X
alin bratu

După 10 ani. Ce-a fost și ce-a rămas după Sibiu Capitală Culturală

Sibiul întâmpina anul 2007 cu un spațiu improvizat de spectacole, cu fațade în renovare sau proaspăt refăcute și cu oameni, în marea majoritate, buimaci în fața marelui eveniment. S-au raportat atunci un milion de turiști și nu se știe nici până în ziua de azi procedeul numărării. Poate a fost făcut ca pe vremea recoltelor miraculoase de pe vremea lui Ceaușescu sau poate s-a socotit cinstit. Cert este că la aproape 10 ani după evenimentul care a schimbat fața Sibiului, numărul celor care ne vizitează a scăzut la mai puțin de o treime.

Fațadele imobilelor din centrul istoric stau acum din nou ridate, în marea majoritate. În spatele lor locuiește în continuare aceeași lume pestriță, iar exportul de culoare și cultură a fost cu greu realizat în cartierele orașului. Prin Târgul Vinului, ori pe Strada 9 Mai sau dacă vreți mai central, pe Cetății, sunt încă oameni care-și fac nevoile în curte. Un pic paradoxal.

Prin cartiere se lucrează, dar totul pare puțin anost și fără perspectivă. Se pune doar asfalt proaspăt și borduri, dar nu există o gândire pe termen lung. Se zugrăvesc parcări, dar nu se ia în calcul situația ce ar putea exista peste alți 10 ani. Un lucru cert: la marginea Sibiului s-au amenajat locuri pentru mici și ceafă la grătar.

Din 2007 nu a existat un program coerent de reabilitare a locuințelor istorice, iar modernizarea infrastructurii are viteza unui melc băut. În plus, ce s-a reparat de la zero acum 10 ani, acum trebuie din nou reluat. De semnalat ar fi doar faptul că o femeie a decedat în urma căderii unui ornament de pe o clădire. Dosarul s-a închis fără nici un vinovat, iar imobilul e în continuare martor infirm la spectacolele aflate azi în plină desfășurare pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Nu s-a construit nimic semnificativ, vorbim în 10 ani de trei poduri. Singurul lucru care funcționează e zona industrială, iar asta nu depinde de noi sau administrație. Iar ce se întoarce de acolo, înapoi către societate e zero barat, în afara salariilor și impozitelor aferente.

De ceva timp, mi-am făcut un obicei. Îl întreb pe directorul Festivalului de Teatru, Constantin Chiriac, dacă după terminarea evenimentului îi mulțumește vreun om de afaceri. E singurul moment în care Sibiul mai trăiește gloria de acum 10 ani. Vin oameni noi, crește puțin și economia locală. Răspunsul e în continuare negativ. Nici unul.

Concluzia mea e că în 10 ani Sibiul a bătut pasul pe loc. Nu a creat nimic, nu a construit, nu s-a dezvoltat pe măsura elanului ce ar fi putut luat atunci. Poate nu s-a dorit sau poate nu s-a știut să se speculeze momentul. Cert este că Sibiul mai pulsează, la fel ca și înainte de 2007, printr-un singur eveniment. FITS.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  -

  nenea,dagne un ban ca esti de-al nostru ,spune -ne ce salar ai si daca nu-ti convine ti -l aducem si pe Forbes, eventual , ca esti un domng elan-tat mult,iti dai seama, dragutu’ de el ,ca pagna si scriitorul la articolul asta era mai tanar cu 10 ani acum 10 ani,ah domnghiule,ce doctor de burg iesti… pacat numai ca restu’ is toti sateni, ca nu puteau sa sa urce in tren sa mearga la razboi

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Johan Straus

  Niciodata nu va putea avea o strategie pe termen lung o femeie. Stintific, psihologic, femeile sunt extrem de preocupate de imediata apropiere, de casa, familie. Nu departe sunt si profesorii, bugetarii de pretutindeni sau pensionarii. Doar un bun gospodar, om de afaceri, are aceasta inclinatie spre perspectiva.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   -

   SPRE PERSPECTIVA , inainte cetatenE — > \ _ / < _= — depingde ,domnghiule ,ca-s trei tugnele ,si pe urma sti ,ca si tagza pengtru vizitarea la turgn a crescut ca nu trece acum apa prign toate tunelele si tot n-a trecut , mai dureaza umpic pana vigne mesteru'

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact