Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Wall-Street: În 2017 ratele la creditele Prima Casa pot crește cu 40 la sută

Wall-Street: În 2017 ratele la creditele Prima Casa pot crește cu 40 la sută

Revenirea inflației spre sfârșitul acestui an și începutul anului viitor ar putea face ROBOR-ul să crească de la 0,75 la sută – cât este în prezent, până la aproximativ 3 procente, ceea ce ar scumpi ratele la Prima Casă cu aproape 40 la sută. Previziunea aparține economistului-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, care este citat de publicație economică Wall-Street.ro.

Cele mai multe dintre împrumuturile in lei, în special cele acordate prin Prima Casă, au dobânda variabilă, calculată în funcție de ROBOR, la care se adaugă o marjă. ROBOR-ul se află de mai mult timp aproape de minimul istoric.

"Imaginaţi-vă un debitor Prima Casă care a luat credit în ultimul an, la (o dobânda de, n.r.) 2,7%, el are un ROBOR la trei luni de 0,7%. Imaginaţi-vă că ROBOR-ul ăsta este minim istoric. (…) Este inevitabil ca, pe măsură ce dispare impactul reducerilor de TVA, inflaţia să crească. Începând cu mai-iunie noi ne aşteptăm la o accelerare destul de rapidă a inflaţiei anuale datorită efectului de baza, iar finalul anului să regăsească inflaţia în latura pozitivă, 0,5% este proiecţia noastră pentru finalul anului, iar anul următor să revină undeva la doi şi ceva, ceea ce nu este deloc o inflaţie mică”, a spus Ionuţ Dumitru, pentru sursa citată.
Pentru anii următori, tendinţa este de accelerare a inflaţiei.
"Gândiţi-vă pentru un debitor Prima Casă. De la un ROBOR de 0,75%, dacă faceţi calculul cu … Cât ar putea fi ROBOR? Proiecţia BNR la sfârşitul anului 2017 este de 2,7% inflaţie. Dacă inflaţia va fi 2,7%, mă gândesc că dobânzile vor fi mai mult decât atât la momentul respectiv. Adică să ai un ROBOR în jur de 3%. Dacă faceţi o simulare pe un credit Prima Casă pe 30 de ani cu ROBOR de 0,75% versus ROBOR de 3%, trei şi ceva, o să vedeţi că îi creşte rata cu 30-40%", a afirmat Ionuţ Dumitru.
Citește mai multe pe Wall-Street.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Dulgheru Ciprian

Acum 7 ani

Dl Ionuţ Dumitru. Intgrebarea mea este. De ce faceti referire doar la creditele Prima Casa si nu faceti referire si la produsul numneavoastra numit credit ipotecar ce practica acelasi tip de dobanda ????????
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna ! Va rog frumos sa-mi Spune-ți care este limita minima de vârsta pentru a posta aici, pentru ca nenea... sau tanti cu " minus" spune multe si eu nu înțeleg nimic ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus