Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Drama unei sibience bătute de soț, deși are ordin de protecție

Drama unei sibience bătute de soț, deși are ordin de protecție

"Să divorțeze, să-l părăsească, de ce mai stă cu el?". Așa obișnuim să luăm vina de pe umerii bărbaților care își bat soțiile și să le încărcăm tot pe ele cu povara unui nou început.

Cazul unei familii din Sibiu este încă o demonstrație că legislația din România este ineficientă, iar victima rămâne mereu singură, fără apărare, în fața agresorului.

Paraschiva a început să fie bătută de soț la scurt timp după ce s-au mutat împreună, acum mai bine de 12 ani. De atunci au ajuns să aibă o familie frumoasă, cu șase copii. Băiatul cel mai mare are 12 ani, iar cea mai mică fetiță are un an. În afară de mezină, toți merg la școală sau la grădiniță. Toți învață bine și au activități extrașcolare. Una dintre fetițe face gimnastică la un club din Sibiu și a obținut deja câteva medalii. Ca să îi apere de pumnii soțului, Paraschiva îi încuie noaptea într-o cameră. Pentru că după 10 seara, femeia merge la muncă - este angajată la o societate de salubrizare, iar până la 3 dimineața, curăță străzile din centrul orașului. Da, pentru ca sibienii și turiștii să facă poze frumoase cu centrul istoric, o femeie care mănâncă bătaie de la soț își încuie copiii în casă și pleacă la serviciu.

Strigăt de ajutor

Sibianca este asistată de Asociația Mâini Unite, singurul ei sprijin. De fiecare dată când este amenințată, sună mai întâi la reprezentanții Asociației, cei în care și-a pus toată încrederea. Povestea ei a fost publicată astăzi de Ana-Maria Micu, membru al Asociației. " M-am gândit să ridic din umeri și să spun că nu-s problemele mele și că nu pot rezolva problema lor. Dacă și noi le-am întoarce spatele, dacă și noi ridicăm din umeri, atunci ea și copiii rămân fără alternative viabile. Vreau să-i scot de acolo, dar nu am unde să-i duc! Niciun proprietar de casă, apartament nu-i primește, pentru că sunt mulți... Bani să cumpărăm ceva nu avem și iese din discuție. Pentru că au primit un imobil din fondul locativ și stau în chirie, nu se pot încadra la o altă locuință socială. Și, după toate astea, mă simt ca într-un joc de ȘAH... fără nicio "piesă" pe tabla mea, cu multe pericole în jur și fără posibilități de mutare. Nu m-aș ierta niciodată dacă lor li s-ar întâmpla ceva... Astăzi (n.r. - ieri) la ora 6,47 m-a sunat disperată și, pentru că dormeam, nu am auzit telefonul. La ora 9,27 m-a sunat iar... plângea și mă implora să o ajut. El se auzea pe fundal... țipa și striga "stai liniștită, doamnă, încă e în viață"...", notează Ana Maria Micu, pe pagina sa de Facebook.

Paraschiva a depus cerere de divorț și a obținut deja, în luna martie, un ordin de protecție. Emis de Judecătoria Sibiu, acesta stipulează să soțul nu are voie să se apropie la mai mult de 100 de metri de ea și de copii. Îl încalcă zilnic. Ieri, Paraschiva a sunat din nou la 112, după ce a fost amenințată de soț. Polițiștii de la Ordine Publică l-au condus la sediu, i-au întocmit dosar penal pentru încălcarea ordinului de protecție, după care l-au lăsat să plece înapoi acasă. "Da, avem din luna martie un ordin de protecție cu care ne putem șterge fix la fund. Ordinul prevedea foarte clar că agresorul trebuia să părăsească domiciliul și să nu se apropie de ei la o distanță mai mică de 100m... și multe alte lucruri pentru protecția mamei și a copiilor. Pe lângă faptul că NU a plecat de acasă, a continuat să spargă uși, să-și terorizeze familia cu topoare, cuțite și amenințări la adresa lor. Au urmat și alte bătăi... și alte terori și alte scandaluri. Când începe scandalul, ea pune mâna pe telefon și sună la 112... Cei de la 112 vin, completează câteva hârtii cu agresorul și acesta se întoarce cu mai multă forță și poftă de scandal și iar îi sună și ei iar vin și mai completează o tură de hârtii", mai notează reprezentanta Asociației Mâini Unite.

Ordin de protecție încălcat de zeci de ori

Reprezentanții IPJ i-au întocmit și de această dată dosar penal. "În urma apelului la 112, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție din sistemul de ordine și siguranță publică al Poliției Municipiului Sibiu. În urma verificărilor, polițiștii au constatat încălcarea ordinului de de protecție emis de Judecătoria Sibiu prin sentința civilă nr. 1712/CC, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea hotărârilor judecătorești", explică purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Balteș.

Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, la Cap. IV privind Ordinul de Protecție, prevede: "(1) Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligații sau interdicții: a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei; c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, încât agresorul să nu vină în contact cu victima; d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; e) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima; (...) (2) Prin aceeași hotărâre, instanța poate dispune și suportarea de către agresor a chiriei și/sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască, din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială"

NOTĂ: Numele complet al familiei nu va fi publicat, din dorința de a-i proteja mai ales pe copii. Cei care vor și pot să-i ajute pot însă cere toate detaliile de la Asociația Mâini Unite sau pot trimite un e-mail pe adresa [email protected]

Foto: Gazeta de Cluj, Arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Eka

Acum 7 ani

Daca eu il bat pe unul pe strada fara sa am ordin de restrictie si fara sa fie copil , e probabil sa ajung sa fac puscarie. Ce trebuie sa faca un sot pentru a ajunge la puscarie ? Sa omoare un membru al familiei ? E clar ca individul e un pericol social , nu poate fi pus dupa gratii ? Ce fel de judecator il tine in libertate ?
Raspunde

Beatrice

Acum 7 ani

Exact asa se intampla din nefericire! Ma mir ca mai vin si a doua oara dupa primul apel, interventie care intarzie cateva ore bune timp in care femeia poate fii omorata in bataie si copiii ramasi pe drumuri si probabil ratati ai societatii la maturitate. Dura ultima fraza insa, trist de adevarat...
Raspunde

Anonim

Acum 7 ani

Cu durere va spun ca eu cunosc aceasta familie..iubesc acesti copii si ma doare sufletul de cele intamplate..Agresorul despre care se vorbeste a fost un om familist la viata lui.a crescut intr-un centru de plasament departe de familia lui..a invatat din greul pe care l-a dus si si-a construit o familie..au rezultat 3 copii frumosi dintr-o casnicie minunata..fosta sotie a inceput sa plece de acasa sub diferite pretexte,iar el a ramas cu cei 3 copii crescandu-i si educandu-i cum a stiut el mai bine..dupa un timp au divortat,ea gasindu-si un amant cu care il insela pe parcursul casniciei..el a inceput sa isi inece amarul in bautura si a ajuns sa fie dependent de ea..a cunoscut-o pe paraschiva cu care si-a refacut viata si au facut un copil iar la scurt timp au urmat si ceilalti copii..ma doare tot ceea ce se intampla in momentul de fata si nu ii gasesc nici o scuza pentru ca in momentul in care dai intr-o femeie esti oficial un nimeni..paraschiva este o femeie extraordinara,un suflet bun,o femeie de casa,si o sotie iubitoare..in ce circumstante s-a ajuns sa aibe tot ceea ce nu a avut cu prima sotie si sa se poarte asa?in doresc ca tot ceea ce s-a intamplat sa fie un cosmar.dar stiu ca realitatea e dura si ma doare sufletul pentru acesti copii si pentru aceasta familie.
Raspunde

Andreea

Acum 7 ani

A crescut in orfelinat, cu multe agresiuni, s-a apucat de bautura, asta spune multe. Are background psihologic de a fi agresor, fara a fi vina lui neaparat. Asta nu-l scuza, nicidecum, mai ales pt ca are copii, carora trebuie sa le dea un exemplu bun, nu sa-i conditioneze pe aceeasi cale.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Se sa fac si iai sarasii, li bat pi muieri, cum o fazut la parinta luot, uai...
Raspunde

Nerfosu'

Acum 7 ani

Prostane, fugi ma de-aci ca nu se chinuie nimeni sa miroase dejectiile pe care le imprastii. Tu n-ai alta treaba asistatule social? Du-te-n pula mea si munceste ceva, oligofrenule!
Raspunde

Olimpiu

Acum 7 ani

Auzi idiot (ată) de Olingpia! Tu în afară de trolling, ce mă-ta mai știi să faci??? Te bagi în seamă peste tot, comentezi și provoci pe toată lumea! Ia-ți naibii o slujbă plătită și vezi-ți de treaba ta. Toată ziua te bagi în seamă. Oligofrenie. Asta ai. Tu ai citit articolul? Ai văzut ce scrie pe aici? Știi ce-i acela un centru de plasament. Idiot cu acces la internet!
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

hallo padureanu din porcesti ai uitat cind ti-ai pocnit sotia (fosta)si pe altii jigodii
Raspunde

Sebastian

Acum 7 ani

Atatea povesti romantate apar in ultimul timp despre violenta generala a barbatilor dar nimeni nu se intreaba care sunt motivele violentei...E clar violenta nu e o solutie dar haideti sa incercam sa prezentam si opinia celeilalte parti, sa vedem de unde deriva aceasta violenta si de ce apare ea. Am da dovada de mai mult profesionalism...Sunt sigur ca si sotul ar avea ceva de spus...ca nici delatoarea nu e usa de biserica...sunt doar curios...
Raspunde

Anoniem

Acum 7 ani

sebastian orice ca ar fi barbatsau femeie mainiile ti le tii acasa!!!! nu este nici o scuza sa folosesti violenta ca esti femeie sau barbat oricare ar fi motivul!!!! Daia esti adult sa discuti nu sa lovesti!! Si "povesti" dastea au loc din pacate in toata lumea! Un abuz care trebuie sa se termine! MOTIVE nu exista pentru a ridica palma!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus