Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Hotel de fost președinte CJ, în vârf de deal, la Bradu. Ramada Resort Avrig – scos la vânzare pentru 30 de mil. de lei | FOTO

Hotel de fost președinte CJ, în vârf de deal, la Bradu. Ramada Resort Avrig – scos la vânzare pentru 30 de mil. de lei | FOTO

Cu firma intrată în faliment, hotelul aproape finalizat de Constantin Morar - fostul președinte al CJ Sibiu - în vârful dealului din Bradu va fi scos la vânzare săptămâna aceasta în cadrul unei licitații al cărei preț de pornire este 30,56 de milioane de lei, fără TVA (6,85 de milioane de euro).

În acest moment, hotelul este finalizat, dotat și utilat în proporție de 70%, estimează lichidatorii judiciari care execută clădirea din vârf de deal. Licitația este programată pentru ziua de vineri, 12 august, la sediul din Cluj Napoca al lichidatorului judiciar Management reorganizare lichidare Iași. Cei interesați de cumpărarea acestui hotel vor trebui ca până joi, 11 august, să achiziționeze caietul de sarcini și să depună garanția de participare la licitație, în cuantum de 10% din prețul de pornire.

hotel bradu din fata

Licitația de vineri este a doua organizată pentru acest bun. La prima licitație nu a fost depusă nicio ofertă. Prețul de pornire al licitației nu a fost, deocamdată, diminuat. ”Vânzarea se va face pentru active având la bază principiul «văzut – plăcut», fără asigurarea din partea administratorului judiciar asupra eventualelor vicii ascunse”, arată lichidatorii judiciari.

274 de locuri în 126 de camere

Structurat pe șase niveluri (demisol, parter, două etaje, două mansarde și punct de observare), hotelul este unul dintre cele mai mari construite în județul Sibiu. Are o suprafață construită de 12.100 de mp, iar amprenta la sol este de 2.283 de mp. Terenul aferent întregului complex depășește 8,5 hectare. Potrivit lichidatorilor judiciari, gradul de finisare al construcției este diferit la fiecare nivel: demisolul este finalizat în proporție de 60%, parterul – 80-90%, etajele unu și doi sunt finalizate 100%, iar cele două mansarde au un procent de finalizare de 30%.

interior hotel bradu 1În total, hotelul are 274 de locuri de cazare, dispuse în 126 de camere single, duble, garsoniere și apartamente cu suprafețe cuprinse între 18 și 70 de mp. Alte 24 de locuri de cazare sunt alocate personalului, iar circulația clienților pe verticală este asigurată de două lifturi panoramice.

Planul hotelului scos acum la vânzare (Sursa: anunț de vânzare)

Demisol: centru de conferință – sală conferință mare cu capacitatea de 220 locuri; sală conferință secundară cu capacitatea de 160 locuri; zona coffe break; zonă depozitare frigorifică; zonă depozitare și vestiare personal; 2 lifturi de marfă; zonă spălătorie și călcătorie, zona tehnică; zona spa; corp central circulație pe veriticală cu 2 lifturi;

Parter: restaurant evenimente cu capacitate de 280 loc.; 3 terase; 3 grupuri sanitare; zona recepție; zonă business corner, birouri tehnicooperaționale finisate; zona administrativă: 5 birouri și secretariat; zona preluare marfă și inventar + lift tehnic; restaurant cu capacitate de 180 loc., 2 grupuri sanitare pe sexe; bucătărie rece; bucătărie caldă; patiserie; zona spălător vase și 3 depozite;

Etaj I+II: 35 camere duble (2 persoane cu dezabilități), 33 camere standard; 3 depozite lenjerie;

Etaj III: 30 camere cu camere duble standard; 4 camere duble camere duble + 2 camere single; 3 depozite lenjerie + detergenți;

Mansardă: 26 camere: 2 apartamente: living și 2 dormitoare; apartament: living și 1 dormitor; 13 camere duble standard, 10 single;

Supantă / acoperiș: 1 observator de 100 mp utili nefinalizat”.

hotel bradu panorama 3

Ar mai fi nevoie de bani

Potrivit estimărilor din vara lui 2014, când fiul fostului președinte al CJ Sibiu a întocmit un plan de reorganizare, necesarul pentru finalizarea complexului hotelier era de aproximativ cinci milioane de euro. Banii sunt necesari pentru finalizarea dotărilor complexului (de la piscină, la driving range-ul pentru golf), dar și pentru echiparea hotelului – linia de bucătărie, sistemul IT etc. ”Finanțarea ne este necesară pentru a finaliza și restul de 55 de camere, zona de Spa și Welness, drumul de acces și parcarea, Sport’s center-ul, Summer club-ul, Kid’s club-ul, capela, teatrul de vară, mobilierul stradal și trotuarele, piscina și grădina de vară, echipamentele tehnice necesare pentru întreținerea proprietății, terasamente și amenajări peisagistice, echipamente specifice pentru activitatea operațională a proprietății (linie bucătărie, spălătorie, var, veselă, IT, voce/date/video), soluții de signalistică”, se arată în planul de reorganizare semnat de Constantin Morar și fiul său, în vara lui 2014.

hotel bradu spate

De la Day’s Hotel la Ramada Resort…

Hotelul reprezintă o investiție demarată de Constantin Morar în 2007, prin firma deținută în cote egale cu fiul său – SC Tina SRL. Locul ales – coama unui deal de la ieșirea din Bradu înspre Avrig, la 600 de metri de DN1 și la o înălțime de 45 de metri față de nivelul acestui drum.

Constantin Morar a fost președinte al Consiliului Județean Sibiu în perioada 2001 - 2004, fiind susținut de PSD, care l-a propulsat pe această poziție în locul fostului președinte, Eftimie Costeiu.
Pornit sub numele Day’s Hotel Avrig, finanțarea proiectului a fost asigurată de Piraeus Bank, printr-un credit de 7,4 milioane de euro. Iar cum finanțatorul a solicitat afilierea hotelului la un lanț internațional, costurile de finalizare au crescut față de cele estimate inițial.

hotel bradu 4 În 2010, hotelul planificat de familia Morar a fost afiliat în baza unei francize lanțului internațional Day’s Hotel. Afilierea a fost realizată în baza unui contract semnat cu Trend Hospitality SRL, cei care reprezintă în România lanțul hotelier internațional Wyndham Hotel Group (care deține brandurile Howard Johnson, Ramada, Day’s Hotel, Day’s Inn, Dolce, Travelodge etc). Însă în urma unei vizite la Bradu, reprezentanții Wyndham au recomandat trecerea de la afilierea la Day’s Hotel la Ramada Resort.

interior hotel bradu 7

… și apoi la faliment

Afacerea, însă, nu a funcționat. În septembrie 2013, familia Morar a cerut intrarea în insolvență a SC Tina SRL, firma prin care a fost realizată atât investiția de la Bradu, cât și primul hotel construit în Sibiul postdecembrist – Casa Moraru (hotel de patru stele, construit în 1995 în apropierea parcului Sub Arini, renovat în 2006, închis acum). În cadrul procedurii de insolvență, tabelul definitiv al creanțelor a evidențiat datorii totale admise de instanță în sumă de 43,2 milioane de lei. Creanțele garantate sunt către Piraeus Bank (37,3 milioane de lei), Volksbank (preluată acum de Banca Transilvania – 1,9 milioane de lei) și, respectiv, către municipiul Sibiu – 33.200 de lei. Datorii chirografare relevante mai sunt cele către Arxikon Construction Company SRL (2,3 milioane de lei) și Piraeus Bank (1,2 mil. de lei).

interior hotel bradu 4

În iunie 2014, Nicolae Costin Morar - fiul lui Constantin Morar -, depune un plan de reorganizare care mizează pe deschiderea la o capacitate de 75% a hotelului din vârful dealului. ”Situația pe piața actuală, pe plan economic, în industria hotelieră, se bucură de un trend ascendent, infrastructura rutieră se îmbogățește de la an la an, puterea de cumpărare pe plan european crește. Acești facturi susținuți de previziuni financiare temeinic elaborate împreună cu consultanții noștri ne reconfirmă fezabilitatea proiectului Ramada Resort Avrig”, scria Costin Morar în respectivul plan. Administrator special al firmei la acea vreme, el plănuia ca fondurile necesare deschiderii parțiale a hotelului să fie obținute din vânzarea Casei Moraru, cu aproximativ 2,47 mil. de lei. Din acești bani și prin punerea în funcțiune a hotelului de la Avrig, planul de reorganizare propus prevedea achitarea și a 20% din datoriile către furnizori (băncilor fiindu-le solicitată înghețarea dobânzilor), în primele 18 luni.

interior hotel bradu 3

În martie 2015, însă, planul de reorganizare este respins de Tribunalul Sibiu. Costin Morar formulează apel împotriva acestei decizii, iar în septembrie anul trecut, Curtea de Apel Alba Iulia admite acest apel, dispunând rejudecarea cauzei la Sibiu.

110 angajați, teren de fotbal FRF, golf, tenis

Potrivit planurilor inițiale (din 2007), hotelul ar fi trebuit finalizat parțial în decembrie 2012. Pentru a funcționa, organigrama propusă era de 120 de persoane. ”Echipa de top management urmează să fie compusă din profesioniști, iar restul staff-ului urmează să fie selectat din zona județului Sibiu și format în cadrul unității noastre, pe viitor dorindu-ne să devenim și hotel-școală pentru lanțul hotelier WindHam”, se arată într-o prezentare a societății care deține hotelul, prezentare realizată în 2007 și atașată planului de reorganizare din 2014. Aceeași prezentare arată că zona de Spa&Wellness urma să includă o plajă cu 120 de locuri pentru bazinul exterior. În interior, piscina de 8x24 de ml este prevăzută a avea și sistem de înot împotriva curentului. Complexul mai urma să aibă un vitamin bar cu 25 de locuri, saune umede și uscate și bazine cu apă sărată.

În spatele hotelului, urma amenajată și o capelă pentru ceremonii religioase, dar și un teatru de vară, un teren de fotbal cu iarbă naturală la dimensiuni agreate de Federația română de fotbal, două terenuri de tenis cu zgură și un golf driving range (zonă de antremanent) cu 20 de poziții.

 

interior hotel bradu 2 interior hotel bradu 5 Simulări din planul de reorganizare:simulare 4 simulare 3 simulare 2 simulare 1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Săndel

Acum 7 ani

Mega-kitsch!
Raspunde

HOT

Acum 7 ani

Speram ca nu este o SPALARE DE BANI!!!!!!!! PT PARTIDE POLITICE . Ar fi fost interesant ca acesta sa fie luat de stat FARA BANI si reconfigurat , asa nu mai pleaca banii in partide politice ...... ORICUM ESTE SUSPECTA INVESTITIA SI MIROASE URAT SITUATIA .
Raspunde

mitică

Acum 7 ani

Aici sunt banii dumneavoastra. Furati dupa revolutie de asa zisii antreprenori locali cu mare viziune. Va mai trece o vreme pana cand acesti elefanti umflati din saracia prostimii sa fie inlocuiti cu adevarati intreprinzatori.
Raspunde

Eka

Acum 7 ani

Sunt curios ce garantii sau disponibitati au avut proprietarii de au reusit sa convinga bancile sa ke acorde credite de peste 9 mil Euro in 2007 :))) . Care dintre noi primin 100.000 Euro pe un plan de afaceri bun ? Daca vor obtine 50% din banii "investiti ", atunci e mare lucru. Miroase rau de tot.
Raspunde

politrucul

Acum 7 ani

Ce vroiați de la un chelner care a devenit pe parcurs șef de sală?! Decât o afacere care miroase de la o poștă a hoție! Cine știe cine a mai fost implicat într-o așa afecere păguboasă, Morar fiind doar vârful aisbergului?
Raspunde

Horia

Acum 2 ani

acest chelner .....a incercat sa faca ceva ...TU? nimic sigur ,doar birfe !
Raspunde

Foficas

Acum 7 ani

Chelnarul Morar este un om mic, mic de tot...L-am cunoscut bine, era de-o suficienta reprezentativa pentru PSD, pe plan national deci si pe cel local...Un prost pus in functie, la fel ca in mai toate institutiile unde sunt numiri politice...
Raspunde

Horia

Acum 2 ani

tu esti mic doar aia de n-au realizat nici macar un cotet de porci scriu asa ceva ,RUSINE!
Raspunde

Ilie Carabulea

Acum 7 ani

Aceasta sluga credinciosa lucreaza acum la Bricomat la firma mea ......are un plan de dezvoltare pe 2ani ca sa depasim Dedeman la vanzari.....ha. ha. haaa
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Ce tampenie... un hotel de 'lux' amplasat... nicaieri
Raspunde

Daniel

Acum 7 ani

În oraș se vorbește ca ar fi fost Nastase în spate...
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 7 ani

Care Năstase? Adrian sau Ilie?
Raspunde

Easy

Acum 7 ani

fost chelnar la Imparatu Romanilor.....poate ati vrut sa spuneti !
Raspunde

Nastase

Acum 7 ani

Cine e arhitectul care a proiectat " frumusetea " asta de cladire ??? Vrem sa il stim si noi ! Daca beneficiarul nu are studii in design , dupa cum am inteles , asta nu inseamna ca arhitectul poate sa isi bata joc de un partid intreg - PSD - si sa proiecteze o hidosenie in varf de deal transilvanean !
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 7 ani

Și-a bătut joc de peisaj, PSD-ul nu-i decât un partid! Dacă onor membrii lui au acceptat orice persoane în mijlocul lor, iată și rezultatele!
Raspunde

HOT

Acum 7 ani

.....as propune preluarea de catre stat , FARA BANI,iar apoi sa mute PARLAMENTUL SI GUVERNUL CU PRESEDINTIA. SE FAC ECONOMII SI E ZONA ECOOOOO
Raspunde

ciobănaș cu 300 de oi

Acum 7 ani

Să iasă cu toții la păscut!
Raspunde

nana morar

Acum 7 ani

Hotelul din ”vârful dealului ”este al familiei mele. Deocamdată! Probabil că nu aș fi început să scriu această poveste dacă comentariile acest articolul apărut într-un editorial sibian pe care îl apreciez de altfel, nu ar fi fost atât de tendențioase. De cele mai multe ori atunci când lucrurile sunt calbradume, nu ai motive să scrii, să analizezei, să povesteți pentru că domnește așa un fel de pace și ai senzație că pacea aceea va dura o veșnicie. Nu o dată mi s-a întâmplat să simt nevoia să scriu despre ”hotelul din vârful dealului” dar acum am cel mai bun motiv să o fac: să vă povestesc vouă, dragi sibieni, cum stau lucrurile fie pentru a vă surescita curiozitatea, fie pentru a vă răspunde la anumite întrebări ( de unde au venit banii, ce garanții au fost depuse, a fost o spălare de bani, întrebări de altfel legitime dacă tinem cont de ce se întâmplă în țara în care trăim) fie pur și simplu pentru că este o poveste pe care simt nevoia să o spun. Cei care mă cunosc, știu că nu îmi place să epatez cu ”averea” familiei mele. Mulți poate nici nu știu de fapt de relația mea cu ”hotelul din vârful dealului” dar acum aș vrea să vă spun povesta următoare: A fost odată ca niciodată un chelner. Pentru că așa a fost numit tatăl meu de unii dintre voi. Așa e! A început să lucreze ca și chelner când probabil cel mai mulți dintre voi nici nu erați născuți. Și viața, munca, circumstanțele i-au fost favorabile și a urcat pe o scară socială pe care au urcat foarte mulți oameni care au fost conescvenți în domeniul lor de activitate. Și așa după vreo 25 de ani de muncă serioasă în turism (cherlner, șef de sală, sef de unitate în final la Împăratul Romanilor) și de pregătire temeinică în domeniu, a reușit în 1996 să deschidă o afacere în acest domeniu: hotelul ” Casa Moraru”, primul hotel privat aparut in Sibiu după revoluția din 89. Așa au intrat ”afaceriile” în familia noastră și cei care au o gândire logică știu că o afacere nouă înseamnă muncă, muncă și din nou muncă. Iar această afacere a rezistat cu brio mai bine 15 ani, printre toate noile hoteluri, pensiuni și ”hotelașe” care apăreau peste noapte în Sibiu. Așadar după vreo 40 de ani de activitate în turism, alături de fiul lui și de fratele meu, au pus la cale afacerea aceasta cu ”hotelul din vârful dealului” și au muncit enorm acolo, nu a venit nimic de-a gata. Pentru curioși, banii au venit din credite bancare! Credite care au fost garnatate cu toate proprietățiile familiei noastre, inclusiv ale buncilor, proprietăți pe care spre ”deliciul” vostru le-am pierdut din cauza acetui proiect mare în care ne-am aruncat. Inclusiv casa în care am crescut eu și fratele meu. Și tot spre ”deliciul” unora mai spun că acum și eu și fratele meu locuim în chirie dar suntem cei mai fericiți oameni din lume pentru că viața ne-a binecuvântat enorm pe alte planuri. Iar pentru cei care își amintesc, în 2007, în plin boom imobiliar nu era prea greu să obții un credit cu atât mai mult cu atât am prezentat un plan de afaceri și de fezabilitate care era aprobat de una dintre cele mai mari importante firme la nivel internațional în acest domeniu. Vă spun sigur că de spălare de bani nu putea fi vorba iar asta o poate verifica oricine și oricând, dar atunci când nu ai răspunsuri e mai simplu să inventezi unele. Iar politica nu a adus nici un beneficiu familiei noastre, dimpotrivă: consum de enerigie și foarte mulți nervi, consum de timp de calitate petrecut de noi, ca familie, și consum de bani pe care tatăl meu i-a investit în partid, nicidecum invers. Nu vreau să-i ridic nicio statuie pentru că eu cred că sunt cea mai critică persoană cu el dar pot să vă spun (multă lume poate confirma asta) că atâta vreme cât a fost la CJ nu a pus mână pe niciun leu din banii publici. Îmi amintesc că studentă fiind la vremea aceea i-am cerut niste tichete de benzină pe care le foloseau la CJ și răspunsul lui a fost un NU categoric care mi-a rămas multă vreme în minte. Evident că la vremea aceea nu înțelegeam iar valoriile mele morale și etice erau în curs de formare. Așadar, dragii mei sibieni, vă scriu aceste rânduri pentru că prea multă vâlvă s-a făcut în jurul acestui proiect și prea multă lume știe mai bine decât noi cum stau lucrurile. Am găsiti poza aceasta veche în care eu alergam prin zăpadă în fața hotelului….pot să vă mai spun, fără a face o melodramă sau a face pe poeta, că intențiile familiei mele și munca noastră la acest hotel, sunt la fel de albe și curate precum zăpada aceasta. Poate și gândurile voastre se mai ”albesc” și dacă ne trimiteți gânduri bune poate lucrurile se schimbă. Cei mai mulți dintre voi nu știți, dar conșiința voastră a fiecăruia, influențează conștiința cosmică, universală și fiecare gând dea-l nostru are repercursiuni enorme asupra a tot ceea ce se întâmplă. Citiț ceva fizică cuantică și veți înțelege toate astea dacă pe mine nu mă credeți:) Sunt tot mai convinsă că puțini au fost cei care de câte ori treceau pe lângă hotelul ” din vârful dealului” ne-au trimis gânduri bune, să terminăm acest hotel, să oferim locuri de muncă pentru sibieni și să punem Sibiul pe o hartă unde are ceva lacune. Ar fi fost o investiție 100% românescă dar deja suntem atât de îndoctirnați încât nici asta nu ar mai fi contat pentru majoritatea dintre voi. Cel mai multe investiții cu capital majoritar românescu nu preau au șanse în țărișoara noastră minunată. Și ar fi fost un paradis de care multă lume s-ar fi bucurat, chiar dacă acum e simplu să aruncați cu norori în arhitecții noștri și să fiți toți experți în design și arhitectură. Probabil că nu suntem nici primii, nici ultimii care trecem prin greutățiile astea, dar dacă majoritatea celor care au mai trecut pe aici preferă în general să nu ”dea apă la moară” sibienilor curioși, eu, pentru că mă numesc Morar, prefer să o fac:) Gânduri bune și albe ca zăpada pentru toată lumea ! Și pentru hotelul nostru ”din vârful dealului”!
Raspunde

Nelu Morar

Acum 7 ani

Aici sunt banii dumneavoastra?!
Raspunde

Nana Morar

Acum 7 ani

nanamorar.wordpress.com
Raspunde

Bzzz

Acum 7 ani

Morar nu e un "inger" dar sa stiti ca banii nu sunt furati, sunt de la EU. Stiu sigur. Hotelul nu e urat si nu strica nici un peisaj. Parera mea este ca ar fi fost bun/ar fi bun pt turismul sibian. Numai bine !!!
Raspunde

roman radu

Acum 7 ani

Apropo de chelner va rog sa consultati topul forbes si sa vedeti ce meseri au acei bogatasi sau ce studi superioare au avut ( oameni cu scoala multa sunt angajati la astia din topul forbes), daca era vrun partid implicat hotelul era salvat 100% asa ca din start daca l-au pierdut cade varianta partidului sau a lui nastase ))), toate comentarile sunt facute sub Pseudonim deci oameni fara coloana ))) ....papagali ))))
Raspunde

MA389

Acum 7 ani

OmG daca sti cati au lucrat cinstit in timpul lui Ceausescu si nu au reusit sa faca asa averi luxoase! Cine avea bani in '89 cand Ceausescu a intrat sub pamant? Numai "mici" securisti si ciripitori...este o lunga prin Sibiu care as putea sa o numesc cu multe nume. Imi este greatza sa citesc asa explicatie din parte unor asa numiti sibieni... Oricum un asa hotel intr-o zona aiurea nici nu se putea sa iasa ceva bun, probabil au stiut pe unde trece autostrada si cum toata eurupa o sa vina pe autobahn la Sigi nu vor avea loc unde sa doarma...asa ca un hotel fain in "varf de deal" buna idee. Autobahn -ul inca nu este gata asa ca totul dejur imprejur trebuie sa astepte!!! deci se pierd bani...unii din senatori de pe la Sigi au chiar cumparat terenuri prin zonele pe unde v-a trece autostrada sa isi faca mici "afacei" ...dar trebuie sa mai astepte. Va doresc success acolo la Sibiu cu toate investitiile ... ma389
Raspunde

udo

Acum 7 ani

Incredibil. Cum se poate face asa ceva? Doamna Morar,daca na-ti fi scris acest comentariu, ar fi fost mai bine. Nu cred nici un cuvint.. Dimensiunea proiectului e prea mare pentru a fi serios. De arhitectura nu vreu sa vorbesc ca e de doi lei.. ( da stiu gustul omului....)
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Ieri a fost licitatia, cu cat s-a vandut "resortul"?
Raspunde

Cristi

Acum 7 ani

S-a vandut pana la urma? Cu cat?
Raspunde

Cristix

Acum 2 ani

Ma tot minunez de ceva vreme cat hate in jurul acestui proiect/hotel/resort sau ce-o vrea sa fie. In special ma minunez de parerile legate de arhitectura. Daca il faceau cum se poarta mai nou, roz sau portocaliu si poate cu balustrade de inox si termopane alb sigur toti "cunoscatorii" care sunt oripilati erau feirociti si se bucurau ca "ui ce frumos e". :)))) sau paote daca il faceau din sticla sa fie " modern" era si mai fain si se incadra in zona si nu era nici prea mare. Cine a facut proiectul, a facut fain. Pacat ca nu au si gatat fain.
Raspunde

Dancu Gunther

Acum 1 an

E, la fel ca casa poporului, un proiect monstruos si inutil. Cine l-a construit habar nu a avut de rentabilitate si profitabilitate. De unde si cu ce scop sa vina atatia clienti la hotelul de pe deal ????? Este vreo atractie turistica in preajma? Eu cred ca hotelul acesta, inca de la inceput, a fost destinat paianjilor, mustelor si tantarilor!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus