Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Avocatul Radu Geamănu, noul decan de la Drept: ”Aici nu merge să înșelăm, că nu se poate”

Avocatul Radu Geamănu, noul decan de la Drept: ”Aici nu merge să înșelăm, că nu se poate”

În urmă cu doar câțiva ani, Facultatea de Drept din Sibiu era a treia din România. Astăzi, absolvenții de liceu nu se mai înghesuie la înscrieri și ultima oară au rămas locuri libere pentru sesiunea din toamnă.

De aproape trei luni, facultatea are un nou decan, avocatul Radu Geamănu, care este decis să schimbe modul în care este văzută facultatea.

Reporter: Am auzit conducerea Baroului Sibiu, și nu o dată, plângându-se la întâlnirile anuale, că tot mai puțini avocați tineri intră în sistem, iar rezultatele obținute de absolvenții Facultății de Drept nu sunt cele mai bune. Cum veți schimba această situație? R. G.: Echipa actuală a conducerii facultății s-a gândit deja pentru anul universitar care urmează și în perspectivă să pregătească diferențiat pe acei absolvenți care doresc să intre în magistratură, în avocatură, la notari… pentru aceasta trebuie o pregătire specială. Noi am organizat deja un grup de lucru care se va ocupa din acest an de viitorii absolvenți. Sigur, ne axăm pe anul patru mai mult pentru că ei sunt cei vizați. Începând din acest an licența se dă în sistem grilă, apropiat de sistemele de intrare în meseriile de care discutam, deși este adevărat că testele grilă de la admitere sunt mai dificile decât cele de la licență. Dar pentru că se folosesc grilele absolvenții vor fi familiarizați cu ele. Altfel, se trezesc în fața lor și, poate nu din neștiință, din lipsă de pregătire și înțelegere a sistemului în sine, greșesc.

Rep.: Aceeași nevoie de oameni pregătiți are nevoie și DNA-ul, doar vedem zilnic știri la TV cu acțiunile lor, precum și parchetele din țară… R. G.: Dumneavoastră trebuie să înțelegeți că structurile în magistratură sunt, pe de o parte, instanțele de judecată, și de cealaltă parte, parchetele de pe lângă judecătorii și tribunale. Organizarea procuraturii în România este o chestiune care ține de CSM iar accederea în DNA și alte structuri speciale nu se face doar referindu-ne la absolvenți.

Rep.: Dar oameni bine pregătiți, cu studii juridice bine fundamentate, cu siguranță că se cer. R. G.: Categoric, iar cei care doresc să urmeze această cale au propriul sistem. Noi trebuie să-i pregătim special pentru fiecare dintre aceste domenii. Grilele diferă între magistratură și avocatură, și pregătirea este diferită.

Rep.: Cum convingeți tinerii că merită să studieze dreptul la Sibiu? Am văzut că în ultimii există o scădere a candidaților înscriși… R. G.: N-aș fi atât de sigur. În ce ne privește pe noi nu pot spune că înregistrăm o scădere semnificativă sau alarmantă, dimpotrivă, cei care vin la facultatea noastră vin determinați. Aici e bine să vorbim puțin despre bazinul de recrutare. Noi avem foarte mulți studenți din zona Râmnicu-Vâlcea, sudul țării, chiar și din Bacău, Vaslui, Iași, Vrancea, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Alba. Toți se orientează și după prestigiul facultății. Facultatea noastră face parte din așa numitul hexagon al facultăților de drept din România. Acestea sunt cele șase facultăți de elită, în care toți decanii se străduiesc să organizeze în același fel pregătirea studenților pentru a rămâne în top. Noi rămânem în top. Acum, sigur, fluctuează poziția. La un moment dat, eram pe locul trei pe țară, acum probabil că am mai scăzut, asta variază și în funcție de rezultatele studenților. Astăzi ești pe locul trei, mâine poți să cazi pe șase, sau pe șapte, ne străduim să revenim înapoi la locul trei, sau de ce nu, poate chiar pe locul întâi. Asta depinde și de studenții pe care îi avem. Eu spun că în ce ne privește ne străduim să formăm absolvenți care să își găsească loc pe piața muncii. E adevărat că sunt unii care nu intenționează să intre nici în magistratură, nici în profesiile liberale, dar vor fi buni manageri ale propriilor lor afaceri. Eu, ca avocat, în place foarte mult să am administratori ai firmelor cu care lucrez absolvenți de drept pentru că vorbim aceeași limbă.

Rep.: Cât de bine colaborați cu Baroul Sibiu? Sunt mulți studenți care ajung să facă practică? R. G.: Noi avem o colaborare foarte strânsă cu Baroul, avem multe acțiuni comune, iar studenții au posibilitatea să facă practică să pe lângă unele cabinete ale avocaților. Eu am avut aproape în fiecare an cel puțin doi dintre studenții care doreau să vadă cum se lucrează. Una e teoria, alta e ce se întâmplă în practică. Noi când terminăm facultatea avem cunoștințe, sau cum îmi place mie să spun: acum știți să învățați! Eu am anul IV la cursuri și când încep mereu le spun studenților că îi felicit pentru facultatea aleasă și îi avertizez că s-au condamnat pe viață la studiu dacă vor să trăiască din meseria asta. După ce termină intră în junglă și la propriu și la figurat. Aici nu merge să înșelăm că nu se poate. Înșeli o dată sau de două ori, după ai pierdut clientela. În avocatură e foarte clar. Acolo dacă nu ești la zi, la frecvența cu care se schimbă legislația în România, ajungi să trăiești un chin.

Rep.: Referitor la acest aspect, cât de moderne sunt tehnicile de predare și cât de actualizate sunt cursurile la noile coduri, la mediere sau apariții legislative? R. G.: Categoric, aceste noutăți sunt discutate mai ales la proceduri, dreptul procesual civil și dreptul procesual penal. Putem spune că este un domeniu specializat pe aceste chestiuni. Sistemul de predare este specific fiecărui dascăl, condițiile sunt excelente. Mergeți în aulă să vedeți că oricine poate să prezinte copiilor în power-point și ei pot să vizualizeze, dacă profesorul dorește și dacă disciplina se pretează. Unde se pretează toți folosesc tehnici moderne de predare.

Rep.: Cum stați din punct de vedere al corpului profesoral? Mai aveți nevoie de oameni? R. G.: Noi avem deja un plan de creare a unor posturi de asistenți și de atragere a tinerilor. Corpul profesorilor este de elită, dar pe măsură ce promovează și trec de la asistenți și lectori la profesori apare nevoia unor asistenți și lectori noi. Din toamnă vom înființa câteva posturi noi, dar aici realitatea este că atracția este mai slabă din cauza salarizării.

Rep.: Dați-mi un exemplu concret, cât câștigă? R. G.: Nu știu să vă spun…

Rep.: Este peste sau sub salariul mediu în Sibiu, adică în jur de 1900 de lei? R. G.: Păi ce poate face cu 1900 de lei?

Rep.: Aceasta este media pe județ, care e peste media pe țară. R. G.: Gândiți-vă că numai cărțile costă atât. Nu știu să vă spun exact salariul unui asistent, dar oricum nu este în așa măsură încât să atragă tinerii buni. Noi avem șansa că mai pot veni dintre cei care mai fac și alte activități: magistrați, avocați, notari. Condiția este că trebuie să fie doctori, între timp trebuie să-și dea doctoratul că altfel nu poate participa la concurs.

Rep.: Dacă ați menționat asta, cum explicați faptul că în anul universitar trecut nu au existat locuri la doctorat pentru cetățeni români? Doar pentru cetățeni străini. R. G.: Lucrurile s-au mai schimbat. Între timp, unul dintre colegii noștri a luat examenul de abilitare, deja urmează să îndrume la doctorat. Pe partea de drept public. Încă mai avem seniorii, dacă vreți, îndrumătorii de doctorat din vechea generație, care urmează încet, încet să predea ștacheta altora mai tineri. Deja există scoase la concurs locuri noi, la un moment dat erau pline pentru că, vă dați seama, până la decesul domnului profesor Ungureanu la el nu toate locurile erau pline. Nu mai era loc nici la Bacaci, nici la domnul Leș. Asta pentru că erau mulți înscriși din timp și trebuiau să termine. Problema este domnul profesor Leș nu a mai scos la concurs pentru că dânsul are deja 69 de ani și trebuie încheie cu cei deja înscriși. Domnul Bacaci deja are 72 de ani. Dar vin alții din urmă și iau doctoranzi. Deci, de anul acesta avem liniștit locuri.

Rep.: Ca să tragem o concluzie, puteți spune că sunteți mândru de absolvenții dumneavoastră? Sau când unul dintre absolvenți se angajează undeva, puteți spune cu mândrie că ”e absolvent de Sibiu”? R. G.: Acesta este un feed-back pe care l-am primit întotdeauna când absolvenții noștri au ajuns într-o funcție, uneori chiar funcții de conducere importante. Când cineva se duce și prezintă CV-ul și acolo scrie absolvent de Sibiu deja și angajatorul, indiferent care este el, se apleacă mai cu încredere. Cu siguranță că există o mândrie pe care nu o avem doar noi, ci și absolvenții. Într-adevăr, este o mândrie să spui că sunt absolvent al facultății de drept din cadrul Universității Lucian Blaga.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

N-o ghini, ghini, pi mini m-ai convins... Nu-i puost al di le zace, pruost-i sel di li criedi...
Raspunde

-

Acum 7 ani

vezi ma ,ca ti-ai gresit locu' unde ti-ai pus steguletele ,trebuia sa ti le pui in stanga ,ma ,sa-ti fie mai aproape de inima ,ce vrei sa-ti faca copchii cadou ,zambile sau narcise sau aveti nevoie si de carpe sa va stergeti la vartelnita sudoarea clasei muncitoare care manca ceapa? sa-ti creasca mandria ma ,vezi ce te poti ajuta si cu vecinu' de culoar ca decani, ca toate punctele cand se pun ,se pun la fel , cu recomandarea de a nu-si schimba hainele sau toalele la diferenta intre sibiu si sighiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus