Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Poveste de dragoste pe Drumul Regilor

Poveste de dragoste pe Drumul Regilor

Vă cunoașteți vecinii? Când vă întâlniți pe scară, sau la poartă, dați un simplu ”Bună ziua!”, sau spuneți ”Ceau, Vasile! Ce-ți mai face băiatul, s-a întors din excursie?”. Ori ”Bună Maria, cum îți mai e la lucru, te mai supără ăia?”. Poate nu salutați deloc… Cam așa este și cu noul film al lui Dumitru Budrala, ”Drumul regilor – Transalpina”. Poți să nu-l vezi deloc, să te mulțumești cu ceea ce știi, sau poți să înțelegi în profunzime poate cea mai frumoasă zonă a Sibiului, Mărginimea.

Titlul, ca peste tot în epoca internetului, poate fi înșelător. Nu vă așteptați să vedeți un film doar despre un drum, sau acel drum care rivalizează cu Transfăgărășanul.

”Drumul regilor – Transalpina” este nu este doar un film documentar despre șoseaua de munte pe care se înghesuie turiștii vara. Când au început filmările, acum vreo zece ani, nici nu prea era asfalt pe acolo. Drumul este doar un pretext pentru Dumitru Budrala de a arăta lumii din ce zonă frumoasă se trage, ce origini sănătoase are și cât de mândru este. Doară primii care au pus mâna pe lopată și târnăcop să sape la drum au fost oamenii din Mărginime. ”Drumul regilor” tocmai povestea asta o spune, a oamenilor locului, cu vechile lor credințe, obiceiuri și tradiții.  Știați că după moarte sufletul ia forma unei păsări și vreme de șase luni colindă toate locurile prin care a trecut omul în viață? Prin aceste părți așa se crede.

Autorul filmului s-a născut și a crescut la Jina, unul din capetele Drumului Regilor. A bătut la pas toți munții Cindrelului și nu numai. Uneori săptămâni la rând. Cunoaște fiecare versant, masiv sau vârf. Îți poate spune legenda din spatele fiecăruia, de la Șugag până în Novaci sau Baia de Fier. Doar pădurarii, paznicii de ocoale silvice și ciobanii cu turmele au umblat prin munții aceștia atât de mult. Transalpina a traversat-o de zeci de ori, în mașină sau chiar din elicopter. ”Drumul regilor” tocmai povestea acesta o spune, a locurilor sfinte ale dacilor, a zânelor și crailor care s-au preschimbat în râuri și la lacuri. Legende superbe aflate la doi pași de Piața Mare.

Privit în ansamblu, filmul nu are un subiect de mare impact social pe care să-l rumegi câteva ore în șir după ce l-ai văzut. Nici cu prietenii nu nu-l poți discuta mai mult de vreo cinci, zece minute.  Și nici nu are forța de a te ține lipit de ecran, dornic să vezi ce cadrul următor. Dimpotrivă, din acest punct de vedere ”Drumul Regilor” este relaxat, mai aproape de un film turistic decât de documentar.

Din punct de vedere al spectatorului simplu, poate cel mai impresionant aspect al filmului îl reprezintă imaginile care îți taie respirația. Cunoscând munții atât de bine, Dumitru Budrala ne arată în film niște peisaje pe care puțini oameni le-au văzut vreodată. Fără exagerare, numai pe National Geographic sau BBC Earth am mai văzut natura filmată în momente atât de intime. Pe ecran Cindrelul este la fel de frumos cu Parcul Național Yellowstone, la el m-a dus gândul.

Avanpremiera filmului a avut loc sâmbătă seara, la Jina, în fața a câteva mii de localnici și oameni din Mărginime. Deloc întâmplător. Fiecare dintre cei prezenți a putut recunoaște în proiecție un vecin, o rudă, un prieten, sau un tată… Dumitru Budrala a stat de vorbă cu oamenii care au văzut cu ochii lor cum Transalpina ia naștere. Unii s-au aflat mândri tocmai în fața Regelui Carol al II-lea și l-au privit apoi cum conduce personal automobilul de la Jina spre Novaci. În 1938. ”Drumul regilor” tocmai povestea asta o spune, a capetelor încoronate care din cele mai vechi timpuri până în epoca modernă și-au pus amprenta asupra munților.

”Drumul regilor este drumul strămoșilor mei, este drumul meu, este drumul copiilor mei”. Așa își încheie Dumitru Budrala filmul. Cu o declarație de dragoste. Față de oamenii tăi, locurile unde te simți acasă și legendele cu care ai crescut.

Dacă sunteți genul de om căruia îi pasă de lumea în care trăiți, dacă vă cunoașteți vecinii și oamenii din jur, mergeți și vedeți filmul. Adevărul este că nu poți înțelege pe deplin Sibiul de astăzi fără a cunoaște Mărginimea.

Lansarea oficială a filmului este programată pentru luna septembrie.

Foto: Astra Film

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus