Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Povestea lui “Hulk” din Sibiu. De la firavul de 60 kg ruşinat de fizicul său, la muntele de muşchi de 100 kg invidiat de toată lumea

Povestea lui “Hulk” din Sibiu. De la firavul de 60 kg ruşinat de fizicul său, la muntele de muşchi de 100 kg invidiat de toată lumea

Când îl vezi pe stradă sau în poze, pare desprins din celebrele filme şi desene animate cu uriaşul “Hulk”. În spatele fizicului sculptat parcă în piatră, se ascunde însă o muncă şi o ambiţie titanică, care l-au făcut pe Marius Chera să termine pe poziţia secundă una dintre cele mai puternice competiţii de culturism din lume, la nivel de amatori, celebra Mr. Olympia Amateur, în urmă cu trei săptămâni.

Povestea sibianului de suflet are o conotaţie aparte pentru orice împătimit de bodybuilding: de la tipul firav de 60 kg căruia îi era ruşine de fizicul său, la tipul de 100 kg cu muşchi respectat şi invidiat pe cele mai mari scene din lumea culturismului amator.

13413744_516326335220580_2863075595216891414_n

De la sala de baschet, la sala de forţă

Marius a avut mereu ochi pentru sport. Îndrăgostit până în vârful degetelor de echipa de baschet CSU Sibiu, pe care o susţinea meci de meci în Sala "Transilvania", Marius (24 ani) a jucat baschet de pe clasa a 9-a, până pe a 11-a, la juniorii echipei sibiene. “I-am avut antrenori pe Alecu şi Cătălin Vulc. Când am ajuns la grupa de vârstă juniori 1, eram pe clasa a 11-a, şi nu prea am fost mulţumit de cât timp jucam, câte minute jucam, cum era antrenorul Cătălin Vulc şi am decis sa mă las de baschet”, rememorează sportivul.

Avea 17 ani pe atunci şi tipic vârstei sale îşi dorea şi el să aibă un fizic de invidiat, aşa că a hotărât să “se apuce de sală”. Ziua de 23 februarie i-a rămas şi acum imprimată în suflet şi în minte, fiind ziua în care a păşit pentru prima dată într-o sală de forţă. “ Din auzite, cum mulţi colegi de ai mei au făcut sală anterior, am zis “hai să merg şi eu la sală”, împreună cu un coleg de clasă. Pe 23 februarie am mers prima dată la sală, ştiu că era scris pe abonament şi mi-a rămas primul abonament, chitanţa, la sala de la Neptun. Colegul acela m-a învăţat câteva exerciţii, dar m-am şi uitat pe net la exerciţiile de începători. Am făcut şi greşit şi corect, dar nu m-am lăsat deloc”, îşi aminteşte Marius.

“Mi-a fost ruşine de fizicul meu, la început”

Începutul a fost mai greu, după cum recunoaşte şi el. Cu o constituţie care nu avea nicio legătură cu sportul, la doar 60 de kilograme pe care le avea, Marius era oricând ţinta unor ironii sau priviri care veneau ca nişte săgeţi bine înfipte în moralul unui adolescent care nu mai ridicase greutăţi până atunci.

46909_430980377699_3120753_n

Marius, după 4-5 luni de sală, la 60 kg

Tot timpul mi-a fost ruşine, la început. Dar mereu la orele la care mergeam eu erau tot oameni de vârsta mea, şi faţă de ei mi se părea că progresam mai mult. Făceam mai des picioare, pentru că acolo eram mai puternic şi nu voiam să mă fac de ruşine faţă de ceilalţi care făceau piept. Ei făceau piept şi eu tot genuflexiuni. 50 kg şi 50 kg, puneam disc de acela mare şi nu comenta nimeni, când făceam picioare”, mărturiseşte acesta.

În şapte ani, a lipsit doar trei săptămâni de la sală

Pentru a avea forţă şi a pune masă musculară, a decis să mănânce cât mai mult. Mânca absolut orice prindea. Orice mâncare bogată în calorii. “A fost ca un instinct, îmi doream să mănânc cât mai mult. Am zis că dacă mă apuc de sală trebuie să mănânc cât mai mult. Am progresat destul de repede, pentru că m-am apucat să mănanc orice, îmi doream oarecum să pun masă musculară, dar nu prea am reuşit. Dacă am pus 3-4 kg atunci. Cred că diferenţa vizuală a fost pentru colegi, când am venit pentru prima dată în tricou la şcoală. Aceştia  s-au speriat de mine. Ei ştiau că fac sală, dar nu am discutat despre subiectul ăsta”, zâmbeşte cu gura până la urechi.

12036967_434962183356996_5320608660750137684_n

De atunci, a legat o relaţie strânsă cu ganterele şi discurile. De când s-a apucat de sală, au trecut aproape şapte ani şi singurele zile în care a lipsit de la antrenament au fost cele când a avut examenul de Bacalaureat.  “N-am avut niciodată gândul de a renunţa. Prima dată, mi-au crescut foarte mult braţele şi am fost motivat să merg mai departe. Singura pauză a fost pe clasa a 12, când am avut BAC-ul două săptămâni, dar chiar şi aşa m-am antrenat acasă: flotări, abdomene. Şi a doua pauză a fost chiar în vara aceea de după BAC, când am mers la mare o săptămână. Acestea au fost singurele săptămâni de pauză”, susţine sportivul.

Motivaţia şi ideea sportului de performanţă

Nici prin gând nu i-a trecut că va ajunge cândva să facă culturism de performanţă, până într-o zi când a început să tragă un ochi pe profilele celor mai buni culturişti din ţară. “Nu mă uitam la filmuleţe cu Arnold, ci doar la video-uri de la care să învăţ să fac exerciţii. La început, m-a  motivat şi unele poze cu Ulysses Junior. Poze cu oameni de aceştia un pic mai estetici şi mai micuţi. Nu aveam în cap să fac culturism, mă gândeam să am abdomen plat, piept, braţe, să arăt cât de cât ok. Nu pot să zic că am fost motivat de acele filmuleţe cu Pumping Iron. Mă mai motiva pur şi simplu momentul în care mă uitam în oglindă şi vedeam că evoluez sau discuţiile cu prietenii. Unii mai făceau mişto că iau diferite chestii, dar pe vremea aceea nici măcar nu aveam habar cu însemnau acelea. Mai făceau mişto că eram mai mare ca ei şi aveam mai multă forţă. Erau glume care mă motivau să merg mai des la sală”, îşi aminteşte, cu ridicături în marginile gurii, Marius.

UlissesJr1

 Ulysses Junior, una dintre sursele de inspiraţie ale lui Marius

După un an şi jumătate de sală, şi-a dorit să pună pe el mult mai multă masă musculară, aşa că s-a apucat să caute diferite diete şi antrenamente pe felurite forumuri şi site-uri. Idee care avea să-l ajute să-i încolţească în suflet dorinţa de a participa la competiţii, de a face culturism de performanţă. “Pot să zic că am făcut perioada de masă destul de greşit, pentru că m-am îngrăşat mult. Citind foarte mult pe net despre dietă şi antrenament şi trecând de pe un forum pe altul, am ajuns pe profilurile personale ale unor culturişti din ţară. Şi mă uitam şi ziceam: uite, eu sunt mai făcut ca ăsta, el merge la concurs şi e mai mic ca mine. De acolo a pornit treaba cu concursul, deşi nu aveam habar de ce implică. Aşa am mers pe ideea că la vară merg la concurs, dar nu am început să lucrez din momentul acela, cum ar fi trebuit. Am zis doar că cu 12 luni înainte de concurs mă apuc de dietă şi merg la concurs. Cam aşa a fost”, susţine cel pe care lumea îl mai alintă şi “Hulk”.

13524411_522651484588065_5966783869245389003_n

Eşecul din primul concurs, un pas înainte

În 2012, a participat la primul concurs, dar lucrurile nu au mers după cum îşi dorea. “Dieta a fost o amestecătură de informaţii, am preluat informaţii de ici de colo, dar nu a ieşit deloc bine. Nu a fost forma pe care mi-o doream. Sunt două principia de bază la dietă. Neştiind că sunt două total diferite, am încercat şi dintr-unul şi dintr-altul şi nu m-am definit foarte mult. Musculatura arăta destul de bine, dar nu eram definit cum trebuie. Am terminat pe locul 10, la un fel de campionat naţional de junior, la Pro Nutrition. Pe vremea aceea se considera cel mai bun concurs de juniori. După ce am luat acel loc 10, m-am enervat foarte tare. Eu aveam impresia că meritam un loc 6. Acum îmi dau seama că nu a fost o mare diferenţă între 6 şi 10, dar atunci pentru mine a contat mult”, mai întoarce o filă din albumul cu amintiri.

S-a scuturat de dezamăgire şi n-a mai privit deloc în spate. Şi-a propus să revină la anul mult mai puternic şi a reuşit. “Anul viitor m-am antrenat mult mai tare, şi la jumătatea pregătirii am vrut să merg la acelaşi concurs şi categorie de kilograme: 80. Problema a fost că la jumătatea pregătirii eram sigur că voi câştiga la cât m-am dezvoltat, la ce formă aveam. Ştiam şi o parte din adversari, mai ales cum toată lumea îşi punea poze pe Facebook cu progresul. Ştiam şi doi adversari principali. Unul pe care m-am concentrat cel mai mult a mers până la urmă la altă categorie, iar celălalt pe care l-am desconsiderat a venit şi a luat locul 1. A fost mult mai definit ca mine, deşi eu muscular eram mult mai mare decât el. Aşa s-a întâmplat mereu, la toate competiţiile la care am participat nu am avut pe cineva care să fie muscular mai mare ca mine. Diferenţa s-a făcut la definire. Acolo am pierdut. Şi am luat locul 2, până la urmă, la concurs”, povesteşte sportivul.

1524967_482478578538053_56217367_n

Anul 2014, forma de la Campionatul Naţional, juniori

Locul 1 la Naţionale şi 2 la cele mai puternice Internaţionale

În 2014,  a vrut să participe la Campionatul Naţional, dar avea însă nevoie să fie legitimat la un club din ţară. “Printr-o întâmplare am ajuns la Mediaş, cei de la Federaţie mi-au recomandat Mediaşul pentru că era mai aproape. Cu trei săptămâni înainte de concurs am vorbit cu cei de la Mediaş şi m-au legitimat şi am câştigat campionatul naţional. Am fost campion absolut la juniori, cat. +80 kg şi Open”, explică Marius. De atunci n-a mai participat în ţară, ci a concurat la două dintre cele mai importante competiţii internaţionale: Arnold Classic (în 2015, când a luat locul 2) şi Mr. Olympia Amateur (în 2016, unde a obţinut tot locul 2, categoria 90kg): “Am mai primit ceva suplimente din partea clubului şi sponsorizări cum au fost deplasările şi înscrierile la competiţiile internaţionale: 150 euro la prima competiţie şi 200 la a doua, la care se mai adaugă biletele de avion dus-întors. E foarte important să te susţină cineva financiar, se poate şi mai bine, dar şi ei au o problemă cu sponsorii”.

13423714_518954784957735_6662507840157665397_n

Pe scena Mr. Olympia Amateur, locul 2

La anul îşi doreşte să revină la Mr. Olympia, dar vrea să participle la cateogoria 100 kg: “Vreau să urc în categorie, pentru că mi-a fost foarte greu să slăbesc acum la 90 kg. Ultimele două săptămâni au fost grele de tot. Ultimele 10 zile au fost cu foarte puţini carbohidraţi, o dietă doar cu proteine şi grăsimi. A fost dificil să te şi antrenezi şi să mai faci şi cardio. Mă simţeam slăbit mental de la dietă, dar a meritat tot efortul”.

Mănâncă 1 kg de carne pe zi

Pentru a atinge rezultatele pe care şi le propune, alimentaţia şi antrenamentele sunt foarte bine stabilite, de mai bine de trei ani. “Fără 1 kg de carne nu termin ziua, la care se adaugă vreo opt albuşuri de ou, 300-400 g de orez, cartofi, ulei de măslin, de rapiţă, shake-uri proteice, suplimente. Cam aceste alimente sunt în principiu. Peste 10 alimente nu sunt. Mesele sunt regulate, 6 pe zi din 3 în 3 ore. Prima masă e la 7 dimineaţa şi ultima la 1 noaptea, pentru ca organismul să rămână anabolic, să crească în masă musculară. În perioada competiţională fac cardio de dimineaţă, câte 45 de minute pe scările de la bloc, şi alte două antrenamente pe zi de forţă. Doar astea îmi consumă cinci ore, plus mâncatul câte jumătate de oră, de şase ori pe zi”, susţine culturistul.

13606628_526048814248332_930834167482405107_n

“Mai vrei să creşti mult? Nu-ţi ajunge?”

“Unii spun că merg nu ştiu cum pe stradă, umflat, dar pur şi simplu mersul a ajuns să fie diferit din cauza musculaturii la picioare, să merg mai depărtat cu picioarele şi să nu mai fiu la fel de mobil. La început mă simţeam ciudat când se uita lumea la mine, când mergeam pe stradă. Sau dacă cineva îmi zice :”Mai vrei să creşti? Nu-ţi ajunge?”. Eu îi răspund că efectiv fac de performanţă. E sport, e serviciu pentru mine. E diferit de cum mă simţeam înainte. Eram impresionat de cum arăt. Acum, mi-a trecut".

12088135_438339166352631_9135381461062078118_n

Personal trainer

În timpul liber, Marius e şi personal trainer, atât în mediul online, cât şi la sala la care se antrenează.

“Îmi place să lucrez mai mult cu cei care fac de performanţă, de aceea nu sunt antrenor pentru cei care doresc să se apuce de sală, care au scopuri mici. N-aş fi eu cea mai bună opţiune pentru un începător. Să zicem că mă ocup de pregătirile competiţioanele sau cu oamenii cu cunoştinţe mai avansate”, precizează sportivul. Printre cele mai frecvente întrebări pe care le primeşte acesta se numeră: “Ce să iau ca să slăbeasc” sau “Ce să fac să pun masă musculară”. “Mulţi nu înţeleg exact rolul suplimentelor. Ei proteina o asociază cu crescutul masei musculare, nu ştiu ce e proteina de fapt, nu ştiu că e un nutrient care se găseşte în alimentele de zi cu zi. Eu înainte îi întreb ce dietă au, ce antrenamente au făcut până acum, cât şi istoricul – “când am mâncat nu ştiu ce aliment am crescut un pic, când am făcut exerciţiile acelea mi-a mers mai bine” – chestii de genul acesta, pentru a-mi face o idee, un plan de bază, care nu are nicio treabă cu scopul. Este un plan de bază în urma căruia în două săptămâni îmi dau seama cum evoluează corpul lui, dacă respectă asta 100%. Problema e că majoritatea nu respectă ce le dau. De acolo adaug cantităţi la mâncarea, antrenamente sau schimb dieta”, conchide Marius Chera.

foto: Facebook personal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

19 comentarii

@@@

Acum 7 ani

Hidos pot sa arate oamenii astia !
Raspunde

Stegaru Tino

Acum 7 ani

Super fain materialul...il cunosc personal si recunosc, modestia si simplitatea lui fac din el ceea ce este astazi..Bravo Marius....Respect ma inclin!
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Mi-l amintesc in 2014, a fost el si restu. Impresionant. Respect...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Toată stima pentru munca ta "baciule" In ceea ce ma privește pot sa-ți spun ca nu sunt intimidata de "apariția " ta , bă din contra cred ca la vremea cand aveai 60 de kg. compensai lipsa "masei" cu alte "abilitați "
Raspunde

thezbx

Acum 7 ani

nasol .. arata chiar bine inainte, pacat de el..
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

Handicapati cu muschi multi si neuroni zero..si pe la 50 de ani le plezneste vreo vena si dau coltu',vai de capul lor...numa' steroizi si chimicale baga-n ei!
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

Invidiat de cine?!
Raspunde

Doris

Acum 7 ani

Faceti un articol si despre cate suplimente tre sa iei, riscurile creatinei si viata de dupa ce iasa din uz..prezentati si partile mai putin pozitive, altfel sunteti ziaristi complice dezinformarii
Raspunde

Geo

Acum 7 ani

Mintiti prin omisiune. Sa nu-si inchipuie cineva ca numai cu flotari si tras de "fiare" se poate ajunge la asa ceva.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Draga Geo, tu ai perfecta dreptate, dar pe de alta parte omul nu este obligat sa destainuie nimanui taina reusitelor sale. Fiecare om are un cap cu care poate rationa. La fel gusturile nu se discuta.....
Raspunde

Ahnold

Acum 7 ani

Aspectul "hidos" ( pentru unii ) este strict in perioada concursului. Pozele sunt practic din timpul competitiei cand intr-adevar forma culturistului este extrema. Din pacate acest aspect ne-natural se cere pentru a face performanta. In 80% din situatii, personajul in cauza nu arata definit extrem, ci doar masiv. Hai sa comparam un culturist masiv la 110 kg cu un burtos sedentar de 110 kg. Nu stiu zau cine arata atunci groaznic. Multi comenteaza, insa tot multi sunt cei ce merg la sala in speranta sa arate macar un pic ca si Marius. Toti vor sa aiba abdomen plat, muschi la brate si piept, etc. Sportul acesta face minuni pentru fizic, insa din pacate este aruncat in umbra fix de partea asta "extrema" legata de performanta. Iar in legatura cu dopajul si "perioada de dupa", probabil sunt destui care isi imagineaza ca un ciclist de performanta scoate intr-o etapa de 200km o viteza medie apropiata de cea a unei masini ... natural. Vise placute ... :)
Raspunde

George

Acum 7 ani

Steroizi da 3 4 ori pe saptamana
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

Marius a spus in repetare randuri in sala ca foloseste steroizi si nu cred ca s-a ascuns niciodata cand l-am abordat , e serviciul lui asa cum a spus , face bani din asta , la varsta lui are o afacere si e destul de inteligent , cred sa nu puna suflet la comentariile demotivationale si sa continue ce si-a propus.
Raspunde

Diana Maria F.

Acum 7 ani

Invidiosilooooooor !!! Va atarna burta peste scaun cand scrieti comentariile astea rautacioase. Felicitari, Marius Chera ! Tu reusesti sa faci in asa fel incat sa iti implinesti visele, in timp ce alti frustrati te critica sperand sa aiba macar 10% din forma ta. Oofff off off. Nu-i lua in seama, nu stiu ce vorbesc ! In gusturile omului nu te caci, dar ar trebui sa realizati ca ce face el e performanta si voi, majoritatea care va treziti vorbind, nu aveti curaj sa iesiti la piscina de rusine. ;)
Raspunde

winetou

Acum 7 ani

sa vezi cand o "mierlesti" ce masa bogata in calori au viermii :)
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Mama ce de admiratoare, ale altor ''abilitati'' are pitiponcul :))) No ioi istenem ! Fetelor, mai bine incercati un solid natural (genetic), cioban, ceva... ;)
Raspunde

cristian

Acum 7 ani

baga mi as *lalele* n voi spartilor care criticati munca omului asta baga mi as *petunii* n voi ca nu va mai suport de ati avea tupeu sa vorbiti asa si fata n fata
Raspunde

Bogdan

Acum 7 ani

Doamne câtă invidie ...băi ăștia care tot spuneți că e hidos si plin de steroizi.cum ați ajus la articolul asta?Din dorința de a arăta cât de cât bine logic,va atârnă burta plină de par pe scaun si criticați baiatu asta care muncește 5-6ore pe zii,habar nu aveți ce înseamnă sala,doar aia de mese,credeti ca mușchii se fac doar cu steroizi?Dacă va pun să ridicați o gantera de 20kg de jos va cade osânză,nu mai comentați dacă nu aveți idee,e vorba de multă muncă,determinare,un calcul riguros al alimentației etc, pentru performanta asta.Bravo Marius!Sper sa ajungi la cel mai înalt nivel sa ne mandrim cu tine.
Raspunde

Marius mauro

Acum 6 ani

Exact! Ai uitat ca nici tu nu stiai despre acest sport, ca si tu mancai tot ce prindeai sa cresti, si ti.au trebuit 7ani sa intelego cat de cat acest sport. Dar deja o dai in basinisme, ca antrenezi doar avansati si ii critici ca nu stiu ce e aia o proteine, ca nu stiu ce.s aia nutrienti... jalnic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus