Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Statul, obligat să returneze toți banii, integral și fără eșalonări. O noua hotărâre a Curții Europene de Justiție în legătură cu taxele auto

Statul, obligat să returneze toți banii, integral și fără eșalonări. O noua hotărâre a Curții Europene de Justiție în legătură cu taxele auto

O hotărâre a Curții Europene de Justiție, publicată astăzi, clarifică modul în care statul român trebuie să facă plățile în cazul proceselor pierdute de ANAF, privind taxele auto. Hotărâre CJEU – Cauza C‑200/14, sancționează din nou statul român pentru adoptarea unor dispoziții legale care contravin dreptului Uniunii. Practic, o dată cu intrarea în vigoare a OUG 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare, statul român a schimbat modul de restituire al taxelor dispuse prin hotărâri judecătorești a fi restituite, în sensul că restituirea nu s-a mai făcut integral în termen de 45 de zile de la data depunerii solicitării la organul fiscal, ci eșalonat, câte 20% în fiecare an pe durata a 5 ani. Curtea Europeană a analizat aceste prevederi legale și a hotărât că acestea contravin legislației europene.

”Ce înseamnă asta: toți cei care au hotărâri judecătorești definitive și au încasat una, două sau trei tranșe, precum și toți cei care au hotărâri judecătorești definitive și nu le-au pus în executare, vor primi banii integral. Procedural există mai multe direcții de urmat în funcție de fiecare caz în parte. E foarte important de menționat că cei care au depus cereri pe procedura administrativă, prin care solicită restituirea taxelor plătite, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 40/2015, nu beneficiază de dispozițile acestei hotărâri”, susține avocatul sibian Remus Rațiu.

Avocatul Dragoș Târșia susține pe de altă parte că sentința privește toate cererile de restituire, indiferent că e sentință judecătorească sau ordonanță de restituire în baza Ordonanței 40. ”Dreptul Uniunii, așa cum a fost interpretat, prevede executarea unei obligații de rambursare și se aplică oricărei proceduri de restituire a taxei de timbru”, precizează avocatul.

Mai durează puțin

Trebuie știut faptul că hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene conform Tratatului UE sunt aplicabile de către instanțele naționale. ”Asta înseamnă că această hotărâre trebuie “validată” de o instanță din România. Neajunsul este că această procedură necesită încă puțină răbdare. Putem discuta de perioade cuprinse între o lună și 4-5 luni”, a completat avocatul Remus Rațiu.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene poate fi văzută aici.

Curtea Europeană de Justiție, sesizată din Sibiu

Această decizie a a pornit în urma unei cereri formulate de către Tribunalul Sibiu, în urma unui dosar inițiat de avocatul Dragoș Târșia.

Timbrul de mediu, declarat ilegal

Timbrul de mediu a fost declarat ilegal tot de Curtea Europeană de Justiție în 12 iunie. Din acel moment, toți proprietarii de autovehicule care au achitat taxa după 15 martie 2013 își pot cere banii înapoi, în instanță. Față de taxele auto, până la decizia de astăzi, proprietarii își primesc banii integral și nu în tranșe, pentru că Ordonanța guvernamentală care stipulează că statul trebuie să înapoieze sumele în rate nu se referă și la timbrul de mediu. Mai multe detalii, aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2016/06/12/timbrul-de-mediu-ilegal-ce-trebuie-sa-faca-proprietarii/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Buna veste! Asteptam de ceva vreme !!!
Raspunde

ra

Acum 7 ani

succes la jauri de masini care merg pe ulei....dar nici cu rabele nu ma mandresc. sunt curos cand va da cineva in judecata pentru ca doar turismele au obligatia de norme, utilitarele 0. si sunt mii de masini cu catalizatoare si filtre de particule anulate, si rar nu face nimic iar statiile de itm agreate sunt pe spagi. coruptia la rar amxima. mi-e scarba de ei
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Ai un "10" la materia Limba romana, pentru textul de mai sus. Dar cu semnul - (minus) ... Scoala este o notiune abstracta in unele cazuri ...
Raspunde

...

Acum 7 ani

si ce are asta cu restituirea taxei?
Raspunde

CHERA EMILIAN

Acum 7 ani

CE SE INTAMPLA CU MASINILE CARE TREBUIE INSCRISE ACUM ? SE MAI PLATESC TAXELE SAU INTRA IN PRETUL CARBURANTULUI DUPA CUM S-A VORBIT ?
Raspunde

Andreea

Acum 7 ani

Cat vom mai suporta ambitiile politicienilor romani?
Raspunde

Adi

Acum 7 ani

Pai eu nu inteleg un lucru . Daca taxa e considerata ilegală de ce se plătește in continuare ?? Serios.
Raspunde

Unu

Acum 7 ani

Pentru ca Hotararile Curtii Europene se pun in aplicare de instanta nationala, nu se pun in aplicare automat. Pana se schimba legislatia, e nevoie de hotarare judecatoreasca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus