Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Viața în Sibiu. În ghetoul de pe Oțelarilor | Video și foto

Viața în Sibiu. În ghetoul de pe Oțelarilor | Video și foto

Blocurile din capătul străzii Oțelarilor arată ca favelele de la Rio, deși Primăria Sibiu a investit milioane bune în ultimii ani aici. Infracționalitatea e în floare în această parte a orașului, în vreme ce municipalitatea anunță că va construi un loc nou de joacă. Viața în Sibiu înseamnă și geamuri sparte, blocuri cu baie comună, gunoaie peste tot și oameni săraci.

Chiar în capătul străzii Oțelarilor, ultimul bloc pe partea dreaptă, pare desprins din imaginile de la Cernobîl. După accidentul nuclear. Vandalizat este un eufemism în acest caz. Toate ferestrele au fost luate la țintă cu pietre, ușile sunt blocate cu bucăți de tablă, placaje și cartoane, iar pe acoperiș crește o mică pădurice. Totul e înconjurat de gunoaie și pute când te apropii. ”Până acum vreo trei-patru ani a fost locuit. Aparține de unii de la București, fostul Romtelecom, și aveau chiriași în bloc, dar i-au evacuat și s-a ales praful de el. A fost distrus”, spune un locatar din blocul vecin, pe care l-am găsit bătând cuie într-o bancă.

În fața blocului este o cruce mică, neagră, acoperită de coroane cu flori din plastic. ”AVRAM C-TIN” scrie pe ea. Peste stradă este o firmă de reciclare, al cărei paznic știe povestea. ”S-a întâmplat acum câțiva ani, stătea la etajul doi și a ieșit să întindă rufele. S-a aplecat prea mult și a căzut în cap. A murit pe loc”. Lângă fosta scară a blocului, actuală poartă spre iad, stă o pancartă nouă, roșie, pe care care scrie că imobilul este proprietate privată a SC Teleconstrucția SA. Am luat legătura cu ei, la Cluj. ”Blocul nu ne mai aparține de vreun an, întrebați la Cadastru dacă vreți să vedeți cine îl are acum. Din ce știm noi pot să vă spun că există planuri pentru reabilitarea lui”, a spus reprezentantul companiei.

viata in Sibiu bloc otelarilor (23) (Copy)

Blocul vecin este locuit, dar nu arată cu mult mai bine. Pe orice scară intri miroase a ceva între rânced, mucegai și zeamă de gunoi stătută. Mizerie este pe toate scările iar pereții sunt loviți și mâzgăliți. Majoritatea ușilor apartamentelor de la primul etaj nici nu se închid bine. Prin una se vedea fără efort cum cineva stă la masă și mănâncă zacuscă dintr-un borcănel. Când am ciocănit la ușă a înghețat pur și simplu. Cred că nici nu a înghițit ce avea în gură. Nici un sunet n-a mai scos. Nici gând să deschidă sau să întrebe cine e. Alte uși au lacăte mari în loc de încuietori. Dintr-o locuință iese un om la vreo 50 de ani, cocoșat și trist. ”Mai duceți-vă-n p*** mea cu ziarele voastre. Ce ****”, spune el nervos când încerc să-l abordez. La capătul holului, presărat cu televizoare vechi, canapele și dulapuri, e baia comună. Care arată exact ca o baie comună dintr-un bloc răpciugos, locuit de oameni amărâți. Are duș cu un palet din lemn pe jos și afiș care îndeamnă la curățenie. Un prosop ud pus la uscat pe calorifer arată că e folosită.

viata in Sibiu bloc otelarilor (24) (Copy)

În fața blocului, un domn încearcă să ne lămurească. ”Parterul și primul etaj țin de stadion și baza sportivă Compa, cu tot ce vedeți pe aici. Ultimele etaje sunt locuite de alți oameni. El arată așa pe coridoare, dar să știți că garsonierele au băi, au fost modernizate, nu este chiar atât de rău”, spune el. La parter există un atelier mecanic de unde se tot aude, ascuțit și strident, un fel de utilaj de prelucrare a metalelor.

Astă primăvară, exact în zona aceasta dintre blocuri, niște copii au dat foc la două mașini. Din joacă. Incendiul s-a extins de la microbuz, un Volkswagen Transporter, și la o mașină din apropiere, o Dacie 1310. Ambele autoturisme, spun autoritățile, erau dezafectate și nu mai fuseseră mutate de pe domeniul public de foarte mult timp. Proprietarii au fost somați să le ridice și să le predea unui centru de colectare. O statistică a IPJ Sibiu, de acum doi ani, arăta că strada Oțelarilor se află în topul străzilor din Sibiu unde se sparg mașini. Tot acum doi ani, pe Oțelarilor primăria a anunțat investiții de aproape 3,3 milioane de lei pentru refacerea rețelei de apă, canalizare și modernizarea carosabilului. Strada este imaculată acum. Zilele trecute, tot municipalitatea a anunțat că va construi un loc de joacă aici. La câteva zeci de metri de blocurile descrise mai sus.

Foto: Silvana Armat

viata in Sibiu bloc otelarilor (20) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (19) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (18) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (17) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (16) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (15) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (14) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (13) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (12) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (11) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (10) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (9) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (8) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (7) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (6) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (4) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (3) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (2) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (1) (Copy) viata in Sibiu bloc otelarilor (25) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

25 comentarii

@@@

Acum 7 ani

Pozat unde? Hilton? Imparatul? Asa e tot oraselul asta, o ruina inapoiata.
Raspunde

orasel

Acum 7 ani

atunci migreaza inapoi acasa la tine, mai spre sud putin...
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Cea mai bună poantă: Nu vă pi...în duș! Dar dacă-i trece? Trist, dar în toate marile orașe există asemenea blocuri: foste cămine de muncitori, de nefamiliști, cum se numeau pe vremea lui Ceaușescu, transformate în locuințe pt. familii cu 2 sau 3 copii... E jale... Așa unde sunt mulți bogați, sunt ți mai mulți săraci!
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Bine zis, Durule!
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

Mergi și la blocul G1(poreclit Bastilia) de pe Aleea Călărașilor din cartierul Hipodrom I, peste drum de benzinăria OMV-Petrom de pe b-dul General Vasile Milea! Aveți ce fotografia!
Raspunde

bacila melii

Acum 7 ani

Mai bn au scos oamenii din bloc decit Sal renoveze cindva a a fost un bloc bn ingrijit au locuit multa lume venita de PE la tara debilii astea de la bucuresti au decis ca Sa nu Mai duca grija blocului lau golit au evacuat oamenii
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, eu din comentariul Dvs. inteleg ca-i de bine, atâta timp cat comparați Sibiul cu Rio de Janeiro, implicit România cu Brazilia... Sau greșesc?
Raspunde

....

Acum 7 ani

Măi, fată, nu te-ai săturat de formula Buna! nenea? Din asta rezultă că ești puerilă, nu că ai avea umor! Mai îmbogățește-ți vocabularul e- lăbuțo!
Raspunde

???

Acum 1 an

Hopa! A aparut e-manuela! N-am mai vazut-o de mult pe forum! Vad ca nu si-a schimbat obiceiurile. Nenea... Fa, tanti, era asa de bine fara tine...
Raspunde

Bogdan

Acum 7 ani

Dar de ghetoul de la Kaufland - Lidl - Dedeman ce spuneti? Ingramaditi ca sobolanii, fara spatiu verde, fara un loc de joaca pt. copii fara o cale de acces adecvata. Sa vezi cand or incepe sa procreeze oltencele - ce va fi acolo...
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Un fel de Chinatown, dar romanizata: Valceatown :)
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Bai frate, da' ce va mai "face" fătuca asta...Bravo mai conformiștilor, sunt entuziasmata de cum v-a "încondeiat" Sunteți "muci" cu toții..
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Salut am crescut acolo cum rasa ta sa zici ca toti de acolo sunt saraci? Da exista bai comunale dar majoritatea si-au facut baie in garsoniera / apartament. Cum sa zici ca ti-a spus un om care batea cuie ? Ba nene daca intrebai un copil iti zicea tot despre blocu ala . Cum sa zici ca miroase groaznic acolo? Bai nene la blocu ala am stat in aproape fiecare seara si nu mirosea a ceva. Ce vrei sa compari ipasul cu detroit sau cartierele alte cartiere americane rau famate? Daca faci ceva fa cum trebe .
Raspunde

simeone nelutzu

Acum 7 ani

Salut Alex,ai locuit acolo ? In ce perioada ?
Raspunde

simeone nelutzu

Acum 7 ani

Am locuit acolo intre anii 1983 -1991 era alta viata atunci
Raspunde

simeone nelutzu

Acum 7 ani

Vad ca a ramas tot usa aia de fier la intrare,dupa amiaza acolo trageam suturi la poarta
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Sa-mi bag ! Asta trebuie pastrat asa si pus pe Booking, turisti de pe coasta de vest a SUA o sa dea si 10 000Eu/noapte sa stea in asa ceva ! Inclus urgent in traseul comunist al orasului
Raspunde

David Werner

Acum 7 ani

Asta e vis avis de fostul competrolß
Raspunde

Delia

Acum 7 ani

Sa nu exageram. Nu este adevarat ce ati scris.crede-ti .ca Toata lumea care sta acolo e amarata si saraca?eu locuiesc acolo si nu a asa cum ziceti. Da, intradevar blocul este asa cum spuneti,Dar pentru ca nu se ocupa nimeni de el. Loc de joaca? Ma apuca rasul, nu o sa vedem asA ceva. Investitii de aproape 3,3 milioane de lei? Unde ca nu se vede. Nu o sa se faca absolut nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus