Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Romgaz în Afacerea Agregatul. Sau cum se pot face milioane din plimbatul unor hârtii

Romgaz în Afacerea Agregatul. Sau cum se pot face milioane din plimbatul unor hârtii

În urma unui control al Camerei de conturi la Romgaz, conducerea societății din Mediaș a fost obligată să recupereze mai bine de 100 de milioane de lei. Banii trebuie recuperați de la firmele pe care Romgaz le-a plătit ”prea regește”, consideră Camerea de conturi. Care descrie o situație de-a dreptul năucitoare despre cum Romgaz a fost jecmănită: cu niște agregate aduse în țară cu 24 de milioane de lei. Și care, după ce în acte au fost plimbate prin firma ginerelui fostului director general al Romgaz, au fost facturate aceluiași Romgaz pentru suma de 78 de milioane de lei.

Povestea recuperării a 100 de milioane de lei (102.357.059 de lei, mai precis) are punctul de plecare într-un control al Camerei de conturi Sibiu la SNGN Romgaz SA, derulat în perioada septembrie – decembrie 2010. În urma acestui control efectuat de sibieni, Curtea de conturi a României a întocmit raportul privind recuperarea sumelor mai sus amintite, dar Romgaz și firmele de la care trebuie recuperații banii au demarat procese peste procese. Finalizate, contestate, rejudecate, blocate. Turnul Sfatului a studiat aceste dosare plimbate de cinci ani prin fața judecătorilor.

 Filitelnic. Contractul care a atras atenția

În județul Mureș, la Filitelnic, SNGN Romgaz SA operează o stație de comprimare a gazelor naturale. Pentru modernizarea acestei stații, anterior anului 2008, Romgaz a comandat și plătit un studiu firmei Petrostar. Din acest studiu a rezultat că modernizarea stației ar costa cel mult 78,1 milioane de lei, fără TVA. Pe baza acestui proiect, Romgaz alocă banii și organizează o procedură de atribuire publică a contractului de la Filitelnic. Însă, în urma licitației, în loc ca prețul final să fie mai mic decât cel estimat, rezultatul este tocmai invers: Romgaz semnează contractul pentru modernizarea stației de la Filitelnic pentru suma de 89,8 milioane de lei, fără TVA. Câștigătoare a acestui contract este o asociere formată din SC Condmag SA (controlată de omul de afaceri medieșean Gheorghe Călburean) și Cooper Cameron Corp SUA (actuală Cameron International Corporation), o firmă americană producătoare de echipamente specifice industriei în care activează Romgaz.

Faptul că lucrarea a fost atribuită la un preț mai mare decât cel estimat inițial (mai mare cu 14,9%) a atras atenția inspectorilor Camerei de conturi, care au verificat mai atent ițele acestei afaceri.

 Halucinantul traseu al agregatelor

Prin urmare, în aceeași toamnă a lui 2010, inspectorii Camerei de conturi Sibiu cer Fiscului din Mureș, din Prahova și din Brașov să descindă inopinat la firmele care au fost implicate în derularea contractului de la Filitelnic. Ceea ce au descoperit inspectorii celor două instituții în urma acestor controale încrucișate este greu de crezut.

Partea ”greu de crezut” se învârte în jurul unor agregate necesare modernizării stației de la Filitelnic. Aceste agregate au fost construite de producătorul american Cooper Cameron Corporation care le-a vândut în România filialei sale de aici, SC Cameron România SRL, pentru suma de 24,4 milioane de lei, inclusiv TVA și taxe vamale (taxe a căror decontare a fost prevăzută și în caietul de sarcini al licitației Romgaz). Mai departe, în acte, respectivele agregate sunt vândute de către Cameron România SRL firmei Industrial Trading SRL. Această din urmă firmă este controlată de Nicolae Șandru, ginerele fostului director general al Romgaz, Avram Pantelimon, trimis acum în judecată de DNA în Dosarul Belvedere. Pentru respectivele agregate, Industrial Trading plătește 38,6 milioane de lei, inclusiv TVA. Mai departe, Industrial Trading SRL vinde agregatele către Condmag SA (câștigătoare a contractului de la Romgaz alături de Cooper Cameron) pentru suma de 67,48 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Condmag SA, asociată cu producătorii americani, facturează în final agregatele celor de la Romgaz pentru suma de 78,14 milioane de lei. ”Executantul lucrărilor a devenit cumpărătorul propriilor produse”, constată Curtea de conturi, în raportul din 2010. Prin acest raport, CC impută Romgazului plata nejustificată a sumei de 21,09 milioane de lei, sumă generată artificial doar de ”circuitul” actelor prin care agregatele au fost plimbate.

 Cum de a apărut Industrial Trading?

Intrarea firmei ginerelui fostului director al Romgaz în afacere a fost pregătită de dinainte de licitație. După cum avea să descopere și Curtea de conturi, în contractul de asociere dintre Cameron și Condmag este specificat faptul că drepturile de furnizare ale agregatelor americane sunt cedate ”distribuitorului autorizat Industrial Trading”. ”În acest fel, Industrial Trading SRL s-a substituit câștigătorului licitației, devenind de facto asociat cu Condmag Brașov, dar care se va comporta ca un intermediar”, subliniază Curtea de Conturi.

Cum reacționează Romgaz? Ca într-o frăție

De cum Curtea de conturi a finalizat raportul în urma controlului din 2010, toți directorii care s-au perindat prin fruntea Romgaz (de la Jakab Alexa, la Marcel Piteiu și până la actualul director, Virgil Metea) au urmat aceeași direcție: de a încerca anularea raportului care îi obligă la recuperarea sumelor imputate. Astfel, la în prima parte a lui 2011, Romgaz contestă la Tribunalul Sibiu respectivul raport. Pierde procesul, dar atacă hotărârea judecătorilor sibieni la Curtea de Apel Alba Iulia. În noiembrie 2011, și Curtea de Apel respinge acțiunea Romgaz. În urma unui recurs, în octombrie 2013, Romgaz reușește să convingă Înalta curte de casație și justiție a României că este nevoie de rejudecarea acestei spețe. Printre motivele invocate este și faptul că judecătorii de la Sibiu și cei din Alba Iulia nu au admis realizarea de expertize contabile și, eventual, tehnice în acest dosar. În urma soluției pronunțată de SCJ, sentința inițială este casată și cauza este repusă pe rol la Tribunalul Sibiu în ultima zi a anului 2013.

În același decembrie 2013, Romgaz deschide totuși, la Brașov, un proces prin care caută să recupereze de la Condmag și Cameron sumele imputate de Camera de conturi. Din octombrie 2014, însă, procesul este suspendat până la finalizarea celui de la Sibiu.

Ce spun Romgaz și firmele implicate

În procesul aflat din nou pe rolul Tribunalului Sibiu pe tema raportului întocmit de Camera de conturi Sibiu au intrat ca intervenienți și Cameron, Condmag și Industrial Trading. Alături de Romgaz, firmele implicate contestă cu aceleași motive raportul Camerei de conturi.

Astfel, Romgaz susține că legea îi permite să aloce bani în plus pentru derularea unui contract, dacă identifică surse financiare suplimentare. În plus, aduce în discuție un raport al Autorității de monitorizare a achizițiilor publice, raport care susținea că procedura de atribuire a contractului s-a derulat corect. Curtea de conturi arată însă că ANRMAP a verificat doar legalitatea procedurii, nu și ”legalitatea cheltuirii ulterioare a banului public”.

În apărarea sa, Romgaz mai susține că ”a fost beneficiarul unei lucrări complexe, obiectul achiziției neconstituindu-l piesele componente, ci realizarea unei lucrări, cu toate implicațiile pe care aceasta le presupune”.

Alături de Romgaz, firmele interveniente arată, printre altele, că prețurile de vânzare ale agregatelor diferă din cauza fluctuațiilor de curs și a profitului pe care îl urmărește fiecare firmă. Iar moneda este bătută cel mai tare pe faptul că, legal, Camera de conturi nu ar fi dreptul să verifice astfel de lucruri. ”Reținerea și analizarea distinctă de către organele de control ale statului a prețului componentelor ca și a lucrărilor de proiectare, execuție și asamblare reprezintă un demers artificial, având în vedere faptul că Romgaz, în calitate de autoritate contractantă, nu a achiziționat astfel de lucrări printr-o procedură distinctă”, susțin reprezentanții Condmag și Cameron, prin avocați, în întâmpinările depuse la dosar.

 În prezent, procesul se află în faza de studiere a expertizei contabile realizată în noiembrie 2015 și completată cu un supliment. Experta cooptată, însă, se declară învinsă de complexitatea cauzei. ”Experții contabili nu au calitatea și competența de a face investigații”, se arată, printre altele, în raportul depus în instanță. Cu toate acestea, contabilul găsește elemente care susțin cauza Curții de conturi. ”În facturile emise de Condmag SA menționate în raportul de expertiză contabilă, nu s-au identificat sume facturate pentru lucrări de asamblare”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Eugen

Acum 7 ani

ce zmei se dau pe la Tribunal.... Oare le-a conveni sa fie mutati la DNA?
Raspunde

Nelu

Acum 7 ani

Din păcate ,,ingineriile financiare" au fost create de a suge prin orice mijloace Bani, cei care au pus botul, au fost conducătorii de instituții, ei aprobând cu buna stinta, ,,Combinația" si întoarcerea unor sume la ei in buzunar. Daca ne uitam atenți la cei care sau perindat in trepadusi de a fi casierii, conducătorilor, vom vedea nume ale ,,Sistemului" angajați cu buna știința de a delapida, in special banul nemuncit, prin rostogolire, revopsire, manipulare, e.t.c. Cum de nimeni in tara asta na inventat o agenție ,,invizibila" de cercetare, a ilicitului mascat, cum au ajuns bani la cei care, in viața lor nu au crezut, ca pot fura, încet, incet cu ajutor, si astăzi se erijează in mari oameni de Afaceri, ai hoțiilor create de multe ori de ANALFABEȚI ..!
Raspunde

Gogu

Acum 6 ani

La romgaz sa vina DiiCOT pentru ca sint o gramada de grupuri infractionale organizate, incepind de la angajari,salariile oameniilor pina la contracte si lucrari,multe platite la suprapreturi .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus