Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

”Războiul” colectării selective începe de la platforme: sibienii nu vor containere în parcările dintre blocuri

”Războiul” colectării selective începe de la platforme: sibienii nu vor containere în parcările dintre blocuri

Mai mulți sibieni au oprit muncitorii angajați de Primărie de la a amenaja primele platforme destinate noilor containere de gunoi între blocurile din zona străzii Oncești. Muncitorii spun că, deși sunt la început, au întâmpinat deja mai multe situații de acest gen, în care sibienii nu sunt de acord cu amplasamentele stabilite de Primărie. Și îi ”alungă”.

Situația relativ tensionată apare în condițiile în care, până acum, au fost amenajate mai puțin de 20 din cele 743 de platforme necesare. Aceste platforme betonate sunt destinate amplasării noilor containere folosite pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Iar până la începutul lui noiembrie, amenajarea acestor platforme ar trebui finalizată.

”Nu ne dor picioarele”

În dimineața zilei de luni, o echipă a SC Prodial SRL se afla în zona străzii Oncești, pentru a demara lucrul la o nouă platformă betonată. Reprezentanții Primăriei Sibiu le-au indicat drept loc de construire a acestei platforme un spațiu care în prezent este folosit pentru două locuri de parcare, în apropierea blocului cu nr. 21. Lucrul nu a putut fi, însă, demarat, deoarece sibienii care locuiesc în blocurile din imediata apropiere s-au opus. ”Niciodată containerele de gunoi nu au fost aici, între blocuri. Nu poți pune astfel de containere sub geamurile noastre. Dorim ca locul de amplasare a acestor platforme să fie tot lângă Biserică (o biserică aflată în construcție, aproape de Valea Săpunului – n.r.). Cum am dus până acum gunoiul până acolo, nu ne vor durea picioarele nici de acum încolo”, spune Florin, de 42 de ani.

blocuri parcare vasile aaron spatiu platforme gunoi colectare selectiva (3) (Copy) Una din locațiile stabilite pentru zona străzii Oncești este cea de lîngă garajul de tablă din dreapta imaginii (primele două locuri de parcare). Sibienii din zonă se împotrivesc acestei decizii

Maria Roman, soția unui președinte de asociație din zonă, este de aceeași părere. ”Se fac maldăre de gunoi și nu e bine să fie aici, între blocuri. Să rămână acolo, lângă vale. Gunoaiele miros, apoi mai sunt mulți care lasă lângă containere și mâncare pentru câini și pisici. Sunt prea îngrămădite blocurile pentru a mai aduce containere între acestea”, spune Maria Roman.

Termen – noiembrie. ”Teoretic, e posibil”

În locul indicat de sibieni drept ”clasicul” spațiu de depozitare a gunoaielor, echipele de la Prodial SRL Cisnădie au finalizat, deja, amenajarea a trei astfel de platforme betonate, iar în dimineața zilei de luni continuau lucrul la alte două. Muncitorii se plâng de faptul că, deși abia au început lucrările de amenajarea a platformelor în cele 13 cartiere ale Sibiului, au întâlnit deja mai multe situații în care sibienii le-au oprit lucrările. ”Oamenii nu înțeleg că nu noi am decis locurile de amplasare și se leagă de noi. Ne amenință. Cumva trebuie rezolvate aceste situații”.

spatiu platforme gunoi colectare selectiva (10) (Copy) Primele platforme betonate mai așteaptă doar montarea porților

Deși, potrivit contractului încheiat cu Primăria Sibiu, termenul de finalizare a acestor platforme este de patru luni, cei de la Prodial vor să termine mult mai repede. ”Cu o echipă de patru muncitori finalizăm cam câte cinci platforme betonate pe zi, având în vedere că panourile de îngrădire sunt deja produse în baza noastră. Cum vor fi mai multe echipe de muncitori, teoretic ar trebui să ne încadrăm până la începutul lui noiembrie. Doar să nu întâlnim multe astfel de situații, în care suntem opriți de locatari”, explică muncitorii de la Prodial, aflați în teren. Potrivit lor, reprezentanții Primăriei Sibiu vor fi prezenți în zona străzii Oncești în cursul zilei de marți.

Două tipuri de platforme. Doar cele pentru containere vor fi îngrădite

Potrivit caietului de sarcini al lucrărilor, platformele betonate care trebuie amenajate în cadrul acestui contract sunt de două feluri: platforme pentru containere de gunoi (306 bucăți), respectiv pentru recipiente de tip iglu (437 de platforme). În funcție de spațiul disponibil, platformele vor ocupa 14 mp, 18 mp sau 28 mp.

spatiu platforme gunoi colectare selectiva (3) (Copy)

Fiecare din această platformă destinată containerelor va fi iluminată cu un corp de iluminat de 100 W și va fi îngrădite cu gard de lemn. Porțile amenajate vor putea fi închise, pentru a avea acces la containere doar locuitorii zonei. Pentru o parte din aceste platforme Primăria intenționează să amplaseze și camere de supraveghere video, sistem care nu face parte din acest contract. În ceea ce privește amenajarea celor 437 de platforme pentru amplasarea containerelor de tip iglu, documentația de atribuire nu cere lucrări de împrejmuire sau de iluminat.

Termenul noiembrie

De la începutul lunii noiembrie, autoritățile județene estimează că va începe colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Sibiu. Firma care se va ocupa de colectare și transport este SC Soma SRL din Bacău, desemnată prin licitație câștigătoare a acestui contract pentru o perioadă de opt ani. De la începerea derulării acestui proiect, contractele existente în prezent cu Schuster & co Ecologic și Brantner vor fi reziliate. În paralel, Primăria Sibiu va adopta la finele acestei luni taxa de salubrizare, prin care va colecta de la fiecare sibian sumele necesare acoperirii cheltuielilor cu colectarea selectivă.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/05/europa-venim-contractul-pentru-colectarea-selectiva-fost-semnat-sibienii-impart-gunoiul-cinci-din-noiembrie/

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/03/noul-regulament-pentru-noua-taxa-de-salubrizare-sibiu-110-lei-pe-de-persoana-si-o-lista-de-decizii-de-impunere/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Un tanar

Acum 7 ani

Ce nesimtiti Pun taxa de 10 lei pe cap de locuitor...si ei pe urma fac bani din reciclare Pai ei trebuie sa ne dea bani ca le dam materiale pe care vor face bani...multi. Nenorociti ordinari..si mai au si tupeul sa spuna ca daca pana in data de 25 septembrie nu pui declaratia iti trece 4 persoane din oficiu Bsai nene p[ai ceausescu a fost mic copil pe langa astia..de fapt astia sunt comunistii adevarati...nu ceausescu. Imi e sila de tara asta...
Raspunde

ai vazut, dar nu ai inteles

Acum 7 ani

pleaca ba tantalaule....si acolo unde te duci sa-mi spui cum e cu gunoiul...tind sa cred ca nu ai iesit nici macar din oras si nici nu o sa iesi, ca totul costa si tu nu ai 10 lei...oare acum cat platesti? asta daca ai habar
Raspunde

fasola fiarta

Acum 7 ani

pleaca afara daca ti-e sila
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Gardul care imprejmuieste platforma e muuuuult prea slab, e firav. In cateva luni va fi rupt din cauza greutatii containerelor. Sunt foarte multi bani aruncati, nu ne-am invatat minte...
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Adevărul e că Vasile Aaron e un cartier înghesuit. Prin 73-74 când a început construcția cartierului, nu se lua în calcul colectarea selectivă a gunoiului. Mai marii zilei se gândeau doar la locuințe pt. oamenii muncii veniți mai ales din Vâlcea, dar și alte zone...Acum, unde să înghesuie între blocuri atâtea containere?!
Raspunde

Emanuel Lazăr

Acum 7 ani

Pasul 1-Radem spații verzi ca să facem parcări. Pasul 2-Acum din parcări construim stații de colectare selectivă a deșeurilor care arată ca niște cotețe de găini. Pasul 3-Logică de occident pur românesc, locuitorilor nu le convin amplasamentele. Să fie oare de la consultarea publică de 2 bani făcută de primărie de vină? Nu, nu,nu...nici vorbă, tot noi suntem cei vinovați, noi cei care îi lăsăm samsarii ăștia din administrație să continuie cumetriile și nepotismele.
Raspunde

Glykos

Acum 7 ani

Platforma de lângă sala de sport aşcolii 9 ( Lic Noica ) din Hip lll este un model .
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Puneti platformele in locurile de joaca pentru copii daca puteti ca asa a zis dna Fodor fiiar alegatorii de ras.
Raspunde

lido

Acum 7 ani

Daca margiinile platformelor nu vor fi din beton, in scurt timp se va strica gardul imprejmuitor Mai tot timpul containerele au rotile blocate.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

Zici ca cineva iara incearca sa smulga bani de la primarie.instaland cat mai multe platforme. In vasile aaron e gunoiul vechi de la capatu lui.negoveanu da au mai facut unu nou 300m mai departe. Dupa.ce ca.au retrasat locurile de parcare...si au reiesit mai putine acum.....le folosesc.imbecilii la depozitat gunoaie Nu mai iasa fodor acum.sa.vorbeasca cu locatarii? O baga astia in pubela
Raspunde

hmmm

Acum 7 ani

celor ce nu le convine ca au containere langa geam, cred ca nu realizeaza ca sunt pt colectare selectiva si sanse mari sunt ca in ele sa se arunce carton sau sticla...
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Partea cu '' sanse mari sunt ca in ele sa se arunce carton sau sticla'' e buna.Cam care crezi ca sunt sansele descoperirii sacului menajer prin zona?E drept,sticla,daca-i spalata nu pute.Nici cartonul.Ce te faci cu ardeii,carnea,cartofii,varza murata etc. atunci cind e ''colectata'' linga bloc?Uita-te la fotografii:ce nu e acum in boxe se va muta acolo.Citi saci menajeri vezi?Amice,ne aflam in situatia in care avem wireless la buda din fundul gradinii!
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Greu cu civilizația. În alte țări cum se poate? Asta îmi aduce aminte cum s-au opus rasinarenii introducerii apei curente si canalizării.
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Tipic romanesc!!! Daca nu se face nimic nu e bine! Cand se face ceva iar nu e bine!!! Din cauza asta suntem ultimii in Europa...ca sa nu zic din lume! :) Noi suntem primii cand e vorba sa ne plangem, sa comentam, sa ne lamentam....
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Între timp la Cluj https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1030689977019827&id=306300569458775
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Si,de peste 20 de ani, in Rennes,aia cu care suntem infratiti si pe care-i ''vizitam'' trimestrial pentru schimburi de experienta:''http://metropole.rennes.fr/pratique/actu-pratique/l-info-pratique-des-dechets/''
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

domnule Deleanu pe cand un material bun, informativ din care sa inteleaga fiecare locuitor al acestui oras ce trebuie sa faca legat de colectarea selectiva? un material care sa porneasca cu declaratiile pe care trebuie sa le depuna (ce formular, de unde se ia si unde se depune), apooi daca se aplica si celor care stau la casa sau doar celor de la bloc acea taxa de 10 RON sau cat este (ca tot nu reiese exact din nici un material), de cate ori se vor ridica pe saptamana gunoaiele si mai ales cum vor fi impartite deseurile reciclabile si ce reguli trebuie sa respecte lumea in aceasta privinta (spalarea sticlelor si deseurilor de plastic respectiv hartia sa fie de la ambalaje sau merge si cutii de la ambalajele de lapte) si asa mai departe... Pe vremea cand erati la Rondul parca erati mai logic in gandire si mai simplu in exprimare ca sa inteleaga toata lumea dar acum... eu ca inginer nu gasesci intr-un singur material bine facut rapsuns la intrebarile puse mai sus de mine (e chiar asa de grea jurnalistica? si eu care credeam ca integralele si proiectarea este grea... :) ) Asteptam un material serios din care sa reiese raspunsul cerut la intrebarile de mai sus. Multumesc
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

P.S. as fi pus eu intrebarile acestea administratiei dar ne bem cafelele in locuri diferite si nu am acces la zona unde isi beau, cei care conduc acest oras, cafeaua...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus