Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
3°C

Noul viceprimar, Răzvan Pop: ”Cea mai mare problemă a Sibiului este…”

Noul viceprimar, Răzvan Pop: ”Cea mai mare problemă a Sibiului este…”

Joia trecută a depus jurământul și vineri a avut prima zi în noul birou. La etajul doi, cu vedere către Piața Mare și Casa Albastră. În urma alegerilor locale, singura noutate în conducerea Primăriei o reprezintă viceprimarul Răzvan Pop.

Reporter: Printre primele reacții pe care le-am văzut după ce ai fost anunțat noul viceprimar al Sibiului s-a numărat și aceasta: cu siguranță își iubește orașul, dar e prea tânăr pentru o responsabilitate atât de mare! Și multă lume a spus că nu poți conduce orașul dacă încă locuiești cu părinții. Cum răspunzi? Răzvan Pop: Nu locuiesc împreună cu părinții, stau în aceeași clădire cu ei. E o nuanță. Sibienii în general sunt un pic conservatori, aici a și existat acel Sfat al bătrânilor. Este, într-un fel, în educația noastră să gândim că la 30 și ceva de ani nu ești foarte copt pentru a conduce destinul a ceva, în general, nu neapărat o comunitate. Asta vine dintr-o tradiție a orașului. Noi suntem în 2016. Și trebuie să ne uităm la modul în care s-a transformat această țară, să nu uităm că a trebuit să parcurgem rapid niște pași, generațiile s-au schimbat foarte repede. Cu tot respectul, dar generația noastră, de 30, 40 de ani, este mult mai deschisă și mai activă, mult mai implicată și mai bine pregătită decât a fost generația de 30, 40 de ani acum 20 de ani. Suntem membrii ai UE, ne-am deschis noi orizonturi, ne-am pregătit altfel și așa mai departe. Cred că în loc să discutăm despre vârstă ar fi mai interesant că vorbim despre modul în care fiecare este pregătit. Eu am întotdeauna un exemplu foarte bun. Toți ne uităm la generațiile pașoptiste, oamenii aceia care au făurit țara. Unul dintre liderii acelei mișcări, C. A. Rosetti, în momentul în care s-a realizat unirea celor două principate avea 30 și ceva de ani. Deși noi avem impresia că erau oameni mult mai înaintați în vârstă, iată că și atunci tinerii reușeau lucruri mari. Și să nu uităm că în Sibiu generația de 30 de ani este foarte activă și implicată în comunitate. Uitați-vă la orice ONG, de orice fel, și veți vedea oameni tineri și activi. Eu, într-un fel, vin din acest mediu, am avut deja o experiență administrativă. Sunt convins că o să fac treabă bună. Nu sunt arogant, mai am foarte mult lucruri de învățat, dar atuul meu este energia și interesul de a învăța și face ceva pentru comunitate.

Rep.: Ce sfaturi ai primit de la fostul viceprimar? R. P.: Eu cu Virgil Popa am o relație foarte veche și de prietenie, aș putea spune. Este un om de la care chiar am avut foarte mult lucruri de învățat. În campania electorală m-a ajutat enorm pentru că venea alături de mine aproape non-stop și cunoștea detalii foarte precise pe care eu nu aveam cum să le știu. Nu știam câte borduri intră pe o anumită stradă din Sibiu sau care e grosimea stratului bituminos de pe altă stradă. Virgil Popa este unul dintre oamenii care chiar știe toate detaliile orașului. Sunt convins că trebuie să rămână în planul administrativ al orașului, sper eu în poziția de parlamentar, așa cum își dorește și el. Mi-a spus că ar trebui să fiu foarte atent la două lucruri. Să am o deschidere foarte mare către oameni și să fac tot posibilul pentru a ști cât mai bine orașul. Niciodată să ajung să discut cu un cetățean care să-mi spună lucruri pe care să nu le cunosc.

razvan pop viceprimar (8)

Rep.: În cazul acesta spune-ne acum două, trei exemple de probleme mari, importante ale Sibiului de astăzi. R. P.: Cea mai mare problemă a Sibiului, dar care se va rezolva în curând, este cea a deșeurilor. Este mizerie în oraș, dar nu pentru mult timp. Probabil că știți despre acel proiect prin care se vor amenaja platformele pentru colectarea gunoiului, se vor pune containere și vom colecta selectiv. Fiecare sibian trebuie să înțeleagă că va fi și datoria noastră, a tuturor, să începem să strângem selectiv. Sunt convins că o să găsim sticlă la hârtie sau ambalaje la gunoi menajer. La fel cum sunt convins că vor fi și două, trei containere sparte, pe cât de imposibil de spart sunt ele. Avem și ”hateri” ai comunității care asta fac.

Rep.: În campania electorală vorbeai de zonă metropolitană, de terenuri de sport în cartiere… R. P.: Zona metropolitană este un subiect care interesează întreaga conducere a primăriei, nu doar pe mine. Este un subiect care nu trebuie tratat ușor, am spus asta și în campanie, nu este un proces pe care mâine să-l terminăm. Adică putem să-l fușerim, dar după aceea ne uităm la încă o prostie pe care am realizat-o. Nu actul de fondare a zonei metropolitane este cel mai important. Trebuie să ne așezăm la masă cu toate comunitățile pentru realizarea planului de amenajare teritorială. De fapt, aici este cheia și necesitatea, îți reglementează toată relația dintre autorități cu metropola, adică Sibiul. Sunt interesat să realizez tot ce mi-am propus în campania electorală, chiar din poziția de viceprimar.

Rep.: De la tine am învățat cum Turnișorul sau Terezianul au devenit cartiere ale Sibiului. Nu la fel se va întâmpla cu Șelimbărul sau Șura? R. P.: Nu, aici e diferența. În prima fază, în anii 70, Turnișorul nu mai avea primar, era localitate de sine stătătoare, dar răspundea de primarul din Sibiu. În prezent, fie că vorbim de Șelimbăr, fie că vorbim de Roșia, ele nu-și pierd structura administrativă, vor avea primari aleși, impozitele le rămân. Să nu ne imaginăm că dintr-o dată luăm noi banii de pe Kaufland. Este vorba de o structură legată, un pas în plus în administrație. Nu este un moft al Sibiului pentru că alte localități din jur profită de vecinătate și ar trebui acum să le luăm din bani. Nu este vorba despre așa ceva. Propunem o structură administrativă modernă. România are nevoie de un nou pol de dezvoltare, cu o populație de peste două sute de mii de locuitori. Dacă ne uităm pe hartă vedem Timișoara cu 3 – 4 sute de mii de locuitori, pe linie apoi avem Galațiul care printr-o administrație coerentă poate crește foarte mult, fiind port la Dunăre, iar la mijloc avem doar Brașovul care s-a cam blocat la două sute și ceva de mii de locuitori. Pentru țară este nevoie de o zonă metropolitană, așa îți creezi stabilitate economică, o infrastructură care funcționează.

razvan pop viceprimar (4)

Rep.: Se mai poate face ceva cu dosarul Sibiului la UNESCO? Ține oarecum de specialitatea ta… R. P.: De când am venit în primărie am spus că expertiza mea pe latura de patrimoniu mi-o ofer întru totul. Încă nu pot să spun foarte multe pentru că suntem în discuții pentru preluarea atribuțiilor. Eu cred că Sibiul poate profita foarte mult de pe un dosar UNESCO. Rămâne să vedem în ce măsură avem deschiderea necesară la București. Și în ce măsură comunitatea este legată de aceste proiect.

Rep.: Oarecum pe același subiect. Cum ți se pare că în mijlocul Pieței Mici, care este de fapt parcare, se vinde într-o coșmelie Kurtos Kalacs? R. P.: N-am o problemă cu ce vând, ci cum arată coșmelia.

Rep.: E de ani de zile acolo și arată le fel. R. P.: Este vorba de aspect. Același lucru se poate spune și de toate mesele cu chilipiruri, care nu arată frumos, putem vorbi și de cum arată terasele. Eu cred că este necesară o nouă abordare a mobilierului în centrul istoric. La tot ce înseamnă centrul istoric. Prioritar este centrul istoric, nu magazinul meu, nu terasa mea.

Rep.: Vom vedea o schimbare a regulamentului? R. P.: Nu pot să spun acum asta, dar așa văd și așa cred eu că ar trebui să stea lucrurile.

Rep.: Ai susține scoaterea mașinilor din Piața Huet? R. P.: Cineva mă întreba pe Facebook care ar fi prima decizie a mea dacă aș fi primar. I-am răspuns că aș fi blocat parcarea în Piața Huet.

Rep.: Și atunci toți care parchează acolo ar veni la tine să te întrebe unde să lase mașina. Creați parcări noi. R. P.: Există la liceul de artă o parcare foarte generoasă. Cine intră cu cartelă aici poate intra și acolo și merge o sută de metri pe jos. De ce nu? Ca simplu cetățean al Sibiului, nu viceprimar, ca cetățean nu mi se pare normal să avem parcări în centrul istoric. Să folosim două piețe din Sibiu, cele mai vechi ale orașului. Dar nici nu poți să le ceri acum cetățenilor să-și lase mașina la un kilometru distanță de unde au treabă. Mai întâi trebuie să vii cu niște soluții. Eu cred că în centrul istoric ne-am putea gândi la niște parcări subterane. În toate orașele istorice mari există așa ceva, deci nu este o noutate. În Sibiu există zone pe care le putem gândi altfel dacă ne aplecăm asupra lor, ne putem gândi la parcări subterane. Și atunci pot să spun că dacă omul are o parcare decentă, unde lasă liniștit mașina, nu mai trebuie să vină până în buza terasei.

razvan pop viceprimar (6)

Rep.: Tu vii cu bicicleta la lucru sau ai șofer? R. P.: Eu vin pe jos.

Rep.: O să-ți continui activitatea pe Facebook? R. P.: De ce nu? La fiecare ciclu electoral am venit cu ceva în plus. În 2008 mi-am deschis blogul, în 2012 am pornit pagina de pe Facebook și acum am deschis videoblogul. N-am nicio problemă… Deși în această campanie electorală generația care stă mai mult pe Facebook nu a mers la vot, iar colegii au spus că a fost o investiție proastă în zona online, eu nu cred nu a meritat. Din cauza prezenței foarte proaste la vot aceste alegeri au fost un eșec pentru toți, pentru toată clasa politică, nu vorbesc de Sibiu. A rămas în casă un anumit electoral, unul care era mult mai deschis către mine sau tipul meu de candidat. Când ai un vot politic nu prea contează omul ci impresia generală asupra clasei politice.

Rep.: Sunt exact tinerii de 30, 40 de ani despre care vorbeam la început, activi și capabili. R. P.: Așa este și uite că la prezidențiale tocmai ei au ales președintele României. În momentul în care au simțit că este nevoie cu adevărat de votul lor au reacționat. Poate că acum nu au simțit din partea societății românești că este nevoie de votul lor. Orice tânăr la 30 de ani este mai sentimental, în sensul că nu simți votul ca pe o datorie, simți mai mult o relație personală a ta care te împinge sau nu la vot. Alegerile într-un singur tur este iarăși una din cauzele pentru care oamenii nu au simțit nevoia să mai meargă la vot.

razvan pop viceprimar (1)

Rep.: În încheiere spune-ne cum o să te descurci între patru femei? Ai două doamne la primărie, una la Consiliul Județean și mai ai una la partid. R. P.: Eu am spus de foarte mult timp că șansa României de a-și reveni este ca femeia să aibă un rol mult mai mare în administrație. Și n-am spus-o doar pentru că eram înconjurat de mai multe femei și nu știam ce să le zic pentru a le câștiga de partea mea. Eu chiar cred treaba aceasta, femeile din România sunt mult mai bine organizate, sunt foarte competente, foarte bine pregătite și foarte serioase. Eu am încredere că ele întotdeauna își vor duce la bun sfârșit ce și-au propus. Iar faptul că Sibiul a dat încă un semnal de respingere a misoginismului prin faptul că avem în fiecare funcție de conducere femei, pe mine chiar mă bucură. Este un gest de mândrie, când o să mă întâlnesc cu alți colegi din țară chiar mă voi lăuda cu lucrul acesta. Așa cum în 2000 sibienii au ales un primar care nu venea dintr-o majoritate etnică și nimeni nu înțelegea acel pas îndrăzneț, acum s-a văzut că noi am dat tonul în țară. Țara, după o perioadă, și-a dat seama că am avut dreptate și l-a ales în fruntea țării pe Klaus Iohannis. Eu cred că și acum am dat un semnal pentru țară și vom vedea peste zece mult mai multe femei în funcții de conducere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

33 comentarii

vasiauvi

Acum 7 ani

Sper sa faca treaba. Pana acum pare un om serios si onest. Ca sfat: nu lasa de-oparte pgina de Facebook. Multi te urmaresc si chiar e mai usor, cateodata, sa pui o intrebare pe Fb decat pe canalul oficial al primariei.
Raspunde

...

Acum 7 ani

cea mai mare pb a sibiului este competenta conducatorilor. pai daca virgil popa stie atatea, de ce nu stie cum de apar balti pe strazi proaspat asfaltate. in special in zona trecerilor de pietoni. era cumva acolo locul lasat de la greutatea piatonilor si a trebuit pastrata grosimea stratului de asfalt? e inadmisibil sa vezi balti pe strazi nou asfaltate. e inadmisibil sa vezi ca niciun canal nu e la nivel cu asfaltul in special pe strazi proaspat asfaltate si pe strazi proaspat petecite. oare cat ziceau cei de la comtram ca vor fi denivelarile in urma reparatiilor? un cm la m? sau 2-3 cm la m? nu inteleg cum in alte tari, in urma reparatiilor doar culoarea asfaltului nou nu seamana cu cea a asfaltului vechi, in rest nu se simte nimic, nici denivelari, nici diferente de nivel. acolo cum se poate? probabil ca nu l-au avut viceprimar pe popa, ca facea el rahatul praf...la razvan pop nu-i tremura suncile cand merge cu masina prin oras?
Raspunde

nick

Acum 7 ani

Mult noroc si deschidere fata de oameni! Stiu ca e greu sa poti auzi sau sa fi informat de toate lrostiile din Sibiu , dar o viziune ne trebuie! Apropo de parcari! De ce nu faceti o parcare subterana sub toata piata mare? Intrari din zona garii mageru, iesire la bulevard longitudinal ? Toate orasele mari din lume au acest fel de parcari? In Stradbourg de parcarea se intinde pana langa celebra catedrala ! In Munchen, Nurnber ( ma refer la centru vechi) sunt parcari suubterane pana la -60 m! VeI Cinecita Din Nuernberg cu parcare , sali de cinema in centrul vechi!
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Razvan, nu merge cu mașina, nu are permis. Cred că nu-l lasă mama.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Domnisorule vice, in caz ca nu stii, nebunul Dornescu de la Arte a inchis acea parcare, ca sa nu-i fie zgariata rabla. Sac !
Raspunde

-

Acum 7 ani

100 000 $ platibili cash pentru granita de nord a Romaniei pentru biserica din Carei pentru calculul pragului si a cantecului din Groapa Marianelor
Raspunde

#@@@

Acum 7 ani

Parcarea a fost inchisa din dispozitia latratorilor in germana de la Bruck ca sa aiba unde sa isi parcheze masinile. Proprietari sunt sasalaii de la Consistoriu. Pai rumane nu ai inteles ca nu misca nimic in jegul sibian fara sa dicteze ei. Mai apare si biberul asta nedezvoltat ccre are impresia ca tampeniile pe care le debiteaza sunt lucruri marete. Mars bombonel la mamica si ia putin laptic.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Cea mai mare problemă a Sibiului sunt primarii pe care i-au ales unii sibieni!
Raspunde

...

Acum 7 ani

Cea mai mare problemă a Sibiului sunt primarii pe care i-au ales unii sibieni!
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Buna rau prima fotografie. Aproape ca plezneste de satisfactie... subiectul... S-a ajuns !
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Un tanar extraordinar. Ma bucur enorm ca l-am votat. Dar are acum multe resonsabilitati. Trebuie curatat si spalat tot orasul, trebuie modernizate toate parcurile si zonele verzi, astupate si reparate toate strazile si trotuarele, trebuie facute parcari subterane sau supraetajate. Trebuie bazinul Olimpia modernizat, casa de cultura a municipiului modernizata, o noua sala de teatru si de spectacole de 1000 de locuri, un cinema mai mare, un patinuar, un bazin olinpic, un aqua park, un mall adevarat. Multe mai trebuie facute. Succes!
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Ce tanar extraordinar e mascariciul asta de pop,e un papa-lapte ,un fatalau care nimic n-a realizat pana acum...vai de voi,orbii care ati votat cu baba astrid si grasunul asta!
Raspunde

@sibian

Acum 7 ani

Du-te si te tot du Nu mai pupa atata dos ca ies bube la gura!Tolomacul asta nu e stare nici sa invete ce inseamna zona metropolitana. Apropo sa nu il trimiteti la Brasov in schimb de experienta ca si asa rad de noi din toate pozitiile.
Raspunde

...

Acum 7 ani

daca zici "bazin olinpic" si mai zici si ca l-ai votat...n-are rost sa-ti spun ca esti p...t
Raspunde

...

Acum 7 ani

du-te ba la "patinuar". sau du-te la curatat si spalat orasul, ca tot are nevoie.....
Raspunde

Haha

Acum 7 ani

Cea mai mare problema esti tu mai Fuego. Batoza, ca deh stai cu parintii la 35 de ani, de la doctorat ai fost dat afara, la servici la patrimoniu veneai de doua ori pe saptamana de la 11-13. La primarie faci la fel. Carnet nu ai, studi sau specializarii in strainatate nu, ai stat acasa unde ti-au asigurat ai tai casa, masa (prea multa dupa kg. pe care le ai) si ai fost sclav etern pe unde ai umblat. Tu nu ai fost in stare sa termini un dr. si sa dai concurs pentru functia de la Patrimoniu. Si vrei sa te creada cineva ca esti de ceva capabil?????????!!!! Du-te ba la mamica acasa si mai ia o gura de sarmale mai Fuego. Acolo esti campion mondial. Fa o cura de slabire mai bine ca poate asa se mai deschide si creierul tau ingust.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 7 ani

Am dubi serioase ca ești in stare de ceva in afara de a jigni oamenii, ca un blambec ce te afli !
Raspunde

Un votant

Acum 7 ani

Nu pot sa cred ca a fost numit tembelul acesta viceprimar. Redacția, va rog sa nu mai da-ti poze în ziar cu aceasta caricatura.
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Chiar nimeni nu are simţul ridicolului ? PNL şi FDGR ,sunteţi iresponsabili prin cuplul de adjuncţi necalificaţi ; ascunşi în spatele voturilor naiv / disperate şi inconştiente hrăniţi doi nepricepuţi în res publica din banii comunităţii .
Raspunde

alegator desteptat

Acum 7 ani

Intr-adevar!!!.... numirea acestui personaj nul ca viceprimar este o palma pentru PNL Sibiu si rezultatele se vor vedea in timp atat pentru partid cat si pentru municipalitate. Oricum din cate se pare niciun functionar din primarie nu-l poate lua in serios la cata ”expertiza” are. Rusineeeeee PNL! ....si celor care l-au propus.
Raspunde

hahaha

Acum 7 ani

i se vede incompetenta pe fata (mai ales in prima fotografie)...
Raspunde

-

Acum 7 ani

alergator desteptat imi spune:it is something wrong with you ? no , sir ,it is nothing wrong with me ,it's only that i had a blue leg yesterday , my daughter saw it too
Raspunde

flo

Acum 7 ani

Un mare "balon de sapun (clabuci)" care se crede "cineva" dar care pana acum nu are nici o realizare de doamne ajuta. Sa vedem cand se sparge ! In rest numai de bine.
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Cea mai mare problema esti tu mai mamosule! Dai numai din gura si spui numai prostii Oricine iti poate cauta pe net si iti va spune ca Brasovul deja are zone metropolitana , activa cu accesari de fonduri europene mai mari decat tot ce pacaliciul asta va accesa pentru noi Ramanem la acelasi nivel , sa injur Brasovul cel de 200 000 de locuitori si visam cai verzi pe pereti vanduti ca si armasari de un ratat , care se uita cu jind la minore cand are voie de ma mamica Si suntem mandrii de ceea ce am ales
Raspunde

-

Acum 7 ani

sorry, but exactly now both of legs are blue !
Raspunde

Un sibian

Acum 7 ani

Poate gaseste cineva o solutie sa nu mai stam la cozi pe la ghisee in primarie(ex camera 10 -am deja 40 de minute de cand stau la coada sa ridic un certificat fiscal).
Raspunde

fem

Acum 7 ani

Tot respectul pentru aprecierea femeilor. Fiecare are o mama/bunica/sora etc si de acolo porneste acest respect , iar adevarul este ca FEMEILE POT FI MOTOARELE ENERGIILOR POZITIVE.
Raspunde

Dorin beckert

Acum 7 ani

La o parcare pe etaje nu s-a gandit nimeni? De ex.la piata de la teatru .
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Inca din 2012 atrageam atentia intr-un editorial din Sibiu 100% despre masinile din Piata Mica. http://sibiu100.ro/cultura/3444-despre-frumuse/ Dupa cum spunea domnul viceprimar, in niciun alt oras european, centrul istoric nu are parcari. Te poti plimba si pot admira in liniste piatetele. In Sibiu, nu. In Sibiu tre sa te feresti sa nu fii calcat de vreo masina. Estetic este oribil. Ideea unei parcari subterane e pe termen lung si costisitoare si nu merita sa se astepte pana la acel moment. In plus, daca privim cu atentie cei care parcheaza nu prea au nume de SB. Merita o decizie cat de rapida in acest sens.
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Nici nu trebuie sa construim parcari in centru, pentru acolo nu ar trebui sa fie oricum masini. Vrem sa fim Europeni, dar mergem in sens contrar tendintelor: http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-21168722-capitala-norvegiei-incepe-desfiinteze-parcarile-din-centrul-orasului-pentru-forta-interzicerea-masinilor-zona-pana-2019.htm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus