Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Unde e încă frumos

Sunt ceva ani buni de când ghiolbăneala exhibiționistă mă împiedică să mă bucur de ceilalți mulți oameni frumoși ai Sibiului, ai Clujului sau ai Sighișoarei, de exemplu. Pur și simplu, îmi taie orice poftă de a admira oamenii acestor orașe acei ”niște” și acele ”unele” care țin cu vârf și îndesat să facă dovada lipsei unei bune creșteri, a unei minime empatii cu cei din jurul lor. Nu aștept cultură pe pâine și replici filosofale, nici maniere copiate din ultima ediție a nu știu cărui îndreptar, ci o minimă decență care se dobândește aproape instinctiv, în cei șapte ani de bună creștere în sânul familiei. Și chiar dacă, încă, cei certați cu felul omenesc de a fi sunt – sper eu – în minoritate, opulența proastei creșteri îmi repugnă atât de mult încât mă împiedică să îi mai aștept pe cei care trăiesc într-un stil de viață sănătos.

Cu totul altfel se văd lucrurile la țară. Încă sunt multe satele acestor zone unde oamenii sunt frumoși în adevăratul și simplul sens al cuvântului. Unde mai simți că mai trăiești într-o societate umană, în care nescrisele reguli ale bunei conviețuiri sunt cultivate și exersate din fragedă pruncie și până la bătrânețe. Unde chiar există ”rușine” și unde încă prinde bine ”gura lumii”, în care nu vrei să intri. Deoarece îți pasă de ceilalți, te interesează destinul lor și realizezi că, în cele din urmă, doar într-o comunitate în care regulile sunt respectate de toți tihna vieții poate fi atinsă.

E vremea concediilor. Prin urmare, un îndemn simplu pentru cei care demult nu ați mai intrat în contact cu viața țăranilor: vizitați-o! Cel mai frumos cred că ar fi să o căutați pe cea autentică, departe chiar și de pensiunile cu margarete care tot mai des caută să imite ”viața de la oraș”. Mergeți în satele în care lumea se întoarce seara de la fân și – chiar de nu vă place să credeți în ceva – merge duminica la biserică înainte să se tragă clopotele. Mergeți să vedeți țăranii simpli care trăiesc frumos și omenește.

Vindecă mai multe răni decât o plajă virgină. Și e mai ieftin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Leda

Acum 7 ani

Yesssss! Tine inca de taina viata la tara in Ardeal...
Raspunde

ion de la oras

Acum 7 ani

ne ia pe dienainte viata urbana si incepem sa importam bucurestiul tot mai mult. ce este trist este ca tinerii - si nu numai, tot mai mult aspira la acest stil de viata de oras. dar ce spun aspira; tanjesc! una, maxim doua generatii o sa ne mai bucuram de linistea de la tara. dar asta-i viata. lucrurile se schimba mereu iar viata satului nu putea sa ramana intr-o bula neatinsa de timp.
Raspunde

Andreea

Acum 7 ani

Si noi, astia tineri putem trai viata de la tara, nu doar sa o vizitam. In timp ce "noi" suntem atat de captivati de mondenitati, satele noastre sunt batrane si pier dar platim un pret prea scump pentru asta. Copiii nostri nu pot invata din puterea exemplului. Ne pierdem identitatea si ajungem sa vedem copii carora le este frica sa tina un boboc de gasca in brate...
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 7 ani

azi la aia - zicere - "un pret prea scump" ... haoleuuuuuuuu
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Lasati pasunismele, satul romanesc, in afara locului unde s-a nascut vesnicia, este si locul unde s-au petrecut niste incredibile atrocitati. Si inca se petrec Stati linistiti acolo unde va simtiti bine, supermarketul e sfant. Daca "ion" si "Rasoala" de Liviu Rebreanu nu sunt destul atunci incercati sa va cumparati o casuta intr-un sat, renovati-o si dotati-o si plecati vreo trei saptamani fara sa platiti un om de incredere s-o pazeasca si mai povestim. Daca nu ma credeti pe mine ascultati ce spun poezia maestrului Toparceanu si muzica nemuritorului Baniciu: https://www.youtube.com/watch?v=VUd8n_c0pm8
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus