X
targ de joburi AJOFM (17)

Cum să nu “iei țeapă“, dacă vrei să lucrezi în străinătate

Dacă vreți să plecați la muncă în străinătate, printr-o agenție de mediere a forțelor de muncă, trebuie să fiți atenți la unele aspecte simple, care vă ajută imediat să vă dați seama dacă agenția respectivă este una serioasă, sau vrea doar să facă bani de pe urma voastră.

Conform reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, un număr tot mai mare de oameni ajung să depună plângere la poliție, considerându-se înşelaţi de aceste agenții.

Iată ce trebuie să faceți ca să nu fiți înșelați, când căutați un loc de muncă în străinătate :

– În cazul în care doriţi să ocupaţi un loc de muncă în străinătate, nu apelaţi la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, ci apelaţi doar la acele societăţi comerciale cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerţului.

– Verificaţi şi identificaţi societăţile comerciale care au ca activitate principală ”selecţia şi plasarea forţei de muncă”, după care, înainte de a apela la serviciile acesteia, adresaţi-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva societate îşi are sediul şi solicitaţi informaţii referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia. Dacă firma respectivă nu este înregistrată ori i-au fost aplicate sancţiuni, evitaţi-o!.

– De asemenea, tot de la I.T.M. puteţi obţine informaţii cu privire atât la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât şi la numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea şi semnarea de către ambele părţi (furnizor=societatea comercială şi beneficiar=persoana care doreşte să ocupe locul de muncă în străinătate) a unui contract de muncă. De exemplu: societatea ”X” a mediat un număr de 150 persoane şi a plasat un număr de 50 persoane; de aici se poate desprinde foarte uşor concluzia potrivit căreia încheierea şi semnarea unui contract de mediere, nu implică în mod obligatoriu şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă.

– La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, citiţi cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, adăugaţi, de comun acord, şi alte clauze pe care le consideraţi a fi oportune (în limita legii, desigur).

– Verificaţi cu atenţie dacă în contractul de mediere este menţionată oferta fermă a locurilor de muncă stabilită de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, după caz, nivelul de salarizare).

– O societate ”serioasă” de recrutare a personalului pentru munca în străinătate, nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare.

Solicitaţi chitanţă pentru orice sumă de bani achitată şi fiţi atenţi la specificaţia făcută cu privire la prestaţia efectuată (ce reprezintă plata).

– Asiguraţi-vă că agenţia de recrutare a forţei de muncă a încheiat, cu angajatorul din străinătate, contractul individual de muncă şi în limba română (obligatoriu).

– Pentru a fi siguri că veţi fi informaţi cu privire la existenţa tuturor documentelor necesare la dosar, este obligatoriu să depuneţi o cerere scrisă în acest sens; în caz contrar, nu veţi fi informat; având dosarul incomplet, nu veţi putea ocupa un loc de muncă în străinătate.

– Accesaţi cu încredere portalul EURES naţional – www.eures.anofm.ro sau EURES european – www.ec.europa.eu/eures – acest portal asigură accesul doritorilor la locurile de muncă vacante pe plan naţional şi european.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Doru

  O teapa originala o puteti avea in relatia cu SC Focus Invest Recruitment din Sibiu, Str. Ioan Budai Deleanu nr 13 A care va ofera iluzii cu numai 640 lei, o chitanta si nu va mai raspunde la telefon niciodata. La sfarsitul perioadei contractuale (60 zile nelucratoare), daca le cereti banii inapoi va vor comunica faptul ca nu ati respectat contractul in ce priveste documentele necesare dosarului (chiar daca la momentul semnarii va confirma ca acesta este complet). Va stau la dispozitie cu povestea mea, 0766625116, Doru.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Costel

  evitati firma focus invest recruiment din sibiu….dau tepe cu zambetul pe buze…iti iau banii si nu-ti mai raspund la telefon.nu a plecat nimeni cu ei si cazuri rare iau lasat abandonati prin anglia

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  SC Focus Invest Recruitment din Sibiu, Str. Ioan Budai Deleanu nr 13 A o teapa totala am platit 640 lei pe un contract de mediere care nu a dus la nici un rezultat , niste zdrente ordinare le doresc sa isi cumpere de cei 640 lei medicamente

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eugen Alimanescu

  “verificati vechimea firmei inainte de a da banu”

  alo ………. Romania , sa va fie foarte clar, cei care va cer bani inainte sunt tepari.
  Si 10 euro daca va cer sunt tepari.
  Cei care ati dat deja 650lei la aceasta firma si trebuie sa plecati pe 17 mai: va vor spune ca nu mai plecati pe 17mai , ca veti pleca pe 30mai , si dupa 30 mai nu va mai raspunde nimeni la telefoane.
  Si dupa aia vor crea o alta firma cu un alt nume, cu alte numere de telefon, cu sediul in alta parte si vor tepui alti fraieri si tot asha …… ca astai Romania..

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adrian

  Salutare, eu vreau sa va spun ca in acest momenat sunt in Olanda la munca si am ppecat cu firma Focus Invest din Sibiu si sunt multumit de ceea ce am gasit aici. Am primit banii inapoi de pe taxa platita. Salariul a crescut dupa 3 luni. Sunt foarte bine si la munca. Recomand Focus Invest !

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  radu

  Laura Codruța Kovesi este luată în calcul nu numai pentru funcția de procuror șef european ci și pentru cea de procuror general. Ultima variantă a fost vehiculată în ultimele zile de presa de la Chișinău iar lideri importanți susțin că ar accepta ca fosta șefă a DNA să dețină această funcție în Republica Moldova.

  Ultima Oră
  09:45

  Soluția Kovesi! Este dorită pentru funcția de procuror general. Liderii și-au dat acceptul
  09:30

  Eugen Teodorovici este în alertă. A primit un mesaj cutremurător. “Venim, suntem mulți”
  09:15

  Mișcare șoc a Laurei Codruța Kovesi! Se pregătește intens: A început sa ia cursuri
  09:00

  Relocarea depozitului Cargo-Partner din Joița, Giurgiu
  08:45

  Schimbare radicală a vremii! Urmează trei zile de coșmar: Avertisment șoc
  08:30

  Scandal monstru la Antena 3! Gabriela Firea, în bătaia puștii
  08:22

  Toți șoferii vor fi afectați. Anunţ privind legea circulației pe drumurile publice
  08:10

  Veste imensă pentru români! Din iulie vor circula pe această autostradă

  Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin este de acord ca Laura Codruța Kovesi să ocupe funcția de procuror general. Același punct de vedere este împărtășit și de noul premier al țării, Maia Sandu.

  Scenariul cu Laura Codruța Kovesi procuror general al Republicii Moldova a fost vehiculat de presa de la Chișinău și vine în contextul în care noua alianţă de la Chişinău dintre blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au decis să modifice, în Parlament, legislaţia astfel încât funcţia de procuror general să poată fi ocupată şi de persoane care nu au cetăţenie moldoveană.

  Maia Sandu, a declarat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general ar fi „un scenariu minunat” pentru Republica Moldova.

  „Ar fi un scenariu minunat pentru noi. Nu ştiu dacă doamna Kovesi ar fi interesată de asta. Şi noi, evident, îi urăm să reuşească să obţină jobul la Bruxelles în Uniunea Europeană. Dar tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru care foarte mult timp a fost implicat în tot felul de scheme de corupţie”, a replicat Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact