Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Biblioteca Astra ne invită să cunoaștem experiența călătoriilor inițiatice, prin lectură

Biblioteca Astra ne invită să cunoaștem experiența călătoriilor inițiatice, prin lectură

Călătorului îi stă bine cu drumul, aşa cum zice zicala din bătrâni, iar pasionații de povești de călătorie le pot afla, printr-o sesiune de lectură, la Sibiu. Biblioteca Județeană Astra continuă și în luna august campania de promovare a lecturii în biblliotecile publice sibiene. De această data, miercuri, 17 august, la ora 17, vor fi prezentate și citite fragmente din două cărți inițiatice.

Este vorba de cartea  ,,În pădurile Siberiei: 6 luni pe malul lacului Baikal” de Bill Bryson, și  ,,O plimbare în pădure: Redescoperind America pe cărările Munților Apalași” de Sylvain Tesson. Texte care se adresează, potrivit organizatorilor, în mod special bărbaților care au nevoie de experiența solitudinii pentru descoperirea limitelor interioare, dar și părinților de băieți, care, la rândul lor, au nevoie de forță și model pentru a depăși pragul copilăriei.

,,Două povești cu eroi adevărați, care își impun limite greu de înțeles de civilizația contemporană: legătura directă cu natura, dar și cu propriile frici, activarea instinctului de supraviețuire, îndepărtarea de confort și rutină, descătușarea energiei masculine prin curaj și rezistență la vicisitudini”, spun organizatorii.

Detalii volume propuse:

În pădurile Siberiei: 6 luni pe malul lacului Baikal, singur, la 25 km depărtare de primul vecin, autor Sylvain Tesson, în traducerea lui Liviu Dascălul. București: Philobia, 2015. Extras din: 'Mi-am propus ca, înainte de a împli patruzeci de ani, să trăiesc precum un pustnic, în mijlocul pădurii. M-am stabilit timp de 6 luni într-o cabană siberiană, pe malul lacului Baikal, în extremitatea Capului Cedrilor de Nord. Primul sat se afla la o sută douăzeci de kilometri depărtare, n-aveam vecini, nu existau drumuri de acces, rareori mă vizita cineva. Iarna, temperaturile erau de—30°C, iar vara întâlneam urși pe malurile lacului. Pe scurt, Raiul pe pământ.

O plimbare în pădure: Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, cartea lui Bill Bryson în traducerea lui Marius-Adrian Hazaparu. Iași: Polirom, 2015. (colecția Hexagon: Cartea de călătorie) Extras din: 'Distanțele se modifică atunci când iei lumea la pas. Un kilometru e cale lungă, trei kilometri e mult, 15 kilometri e ditamai distanța, iar 80 de kilometri e aproape inimaginabil. Îți dai seama că lumea e imensă într-un fel pe care numai tu și o comunitate restrânsă de excursioniști îl înțelegeți. Scara planetară e micul vostru secret.' (B.B.)

Ghid în traversarea acestor două povești de viață va fi Anca Vasilescu,  bibliotecară a BJ ASTRA Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus