Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cum am aruncat o sută de lei în fântâna de la Restaurantul Dolce Vita

Cum am aruncat o sută de lei în fântâna de la Restaurantul Dolce Vita

La prima vedere, restaurantul arată vechi. La a doua privire, arată și mai vechi. Pe sub fețele de masă se vede lemnul vechi, neîngrijit. Mese ca-n anii 90 cu picioare pătrățoase și margini roase de timp. Decorațiunile cu flori de plastic încheie un peisaj sinistru, de cantină școlară într-un colț de munte.

Am intrat în restaurant după-amiaza, între prânz și cină. Nimeni înăuntru, nicio masă ocupată. Să zicem că ora era de vină. Doi ospătari au fost permanent în jurul nostru și din acest punct de vedere nu avem nicio remarcă de făcut. Au fost prompți, dar nu agasanți. Din bucătărie se mai auzeau ceva vociferări, însă le-am trecut cu vederea. Atâta timp cât nu omorau șobolani. Sper.

Am găsit un meniu extrem de stufos, cu zeci de feluri de mâncare. Asta nu-mi inspiră niciodată încredere. Un bucătar bun nu știe și nu le poate face pe toate. Atunci când un restaurant are o ofertă bogată, are și o rezervă bogată de semipreparate în bucătărie.

Știam din capul locului că la Dolce Vita se mănâncă poate cea mai bună pizza din oraș. Așa că am vrut să încercăm și altceva.

Fiind un restaurant cu specific italienesc, am zis hai să mizez pe lasagna. Nu au cum s-o dea în bară cu asta. În așteptarea mâncării, am mai aruncat un ochi în stânga, în dreapta. Mai bine nu o făceam. Pereții au nevoie de zugrăveală nouă, fețele de masă datează de pe vremea străbunicii, scaunele sunt tot cam de pe atunci. Aproape că mi-a mai venit inima la loc când, înainte de servirea mesei, mi s-a adus un bolișor cu parmezan, așa cum se face în orice restaurant din Italia. Extra-parmezanul la italieni e ca pâinea la români. Apoi a venit lasagna. Înainte să o adulmec, am apucat să văd marginile scorojite ale vasului de lut. Eram pregătit să trec cu vederea faptul că și Burebista probabil mâncase tot din el. Dar apoi am gustat.

Am gustat și n-am simțit nimic. Nu mai știam exact dacă îmbucasem sau nu, așa că am mai luat o dată. Același rezultat. Un fel de mâncare mai insipid nu-mi amintesc să fi experimentat vreodată. Unde e accentul de roșii proaspete, de busuioc, de carne tocată fiartă la foc mic ore în șir? Unde e dulcele sos bechamel, cu o adiere de nucșoară? Vise, copilule, vise...

Am încercat și o porție de ”scaloppina al funghi„, în traducere liberă șnițel cu ciuperci. Ciuperci din conservă, cred foarte puțin opărite, iar carnea era atât de fin tăiată, încât mă așteptam să văd și un șpan din verigheta bucătarului. Sau măcar un boț de unghie. Mâncarea nu m-a convins cu nimic. Sosul era apos, iar carnea s-ar fi făcut chiar dacă o țineai un minut la lumina unei brichete, atât de subțire era. Noroc cu cartofii aduși pe lângă să-mi umplu stomacul cu ceva. (opt lei)

imag2920

Apoi am cerut un tiramisu. Că, deh, specific italienesc...

Greşit, greşit, greşit. Pentru un tiramisu cu frişcă vegetală din spray, evident fără strop de mascarpone, aş fi ucis bucătarul. Sper, însă, că s-a simţit jignit pur şi simplu pentru că i-am returnat prăjitura aproape neatinsă. Crimă, nu altceva!

img_3283

Ospătarul a luat prăjitura aproape neatinsă la fel de impersonal cum a adus-o. Probabil era obișnuit. Am încercat și o înghețată cu vanilie. ”Gelato Rimini”, îi spune în meniu. O înghețată făinoasă pe care vă spun sincer că am mâncat-o de foame.

imag2921

Ultima cronică a Restaurantului La Dolce Vita a fost făcută în noiembrie 2011. De atunci vă spun sincer că nu s-a schimbat nimic. Pentru mine a fost umilitor să mănânc aici. Mâncare proastă, ambianță veche, îmbâcsită, la un preț astronomic. Am achitat 91 de lei, și mai bine i-aș fi aruncat în fântâna kitschoasă de la intrare. Nu înțeleg de ce nu închid șandramaua și lasă un serviciu de livrat pizza la domiciliu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

31 comentarii

fb

Acum 7 ani

Probabil asa o fi, caci eu n-am mai calcat pe la Dolce Vita de pe timpul lui Burebista, dar am si eu doua intrebari pentru autorul recenziei: 1. de cand trebuie busuioc in reteta de lasagna??!! 2. de cand e bechamelul dulce? din lapte, faina si unt??!! Concluzia: macar sa nu pretindem cunoscatori, atunci cand habar nu avem.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

"Tu draga" in totdeauna am spus ca postu-l porți in suflet.... "Nu te angaja la ceea ce nu poți duce" spuneau pochii ai bătrâni. A veni si-ati da cu parerea asupra unor "lucruri sfinte" crede-ma , nu-i la-ndemana nici măcar a Preafericitului....Tu aștepți ziua Sfantei Marii, cu mult prea multă "pohta" trupească! Pentru starea ta , se recomanda nu cozonaci draga, ci multă, multă abstinenta, clistir si chinina....
Raspunde

-

Acum 7 ani

the heart of the butterfly [03 00 51,90 ; 66 17 54,5 ]
Raspunde

Moose

Acum 7 ani

Ma intreb stimate domn T. S. In cate restaurante cu stele michelin ai cinat in viata ta? Din cate pahare riedl ai baut? Sau din cate farfurii rosenthal ai gustat ceva? Ma intreb daca habar nu ai de ce te apuci sa scrii? Doar asa ca nu ai alte subiecte? As dori sa ne recomanzi tu alte restaurante in tot judetul Sibiu in care se mananca mai bine ca La dolce vita, nu restaurante care arata mai bine sau au mobilier mai bun/frumos samd. Tin sa iti spun ca ma gasesti saptamal in restaurant daca sunt in oras si nu ii cunosc pe patroni dar bravo lor! Si daca nu poti sa recomAnzi ceva mai bine scrie despre vreme sau alte celea. Intre timp cand ai drum prin brasov iti recomAnd sa mergi la restaurantul poarta schei!
Raspunde

m

Acum 7 ani

@o ling pe ea A-ti
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Recomand poziția "cățel"....
Raspunde

Fidola

Acum 7 ani

Dolce Vita m-a dezamagit de 2 ori acum cativa ani; de atunci n-am mai intrat. Nu pare un loc care sa inspire incredere. Pizza e OK, dar celelalte preparate, mai precis pastele, m-au dezamagit enorm.
Raspunde

Grup de turisti

Acum 7 ani

oamenii au intrat in vrie de peste un an. Nu ii intereseaza nimic pentru ca intr-adevar au cea mai buna si adevarata pizza din sibiu si fac bani doar din pizza. Pizzerul si ingredientele sunt ok... Bucatarul e blana!!!
Raspunde

marius

Acum 7 ani

sa inteleg ca voi,"GRUPUL" ati scris fiecare cate un cuvant din comentariu....? Sau fiecare aveti aceleasi gusturi,tuturora va place PIZZA ,niciunuia nu i-a placut bucatarul, etc.....Sunt so cat cata sincronizare exista intre voi....
Raspunde

avram iancu

Acum 7 ani

Foarte tare primul raspuns ! Cine te-a invatat ziaristule de busuioc in sos ragu si bechamel dulce? Poate vroiai si putin usturoi... Sa spui ca omorau sobolani in bucatarie....de la o posta se vede buna ta credinta Poate nu a fost buna mancarea ....dar daca ai lipsa acuta de notiuni elementare ale retetelor bucatariei italiene scrie domnule articole despre altceva. Chiar ai fost penibil cu busuiocul in sosul ragu. Bafta !
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Prima data aici am avut parte pizza extrem de buna. A urmat apoi ultima vizita (acum vrep 4 ani) cand am avut parte de cea mai proasta pizza pe care am mancat-o vreodata. O fi fost bine preparata, dar ingredientele sigur statusera in conditii improprii.
Raspunde

Codrut

Acum 7 ani

Noi suntem clienti Vechi!Saptamanal servim masa de 2 ori pe saptamana.Nu am ce sa le reprosez.De pizza nu mai vorbesc camand si in 10-15 minute ma duc si o ridic nu stau si astept cate o ora ca la alte pizzerii.E clar ca autorul e rupt de realitate sau are ceva cu acest local.Dece nu merge seara sa vada ca o parte semnificativa din clientii acestui local sut turisti straini care stiu sa aprecieze o masa de caliatate.Articol de 2 lei din partea unui ageamiu >
Raspunde

Je

Acum 7 ani

Si eu mananc acolo cat de des apuc. E chiar ok. Nu e cel mai luxos, dar mâncarea e chiar buna si atmosfera foarte destinsa. Faptul ca autorul a încercat lasagna denota ca doar acolo se rezuma cunoștințele lui despre bucătăria italiana. Un paiard i-ar fi lăsat o impresie mult mai buna. Tiramisu e chiar ok, nu cel mai grozav, dar nici într-un caz horror. Preturile nu sunt mici, dar prețurile sunt afișate si nu te obliga nimeni sa manaci ce-ti depășește bugetul. Un articol răutăcios si deplasat scris parca de un diletant. Pizza e buna, top 3 din Sibiu, cea mai ok e inca la Biancaneve in Selimbar.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

atitudine de roman ... fara pretentii fara asteptari...ce-I pui in fata maninca, la ce masa-l asezi maninca...
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

nu am intalnit inca un Italian care sa fi venit in Romania cu bune intentii si cu dorinta de-a face ceva cinstit, decent, etc. asta-I situatia si la restaurantul "La Dolce Vita"...
Raspunde

cici

Acum 7 ani

Unde e acest restaurant? Pe str. Spartacus?
Raspunde

Raz

Acum 7 ani

Da, aproape de colt cu Balea si Moldoveanu.
Raspunde

pofticiosul

Acum 7 ani

Nu sunt singurii care nu-și respectă clienții! Mergeți la Cafe Redal în Mall cereți un profiterol și să vedeți servire! Frișca trezită care curge pe marginea farfuriei, ospătărițe obraznice de parcă îți fac o favoare că te servesc, de parcă nu pllătești o groază de bani pt. trei nuci de aluat umplute cu o cremă, o cupă de înghețată și frișca ce se prelinge pe farfuriei... Acum o săptămână am trecut pe acolo și era gol... Doar doi pensionari mâncau câte o amandină... Restul teraselor erau pline, ca dovadă că servirea la Cafe Redal și produsele lor sunt sub orice critică...
Raspunde

eu

Acum 7 ani

Dacă nu vă place mâncarea de la restaurantul La Dolce Vita din Sibiu vă invit la același restaurant La Dolce Vita dar în Sebeș. Mâncarea este extraordinară și are gust. Și pe deasupra in restaurant mai sunt și oliviere pe mese pt toate gusturile.
Raspunde

-

Acum 7 ani

daca nu va place mancarea de la restaurantul la dolce vita din sibiu si nici la restaurantul la dolce vita din sebes, mancati cu incredere la restaurantul la solta vita sarpe la gratar in sectiuni transversale si masurate cu rigla si servite pe tava rotativa cu decor de crizanteme ,daca nu este sezonul crizantemelor atunci cu decor comestibil de dalii si regina noptii pleostite ziua si sa nu uitati si garofitele din faina alba cernuta de doua ori ,pretul in meniu inclus direct proportional cu numarul de garofite cernute si cu bacsisul la chelner in lista de bucate mustarul la liber si cu fenomene neindentificate de cadere a tavii dupa plecarea clientului pe camera video
Raspunde

Grup de turisti

Acum 7 ani

404 error.... Umor not found.
Raspunde

manuela

Acum 7 ani

Se vede clar ca arunci cu noroi in ei,intentionat.Rusine,rusine,rusine ...d-nule T.S.Cine te-a platit sa scrii tampeniile alea????
Raspunde

je

Acum 7 ani

"Se vede".....de unde se vede? aveti dreptate se vede deja din poze....despre ce este vorba....de ne-mancat.
Raspunde

Codrut

Acum 7 ani

Ar fi corect ca domnul care scrie aceste cronici sa afiseze sau sa prezinte ce pregatire are in domeniul gastronomic.E usor sa scrii.
Raspunde

je

Acum 7 ani

Este curios...este nevoie de pregatire in domeniul gastronomic sau studii superioare pentru a avea o idee de ceea ce mananci....ca la noi la nimeni....
Raspunde

Mandea

Acum 7 ani

Eu nu cred prostiile astea...ar trebui să mai citești și tu ceva despre bucătăria italiană prietene...caută ceva informații înainte să vorbești...mâncarea de acolo e chiar buna...si daca chiar vrei cumpără un ghiveci de busuioc si sa il duci la dolce vita să pui în ragu...ca eu nu cred că așa ceva se pune!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus