Cumpărau de la cerșetori

Iunie 2010, Râmnicu Vâlcea. Inspectorii fiscali opresc în trafic o autocisternă, încărcată cu 31.700 de litri de motorină. Combustibilul provenea de la SC Petrucrisvic, din Oradea, și avea drept destinație Ana Oil SRL din Sibiu.

Mai târziu, procurorii aveau să descopere că SC Petrucrisvic SRL este administrată, în acte, de către un om al străzii, un cerșetor, convins de benzinari să accepte preluarea societății cu numele amintit. Firma era folosită de Ana Oil SRL și Aral SRL, printre altele: chiar dacă în realitate motorina provenea de la SC Carexima SRL, în acte proveniența acesteia era SC Petrucrisvic SRL, ai cărei falși administratori certificau în acte faptul că au plătit atât accizele legale, cât și TVA-ul aferent. De cealaltă parte, brașovenii de la Carexima ”scăpau” în acte de motorina cumpărată fără accize vânzând-o către o rafinărie din Polonia (care o cumpăra, potrivit normelor legale, tot fără accize și TVA). La o simplă verificare, polițiștii polonezi – solicitați de procurorii brașoveni – au văzut că mașinile care ar fi transportat motorina în afara României sunt, de fapt, autoturisme personale, iar persoanele enumerate ca șoferi nu există. Rafinăria poloneză, de asemenea, a arătat că nu a lucrat niciodată cu SC Carexima SRL din Brașov.

Jaf de amploare și piste false

Peste 200 de cisterne cu motorină fără accize și TVA au fost cumpărate de brașoveni în nici patru luni din anul 2010. Cea mai mare parte din motorină nu a ajuns nici în antrepozite și nici în Polonia, ci în pompele benzinăriilor din Sibiu, printre altele.

Colaboratorii sibieni ai rețelei de la Brașov au fost benzinarii de la Ana Oil. Adică Dumitru Ghișe. Alături de aceste firme, în circuitul de spălare a banilor ilegal obținuți au fost cooptate și alte firme din Sibiu, doar că acestea nu au fost puse sub acuzare de către procurori. Exemple de astfel de firme sunt AWA Oil, Petrosib Oil și Oil E5 SL, care de asemenea au cumpărat motorina celor din Brașov prin intermediul firmelor-fantomă.

Piste false

Dumitru Ghișe, prin Ana Oil, de exemplu, a cumpărat în decursul a doar trei luni, motorină ”furată” în valoare de 5,7 milioane de lei. Actele prin care Dumitru Ghișe a încercat să justifice proveniența legală a motorinei au pus autoritățile pe piste false: nu există nici mașinile cu care Ghișe susține că a transportat motorina (sau dacă există acestea sunt, de fapt, autoturisme) și nu există nici persoanele indicate ca fiind cele care au întocmit facturile ce atestă că pentru motorina din pompele Ana Oil au fost plătite atât accizele, cât și TVA.

Hop! și cu protecția

21,3 milioane de lei era suma ce ar fi trebuit să intre, în decurs de patru luni, în contul statului. În realitate a fost împărțită între benzinari implicați în rețea și funcționarii din Fiscul brașovean, de la directori la simpli inspectori, care astfel au lăsat așa numitul antrepozit fiscal ”în pace”. Dar sprijinul cel mai serios era oferit de conducerea ANAF la nivel central, arată procurorii. Potrivit lor, Sorin Blejnar – în acea vreme șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ținea legătura cu brașovenii prin intermediul șefului său de cabinet, Codruț Marta. Rolul lui Blejnar era de a împiedica ”orice control sau inspecție fiscală efectuată de persoane din subordinea lor, care ar fi condus la stabilirea situației fiscale complete și corecte a antrepozitarilor”. ”Blejnar Sorin și Codruț Marta au blocat orice control la SC AnaOil SRL, chiar dacă unii lucrători vamali au sesizat existența unor nereguli, motivând că nu trebuie să intervină în această afacere întrucât firma este supravegheată la nivel înalt”. Cei de la Euroil au cumpărat, în acest dosar, motorină de la Ana Oil.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

32 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Jurnalulnational

  Funcționează prezumția de nevinovăție.
  Va mai dura pana la final.
  Nu va grăbiți sa gândiți și sa judecati.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ce prezumtie orbilor? au furat evazionistii poienari,tiliscani,jinari,salisteni impreuna cu protectorii lor jegosi(marta,blejnar,ariton)de-au stins..parnaie grea si confiscat tot!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  zzz

  Comanita e unul dintre cei mai scrabosi oameni din Sibiu. Un semidoct, plin de el, vulgar pana la cer, imoral si deschis la abosult orice mizerie. Te ingrozesti cand stai pe langa el ce poate scoate pe gura si cu ce lejeritate vorbeste de implicarea lui in mica (aici intra intalnirile cu sutii minori din Sibiu de la care isi lau si baiatul cate un ceas, cate una alta…) si marea coruptie(prietenii tai vamesii din Ucraina, ce mai fac, bine sanatosi?Asta era idealul lui…sa fure ca militienii din UA si stim ca aia nu se joaca).
  Este absurd cum in Romania inaltii functionari publici care, de fapt, faciliteaza, intretin si chiar ofera consultanta marii coruptii sunt vazuti ca pasibili de pedepse doar cu suspendare!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   cetatean

   Cine si cum ii angajaza la Vama? Nu-i cauta la integritate? Eu zic sa facetiun articol si sa-i luati la rand, conform bancului “de-al cui e” .

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Brânzar

  Primii bani adevăraţi au venit din ” embargo ” . Ce ştie tot Sibiul nu ştie sri – ul ; restul sunt consecinţe .

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Corect ,in perioada 1990-1996 au facut bani grei din trafic cu carburanti toti ciobanii margineni,era perioada de haos si jaf total din timpul guvernarii criminalului numarul 1 al tarii-comunistul jegos iliescu,sri-ul nu vrea sa stie,asta-i altceva…restul e can-can si astept sa comenteze si aici rretardata gavosdea-panarama tuturor articolelor!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    007

    Da, daaa
    Dar, alt pret avea motorina pe Clisura Dunarii cand venea imbrobodita cu “acte” de la domnul director Ariton pentru prietenii lui Hummer-isti

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Johan Straus

  Pe astia i-a dat in gat un fost SRI-st de la fosta Garda Financiara din Sibiu. Ceilalti petrolisti n-au primit pedepse fiindca au conlucrat cu procurorii.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Tica

  Este trist ca toti marii antreprenori si oameni de afaceri locali sunt condamnati pe nedrept. Au muncit cu harnicie si au dat locuri de munca la zeci de mii de sibieni. Este nedrept! Ar trebui sa fim mandri de valorile noastre sibiene si de mai marii nostri de la care avem ce invata!

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Geo

  Oare nu ar fi raspunderea unui domn ministru mai mare decat a unui cioban? Daca un cioban fura indrumat si protejat de specialisti, nu ar trebui sa fie mai mare raspunderea specialistilor? Oare daca Ghise ar fi vrut, la un moment dat sa iasa din afacere, i s-ar fi dat voie?

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ion

  ce sa zic? nu emit judecati in locul judecatorilor, bine sau rau, nu stiu…
  DAR…despre MUTINATIONALE sau CORPORATII nici un cuvant, ca deh aia fura LEGAL, nu?
  scot banii din tara cu TIR-urile, impozte prin nu stiu care insule, macar astia erau romani si cum necum banii lor se invartea in romania si statul tot primea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact