Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

S-a întors Hochmeister în oraș!

S-a întors Hochmeister în oraș!

În Sibiu se deschid constant restaurante noi, mai ales în zona centrală unde încearcă să profite de turiști, însă foarte puține dintre ele îmbogățesc orașul. ”Hochmeister” este altfel, aduce un plus de valoare. Ar putea funcționa în orice capitală europeană și nu s-ar face de râs.

Marea majoritate a restaurantelor din Sibiu sunt de duzină, adică astâmpără foamea cu o ciorbă de fasole în pită și cartofi prăjiți cu friptură. Foarte puține oferă o experiență culinară, îți propun ceva nou, interesant, îți creează o atmosferă în care să te simți bine cât mănânci. Hochmeister s-a deschis de câteva zile în Piața Schiller. Nu are reclame luminoase uriașe afară și nici nu anunță meniul zilei. E decorat simplu, cu foarte mult lemn, are ferestre luminoase și o atitudine primitoare. Meniul are numai o foaie, față-verso, însă despre fiecare în parte gazda ți-ar putea vorbi câte o jumătate de oră. De unde vine rețeta, cum se face în mod tradițional, de unde a aflat de el, cum se îmbină aromele, cum a ieșit când l-a făcut prima dată, ce cred alți clienți despre el… dacă vrei să-l asculți și te interesează, altfel nu te bate la cap.

Săptămâna trecută, când soarele arunca vreo 30 de grade asupra Sibiului și fântâna din Piața Mare era plină de copii ieșiți la scăldat, am ales ceva lejer. Supă cremă de porumb cu hribi și semințe de pin și Flammkuchen cu șuncă și sparanghel verde. Vă explic imediat de ce.

Supa este un preparat originar din SUA, care se mănâncă de obicei toamna, când sărbătoresc ei chestia aia a lor cu bostani înfricoșători. Predomină gustul de porumb fiert, însă hribii sunt foarte pregnanți și schimbă imediat aromele, iar semințele de pin dau o notă de proaspăt. Puteam alege supă cremă de spanac și crutoane cu ouă de prepeliță, dar nu regret.

restaurant Hochmeister3

Pe de altă parte, Flammkuchen vine din nordul Franței, zona Alsaciei, și conform gazdei, ”aduce puțin cu pizza, dar e o jignire să le comparăm”. În esență este un aluat foarte subțire, de doar câțiva milimetri, acoperit de smântână și împănat cu șuncă, ceapă roșie și sparanghel. E foarte sățios dar lejer, ușor. Și nu are absolut nimic de-a face cu pizza. Între cele două feluri am primit din partea casei felii de baghetă proaspătă și sos aioli. Unul fin, cu doar un iz de usturoi și aromă de lapte.

restaurant Hochmeister

Alți clienți în jurul meu spuneau că ar fi un restaurant fusion pentru că au și multe preparate vegetariene. Alții spuneau că ar fi internațional, că fac și mâncare indiană. Habar n-am, mie atenția la detalii mi s-a părut specifică și faptul că orice alegi din meniu vine cu o poveste în spate. La fel cum o poveste are și numele ”Hochemeister”, dar pentru a o spune nu ar ajunge o pagină de ziar. Mai bine o descoperiți singuri.

restaurant Hochmeister2

Pe toate cele enumerate mai sus, plus un suc de vișine, am plătit 50 de lei, cu tot cu bacșiș.

Ca să nu ziceți că numai îi laud, aș menționa că din momentul comenzii și până am primit felul doi a trecut aproape o oră. Ceea ce e foarte mult după orice standard. Chelnerul și-a cerut singur scuze și mi-a explicat că aluatul a fost proaspăt, făcut atunci pe loc. Fie… Rămân la opinia de la început. Prin meniu și atmosferă, Hochmeister ar putea funcționa lejer în orice capitală europeană.

P. S.: Dacă părculețul ar fi curățat de gunoaie, iar clădirea Arhivelor și încă vreo alte două din zonă ar fi restaurate, Piața Schiller ar fi superbă.

 Samuel von Brukenthal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10184

Comentarii

6 comentarii

friedrich schiller

Acum 7 ani

....vise placute !
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

In sfarsit a aparut ALTCEVA in zona aceea, ca ma saturasem de crâșma puscariasului (cea de pe cea mai "frumoasa" strada). Aia mai au putin si ajung cu mesele si scaunele pe acoperisul salii Thalia - sunt curios cati mp de terasa au defapt in autorizatie. In rest, la cat mai mult clienti, Hochmeister!
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Care,cine?
Raspunde

Rodica

Acum 7 ani

Daca intreaga zona ar fi curata- parculetul curatat, gunoiele care te intampina la intrarea pe str.Arhivelor din Piata Mare, luate mai des, spalate trotuarele... Se straduiesc si altii in zona, cum ar fi magazinul Ma dame, floraria (am inteles ca patronul florariei nu a fost lasat sa puna flori in parculetul din fata pentru ca este al Primariei si doar ei/ savantii in horticultura ai Primariei au dreptul) ar fi o zona cu care ne-am putea mandri. De cele mai multe ori cand ma intalnesc cu turistii las capul in jos de rusine pentru cum arata si orasul meu.
Raspunde

Salubritorul

Acum 7 ani

Parcul Schiller l-am curatat azi impreuna cu ajutoare competente. Inclusiv mucurile nenumarate. Va invit sa faceti si dvs ceva. Sigur nu va opreste nimeni sa plantati niste flori potrivite ptr zona.
Raspunde

IonCristoiu

Acum 7 ani

Daca marea majoritate a restaureantelor ESTE de duzina, mica majoritate cum este, dupa parerea reputatului parerolog?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus